Κακή χοληστερόλη: οι 10 τροφές που την καταπολεμούν

Η "καλή" και η "κακή" χοληστερόλη

Η χοληστερόλη όλοι λίγο πολύ ξέρουμε, ότι είναι μία λιπαρή ουσία η οποία κυκλοφορεί στο αίμα, απαραίτητη για τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Γνωστό επίσης είναι ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μας κάνουν κακό καθώς μπορούν μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν αρνητικά της λειτουργία της καρδιάς μας.

Υπάρχει η καλή και η κακή χοληστερόλη. Η HDL ή αλλιώς «καλή χοληστερόλη» συμβάλλει θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος «καθαρίζοντας» τα τοιχώματα των αρτηριών. Από την άλλη μεριά, η LDL ή αλλιώς «κακή χοληστερόλη» έχει την ιδιότητα, όταν αυξάνεται η συγκέντρωση της στο αίμα, να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και έτσι να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έχοντας τα παραπάνω σαν δεδομένα είναι επιστημονικά αποδεκτό, ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης είναι άκρως σημαντική για την καλή μας υγεία. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την κακή χοληστερίνη.

Ποιες τροφές καταπολεμούν την "κακή" χοληστερόλη;

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται τα διαμάντια της διατροφής. Αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και αποδεδειγμένα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης. 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Βρώμη

Η βρώμη έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση της χοληστερόλης, χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει.

Υπάρχουν πολλές συνταγές με βρώμη που μπορείτε να απολαύσετε, όπως το πρωινό με βρώμη και ταχίνι.

Πρωινό με βρώμη και ταχίνι εξαιρετικά δυναμωτικό
Πρωινό με βρώμη και ταχίνι 

Τρόφιμα ολικής αλέσεως 

Αν αγαπάτε την καρδιά σας, αντικαταστήστε τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα που καταναλώνετε με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Μία από τις πολύ γευστικές συνταγές με ολική άλεση είναι και αυτή με ζυμαρικά ολικής στο φούρνο.

ζυμαρικά ολικής
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως στο φούρνο από την Αργυρώ

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι τροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Η κατανάλωση 20-30 γραμμαρίων ξηρών καρπών καθημερινά, είναι μία ικανοποιητική μερίδα για καλύτερη υγεία.

Όσπρια

Τα αγαπημένα όσπρια της ελληνικής κουζίνας είναι και αυτά σύμμαχοι της καλύτερης υγείας. Φασόλια, γίγαντες, φακές, ρεβίθια, φάβα και κουκιά, συμβάλουν ευεργετικά στη ρύθμιση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Συνίστανται ιδανικά η κατανάλωσή τους 2 φορές την εβδομάδα.

Ελαιόλαδο

Γνωστή η συνεισφορά του ελαιόλαδου στην καλή υγεία. Καθώς αποτελεί σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μπορεί να συμβάλλει και στη ρύθμιση της χοληστερίνη με σωστή και λελογισμένη φυσικά χρήση.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα και αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια για μείωση της χοληστερόλης. Ιδανικότερη επιλογή αποτελούν λιπαρά ψάρια που είναι ακόμη πιο πλούσια στα ευεργετικά λιπαρά οξέα όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο γαλέος, η τσιπούρα, το λαβράκι και ο γαύρος.

φιλέτο ψάρι στο φούρνο
Φιλέτο ψάρι στο φούρνο

Σόγια

Η σόγια και τα παράγωγά της φαίνεται ότι συμβάλλουν θετικά στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Η επίδραση μπορεί να μην είναι μεγάλη αλλά μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά περίπου 5%.

Αβοκάντο

Ακόμα ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία δρουν ευεργετικά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Απόλαυσέ το σκέτο ή σε μία γουακαμόλε σως που ταιριάζει σχεδόν με όλα.

γουακαμόλε με γιαούρτι
Συνταγή για γουακαμόλε με γιαούρτι 
https://www.argiro.gr/2022/04/trofes-pou-katapolemoun-tin-kaki-cholisteroli/