Λουκανικα

λουκανικα

Τα λουκανικα, ανήκουν στην κατηγορία των αλλαντικών, και είναι τρόφιμα που μπορούν να φτιαχτούν από διαφόρων ειδών κρεατικά, με το χοιρινό και το μοσχαρίσιο να είναι τα πιο συνηθισμένα. Τα περισσότερα είδη λουκάνικου περιβάλλονται με ένα περίβλημα για να κρατήσουν το σχήμα τους. Αυτό μπορεί να είναι φυσικό, συνήθως έντερο ζώου ή συνθετικό. 

Πως φτιάχνονται τα λουκανικα;

Η βασική ιδέα παρασκευής του λουκάνικου είναι ιδιαίτερα απλή. Κομματάκια κρέατος και λίπους αναμειγνύονται με καρυκεύματα και τοποθετούνται σε φυσικές ή τεχνητές βρώσιμες μεμβράνες. Από τις επιμέρους συνθήκες και επιλογές του κρέατος, έχουμε και διαφορετικά είδη λουκάνικων. Ακόμα, λουκανικα κοτόπουλου ή γαλοπούλας μπορούν να αποτελέσουν μια πιο υγιεινή επιλογή. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται και μέρος κρέατος ελαφιού ή αγριογούρουνου. Επίσης χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και λαχανικών, που κάνουν τα λουκανικα γευστικά ξεχωριστό.

Σημαντικός είναι επίσης είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα επεξεργαστούν τα λουκανικα και θα φτάσει στα ψυγεία πώλησης. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, να καπνιστούν ώστε να πάρει όλο το άρωμα που προσφέρει η διαδικασία του καπνίσματος ή να παστωθούν. Υπάρχουν και αποξηραμένα λουκανικα. Οι ποικιλίες είναι πάρα πολλές και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Τα λουκανικα είναι αλλαντικά, η συντήρηση και η παρασκευή των οποίων απαιτούν πολλές φορές την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων συντηρητικών (νάτριο και λιπαρά), που έχουν συσχετιστεί με σημαντικά προβλήματα υγείας. Πολλές βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να εισάγουν νέες γεύσεις με λιγότερες θερμίδες και συντηρητικά. Στην προσπάθεια αυτή βλέπουμε λουκανικα λαχανικών, ακόμα και ψαρικών.

Λουκάνικα στην κουζίνα

Τα λουκανικα μπορεί να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό μεζέ αλλά και ένα κυρίως γεύμα. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά υλικά και να δώσει γρήγορες και εύκολες δημιουργίες. Σε πολλές, μάλιστα, από αυτές προτείνεται να αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημα. Για να διατηρήσουν όλη τους την γεύση, δεν πρέπει να τα τρυπάμε πριν το μαγείρεμα ή να τα κόβουμε. Με τον τρόπο αυτό χάνεται μέρος του λίπους και συνεπώς και μέρος της γεύσης τους.