Πίσω

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα μαγειρικό σκεύος που κάνει το μαγείρεμά μας πιο γρήγορα, πιο υγιεινά και πιο οικονομικά. Με τη σωστή της χρήση μπορεί να μετατραπεί στο σύμμαχό μας στις μαγειρικές μας περιπέτειες καθώς μπορεί να μειώσει το χρόνο που περνάμε στην κουζίνα χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα ή στη γεύση του φαγητού μας.

Η χύτρα ταχύτητας είναι και πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε για το μαγείρεμα καθώς το μαγείρεμα σε χύτρα ταχύτητας είναι 70% πιο γρήγορο από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής.

Στη χύτρα ταχύτητας μπορεί να μαγειρέψει κανείς σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που η χύτρα ταχύτητας δεν θεωρείται η καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμά τους. Είτε γιατί θα χάσουν σε γεύση, σε θρεπτικά συστατικά είτε γιατί λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων δεν ενδείκνυνται το μαγείρεμά τους.

Τρυφερά και ευαίσθητα λαχανικά

Για σκεφτείτε να βάλετε φρέσκα κολοκυθάκια σε μια χύτρα ταχύτητας! Αυτό που θα πετύχετε είναι απλά να γίνουν πουρές. Λαχανικά που περιέχουν πολύ υγρασία όπως αρακάς, σπαράγγια καλό θα είναι να μην μπαίνουν σε χύτρα ταχύτητας καθώς ο χρόνος που χρειάζονται ούτως ή άλλως με το συμβατικό μαγείρεμα είναι ελάχιστος.

Διαφήμιση

Άπαχο κρέας

Το άπαχο κρέας όπως τα φιλέτα ή το κοτόπουλο, για να μαλακώσει και να αναδείξει τη γεύση του χρειάζεται αργό μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά, τις αντίθετες δηλαδή συνθήκες από ό,τι προσφέρει μια χύτρα ταχύτητας. Το αποτέλεσμα σε αυτή θα ήταν μάλλον απογοητευτικό καθώς το άπαχο κρέας θα έσφιγγε και θα γινόταν πολύ σκληρό.

Κρέατα με πέτσα

Τα κρέατα με πέτσα όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό, για να αναδειχτεί η γεύση τους χρειάζονται διαφορετικού τύπου μαγείρεμα από αυτό της χύτρας ταχύτητας. Μπορεί το μαγείρεμα των συγκεκριμένων κρεάτων να γίνει πιο γρήγορα, σίγουρα όμως θα χάσετε στη γεύση και υφή των κρεάτων.

Διαφήμιση

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι μια ευαίσθητη πρωτεΐνη που περιέχει συνήθως αρκετό νερό. Για να αναδειχθούν οι λεπτές γεύσεις τους χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα και σίγουρα η χύτρα ταχύτητας δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Ψάρι, οστρακοειδή και αστακοειδή καλό είναι να μαγειρεύονται παραδοσιακά για να απολαμβάνουμε τη γεύση της θάλασσας ατόφια και στο μάξιμουμ.

Ζυμαρικά

Για κανένα λόγο δε χρειάζεται να μαγειρέψετε ζυμαρικά σε χύτρα ταχύτητας. Ο χρόνος που χρειάζονται ούτως ή άλλως για να μεγειρευτούν είναι στο δεκάλεπτο. Σε κάθε περίπτωση, το μαγείρεμά τους σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες θα ήταν καταστροφικό!

Διαφήμιση

Ρύζι

Ό,τι ισχύει για τα ζυμαρικά ισχύει και για το ρύζι. Ο ασφαλέστερος τρόπος μαγειρέματός του είναι ο παραδοσιακός σε κατσαρόλα.

Βότανα και μυρωδικά

Φρέσκα και τρυφερά μυρωδικά όπως ο δυόσμος, ο άνηθος, ο μαϊντανός ή ο βασιλικός απλά θα εξαϋλωθούν μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και θα χαθούν τα μοναδικά τους αρώματα, ο κύριος δηλαδή λόγος που τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Αντί αυτού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα αποξηραμένα.

Διαφήμιση

Σάλτσες

Απαγορευτικό είναι για τις σάλτσες να μαγειρευτούν σε χύτρα ταχύτητας, μιας και χρειάζονται αργό μαγείρεμα αλλά και την εξάτμιση προκειμένου να δέσουν. Η απόπειρα μαγειρέματος μιας σάλτσας σε χύτρα ταχύτητας μάλλον θα έδινε απλά μια σούπα.

Όσπρια που δεν έχουν προηγουμένως βράσει

Είναι γνωστό ότι τα ξερά φασόλια αλλά και κάποια άλλα όσπρια περιέχουν τοξικές ουσίες τις οποίες συνήθως απομακρύνουμε πριν από το μαγείρεμα με επιπλέον βρασμό ή με μούλιασμα. Συνιστάται το ίδιο να γίνεται και στην περίπτωση που το μαγείρεμά τους θα γίνει σε χύτρα ταχύτητας.

Διαφήμιση

Γαλακτοκομικά

Κανένα γαλακτοκομικό δεν θα αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τις πιέσεις που δημιουργούνται μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας. Γι’ αυτό το λόγο δεν μαγειρεύουμε φαγητά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, τυριά ή άλλα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες γαλακτοκομικά.

Διαβάστε για τις τεχνικές που θα πρέπει να γνωρίζετε για να φτιάξετε τις τέλειες μπριζόλες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται