Το Τριώδιο άνοιξε και φέτος την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Το Τριώδιο ανοίγει πάντα την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και κλείνει πάντα το μεγάλο Σάββατο. Είναι μια κινητή εορτή και εξαρτάται πάντα από το πότε πέφτει το Πάσχα.
Φέτος, το Πάσχα είναι Κυριακή 5 Μαΐου. Αυτές οι 10 εβδομάδες, κλείνουν μέσα τους τις Απόκριες, την Καθαρή Δευτέρα, αλλά και την Σαρακοστή, αφού τελειώνει το Τριώδιο τελειώνει στο τέλος της Μεγάλης εβδομάδας.
Πολλά τα έθιμα, οι παραδόσεις και διαφορετικές οι διατροφικές συνήθειες μέσα σε αυτή την περίοδο του Τριωδίου. Η περίοδος της Αποκριάς γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με πολλά έθιμα και με πολλές αποκριάτικες παραδοσιακές συνταγές. Ας δούμε λοιπόν ποια φαγητά και γλυκά τρώμε τις Απόκριες σε όλη την Ελλάδα.
Την πρώτη εβδομάδα της Αποκριάς, τρώμε γενικά τα πάντα.
Η δεύτερη εβδομάδα περιλαμβάνει την Τσικνοπέμπτη.
Τα τραπέζια της Τσικνοπέμπτης έχουν άφθονο ψητό κρέας, τζατζίκι και πολλές πίτες με κρέας ή κιμά. Κυριαρχεί όμως το ψητό κάθε είδους και η τσίκνα του κρέατος που απλώνεται σε όλες της γωνιές της Ελλάδας.
Στην Θεσσαλονίκη, στήνουν έξω από τα σπίτια ψησταριές και ψήνουν λαχταριστά αρωματικά σουτζουκάκια και κερνούν τους περαστικούς.
Στην Κρήτη, στην περιοχή της Μεσαράς, φτιάχνουν τον παραδοσιακό τζουλαμά. Μια κρητική πίτα με φύλλο και με πολύ ιδιαίτερη γέμιση. Άλλες φορές, μοιάζει σαν γλυκιά ρυζόπιτα και άλλες φορές έχει πιο γλυκάλμυρη γεύση. Ρύζι, συκωτάκι, σταφίδες, ξηροί καρποί και μπαχαρικά, δημιουργούν μια γεύση αξέχαστη με αλμυρά και γλυκά στοιχεία. Η γέμιση κλείνεται μέσα σε φύλλα και ψήνεται στο φούρνο. Το έθιμο του αποκριάτικου Τζουλαμά, χάνεται στο βάθος του χρόνου. Σερβίρεται παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη μαζί με μπουρέκια (γλυκιά πίτα με ανθότυρο) αλλά και πίτες με ξυνομυζήθρα.
Η τρίτη εβδομάδα της Αποκριάς, είναι η Τυρινή. Καταναλώνονται γλυκά και φαγητά με γαλακτοκομικά προϊόντα. Μακαρόνια με τυρί, μακαρονόπιτες, μυζηθρόπιτες, τυρόπιτες αλλά και γλυκά με γάλα ή τυρί, όπως γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα, μελόπιτα, έχουν την τιμητική τους.