Υλικά
ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ ΣΤΟ ΒΑΖΟ
Υλικά
ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ ΣΤΟ ΒΑΖΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
- Τα λεμόνια τουρσί ή κονφί, είναι ιδανικά για κάθε συνταγή όπως αρνί με πατάτες στο φούρνο, φασολάδα λευκή λεμονάτη, ιδανικά για μαρινάδες.
- Επιλέγουμε φρέσκα βιολογικά ακέρωτα, με πολύ άρωμα και λεπτή φλούδα.
- Πλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε. Στην ουσία αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε μετά στις συνταγές, είναι η φλούδα του λεμονιού.
- Κόβουμε κάθε λεμόνι κατά μήκος σε τέταρτα, χωρίς να χωρίσουμε τα τέταρτα μεταξύ τους. Παραμένουν ενωμένα τα κομμάτια λεμονιού στη βάση τους.
- Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι με ζάχαρη ανάμεσα στο κάθε λεμόνι.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο βάζο αποστειρωμένο.
- Κάνουμε στρώσεις στο βάζο από λεμόνια, αλάτι με ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά
- Βάζοντας τα υλικά στο βάζο πιέζουμε ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα και να αρχίσει να βγαίνει ο χυμός του λεμονιού ώστε στο τέλος να γίνει η άλμη από χυμό αλάτι ζάχαρη και να καλύψει όλα τα λεμόνια.
- Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε τα λεμόνια τουρσί για 1 εβδομάδα σε σκιερό δροσερό ντουλάπι.
- Ανακινούμε κάθε μέρα το βάζο.
- Μετά από μια εβδομάδα θα δούμε ότι το βάζο έχει μισό γεμίσει από τον χυμό των λεμονιών.
- Τότε, συμπληρώνουμε φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού ώστε να καλυφθούν όλα τα λεμόνια μέχρι πάνω.
- Αφήνουμε στο ντουλάπι για 3-4 εβδομάδες, μέχρι να γίνουν τουρσί και να τα χρησιμοποιήσουμε.
- Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι κονφί βγάζουμε από το βάζο με καθαρό εργαλείο όσα κομμάτια θέλουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλη η άλμη.
- Αφαιρούμε την σάρκα και χρησιμοποιούμε την φλούδα σε συνταγές με ψάρι, κρέας, κοτόπουλο ή όπου θέλουμε να δώσουμε άρωμα.
- Διατηρείται στο ψυγείο ή σε δροσερό σημείο, για πολλούς μήνες.
- Οι πίκλες λεμονιού χρησιμοποιούνται ως εξής: ολόκληρα κομμάτια μέσα σε ψητά φαγητά ή πολύ ψιλοκομμένη η φλούδα τους μέσα σε μαρινάδες, σάλτσες αλλά ακόμα κι αλεσμένα σε μορφή πάστας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
- Μπορείτε να δώσετε έξτρα αρώματα στα λεμόνια με μπαχαρικά ή βότανα.
- Δοκιμάστε να φτιάξετε μαροκινό κοτόπουλο ταζίν με λεμόνι τουρσί.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΚΟΝΦΙ
- Όλο το μυστικό για λεμόνια κονφί, είναι να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω λεμόνια και χυμό λεμονιού. Αυτό γίνεται μετά την πρώτη εβδομάδα.
- Όσο περισσότερο αφήνεις τα λεμόνια τουρσί να σταθούν, τόσο πιο πλούσιο άρωμα θα έχουν, πιο σκούρο χρώμα θα αποκτήσουν και τόσο πιο μαλακή θα είναι η φλούδα τους μέσα σε όλες τις συνταγές.
Tips
- Είναι απαραίτητη η λεπτή φλούδα στα λεμόνια, για περιοριστεί η πίκρα.
- Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα λεμόνι πιέζουμε καλά να χωρέσουν στο βάζο ,ταυτόχρονα πιέζοντας βγαίνει και ο χυμός τους.
- Προσέξτε μόνο το αλάτι στις συνταγές που θα βάλετε λεμόνι τουρσί, γιατί είναι αρκετά αλμυρό το λεμόνι.