Κυκλάδες, ένα πλούσιο γευστικό ταξίδι από νησί σε νησί

Καλοκαίρι και διακοπές στις Κυκλάδες είναι το όνειρο των περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο! Το ταξίδι στα νησιά ξεκινάει από το πλοίο ή το αεροπλάνο που θα σε μεταφέρει στον προορισμό σου. Η γαστρονομία του Αιγαίου είναι πλούσια σε σύγκριση με τα λιγοστά κορυφαία προϊόντα που παράγουν τα νησιά μας.

Η κυκλαδίτικη γαστρονομία όπως συμβαίνει και με κάθε τόπο, διαμορφώνεται εδώ και αιώνες από την ιδιαίτερη μορφολογία της κυκλαδίτικης γης και το μικροκλίμα του κάθε νησιού. Όλα τα κυκλαδονήσια έχουν κοινό στη γαστρονομική τους κουλτούρα τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες έχουν αναγνωριστεί για τη διαφορετικότητά τους και πλέον ανήκουν στη κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που μαγειρεύονται με χίλιους δυο ευρηματικούς τρόπους. Με τη μικρή έκτασης κτηνοτροφία των νησιών παράγονται εκλεκτά τυριά. Στα μποστάνια ωριμάζουν λιγοστά αλλά πεντανόστιμα λαχανικά, πολλά από αυτά άνυδρα. Οι χαμηλοί θάμνοι και το θυμάρι δίνουν τα αρώματά τους στο εξαιρετικό μέλι, ενώ τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά και βότανα που φύονται εδώ κι εκεί, συμπληρώνουν με τη δική τους γευστική πινελιά.

Ταξιδεύοντας στα νησιά, θέλω να δοκιμάζετε πάντα τις τοπικές συνταγές. Μέσα από τα παραδοσιακά φαγητά των νησιών, θα πάρετε μία ιδέα για την κουλτούρα του κάθε νησιού. Άλλωστε αν δε γευτείς τον τόπο που επσκέπτεσαι, δεν τον έχεις γνωρίσει πλήρως.

Πάρος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάρο και οι παριανές συνταγές με ακολουθούν από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα. Αγαπημένη μου παριανή συνταγή, εκτός από τη ρεβυθάδα Πάρου, είναι το χταπόδι σαλάτα όπως το φτιάχνουν οι Παριανοί στα σπίτια τους.

Νάξος

Στην Πάρο και στη Νάξο τον αέρα μου θα αλλάξω, όπως λέει και το τραγούδι. Αγαπημένο νησί το μεγαλύτερο και το πιο πλούσιο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος. Εκτός από τις μοναδικές ναξιώτικες συνταγές όπως είναι η κολοκυθοπαστίτσα, το πατούδο, μελαχρινό Νάξου, είναι και η σεφουκλωτή. Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή κυκλαδίτικη πίτα που γίνεται με σέσκουλα, όπου στο νησί τα λένε σέφουκλα. Νηστίσιμη και μοσχομυριστή, κρύβει μέσα στην απλότητά της άπλετη νοστιμιά.

Αμοργός

Η Αμοργός έχει να παρουσιάσει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Κυκλάδων. Κυκλαδίτικο πατατάτο, ένα γιορτινό φαγητό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Είναι το παραδοσιακό φαγητό που γίνεται στα πανηγύρια του νησιού και όλοι τρελαίνονται από τη νοστιμιά του.

Αντίπαρος

Στην Αντίπαρο, οι φίλες μου οι αντιπαριώτισσες φτιάχνουν με μοναδικό τρόπο φουσκωτές και κολόπια με τις άφθονες κίτρινες κολοκύθες που έχουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσοι επισκεφθείτε την Αντίπαρο φέτος το καλοκαίρι, επιδιώξτε να τα δοκιμάσετε.

Μύκονος

Ποιος θα το περίμενε ότι η Μύκονος φημίζεται και για την …κρεμμυδόπιτά της! Και όμως είναι μια παραδοσιακή μυκονιάτικη πίτα που όμοιά της δεν έχετε ξαναδοκιμάσει! Εκμεταλλεύονται τα λίγα τοπικά προϊόντα και το εξαιρετικό φρέσκο μυκονιάτικο τυρί, την τυροβολιά.

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, ένα από τα πιο ξερικά κυκλαδονήσια φημίζεται για τις άνυδρες ντομάτες της, με τις οποίες οι ντόπιοι φτιάχνουν τους ασυναγώνιστους ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης.

Σίφνος

Στους ξυλόφουρνους της Σίφνου σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση θα βρείτε μια ρεβυθάδα να σιγοψήνεται. Πατροπαράδοτη συνταγή που εκτός από τον τρόπο μαγειρέματος, τη διαφορά κάνουν τα ντόπια μικρόσπερμα ρεβύθια. Ανυπομονώ κάθε φορά που φτάνω  στη Σίφνο να πάω στη φίλη μου Το Μαρώ του Ναρλή, να ανάψουμε τον ξυλόφουρνο και να σιγοψήσουμε όχι μόνο τα ρεβύθια αλλά και του μισού νησιού! Εννοείται πως αν φτάσετε στη Σίφνο, το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσετε είναι η σιφνέικη ρεβυθάδα και τη φιλόξενη φίλη μου το Μαρώ για να προμηθευτείτε ντόπια ρεβύθια δικής της παραγωγής που είναι ανάρπαστα!

Άνδρος

Η φρουτάλια είναι δικαίως το σήμα κατατεθέν της Άνδρου, όπου μια και μόνο επίσκεψή σας φτάνει έτσι ώστε να ερωτευτείτε αυτή τη φουσκωτή ομελέτα.

Σύρος

Στη Σύρο με τα εξαιρετικά σύκα του νησιού φτιάχνουν συκοπάστελο και συκομαϊάδα. Εκλεκτό και πολύ υγιεινό έδεσμα που διατηρείται όλο το χρόνο.

Κίμωλος

Μια από τις παραδοσιακές συνταγές της Κιμώλου είναι η ελληνική πίτσα. Λαδένια Κιμώλου, με φτιαγμένη με τα ντόπια υλικά που πάντα είχαν διαθέσιμα στο νησί!

https://www.argiro.gr/2022/07/kyklades-ena-plousio-gefstiko-taksidi-apo-nisi-se-nisi/