Πώς να φτιάξουμε κολοκύθα για το Halloween

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του Οκτώβρη, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην εποχή της κολοκύθας. Και ενώ στο μυαλό των περισσότερων από εμάς η κολοκύθα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και πολύτιμα λαχανικά του Φθινοπώρου, για αρκετούς άλλους σημαίνει ότι έχει φτάσει το Halloween, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Αυτή η γιορτή δεν ανήκει στην ελληνική κουλτούρα ή παράδοση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής και στη χώρα μας, κυρίως γιατί είναι μια ακόμη δημιουργική αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και να διασκεδάσουμε παρέα με τους αγαπημένους μας. Ακολουθήστε λοιπόν τις οδηγίες που σας δίνω για το πώς να φτιάξετε κολοκύθα για το Halloween. Πώς καθαρίζουμε, πώς αδειάζουμε και πώς στολίζουμε την κολοκύθα μας για το Halloween; Και μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό, βάλτε και τα παιδιά σας στη διαδικασία και θα ξετρελαθούν!

Πώς φτιάχνεται μια σκαλιστή κολοκύθα για το Halloween;

Η γνωστή σε όλους πορτοκαλί στρόγγυλη κολοκύθα είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της γιορτής και πολλοί την επιλέγουν για να φτιάξουν τα δικά τους φαναράκια για να στολίσουν το σπίτι τους ή τη βεράντα τους. Η διαδικασία είναι απλή και διασκεδαστική, οπότε επιλέξτε μία στρόγγυλη κολοκύθα και πάμε να ξεκινήσουμε!

Τι θα χρειαστούμε;

Αρχικά, επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο στρογγυλές και μεγάλες κολοκύθες για να πετύχουμε το γνωστό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να διαλέξουμε και δύο τρεις ακόμα για να προσθέσουμε στη διακόσμηση που θα ετοιμάσουμε και να έχουμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Από το μανάβη μας λοιπόν, διαλέγουμε αυτή που θέλουμε και την καθαρίζουμε καλά από τυχόν βρωμιές ή χώματα που μπορεί να έχει τριγύρω. Αφού την πλύνουμε και την καθαρίσουμε, η κολοκύθα μας είναι έτοιμη για σκάλισμα.

Με τον μαρκαδόρο μας, ζωγραφίζουμε έναν μεγάλο κύκλο στο πάνω μέρος της κολοκύθας εκεί που είναι το κοτσάνι, ή αλλιώς το “καπάκι” της κολοκύθας μας. Με το κοφτερό μαχαίρι και προσεκτικά για να μην μας σπάσει σε περισσότερα κομμάτια, κόβουμε το “καπάκι” της κολοκύθας και με δύναμη το αφαιρούμε. Αν τυχόν σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα που θέλουμε, μπορούμε να τα ξανά ενώσουμε με οδοντογλυφίδες.

Χρησιμοποιώντας την κουτάλα μας και με αρκετή υπομονή και δύναμη, αφαιρούμε όλο το εσωτερικό της κολοκύθας μας, σπόρους και ψίχα, μέχρι τον πάτο της και όσα μας περισσεύουν δεν τα πετάμε γιατί μπορούμε να κάνουμε πεντανόστιμες συνταγές με κολοκύθα.

Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα της κολοκύθας μας και την κάνουμε όσο πιο τρομακτική θέλουμε με πιο κάθετες και κοφτές γραμμές. Με το κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τα σχέδια που δημιουργήσαμε και κόβουμε τα κομμάτια. Μην ξεχάσετε, στο τέλος της διαδικασίας, με ένα πανάκι υγρό να καθαρίσετε το εσωτερικό και το εξωτερικό της κολοκύθας από τυχόν υπολείμματα με σκοπό να γίνει πιο λεία η επιφάνεια της.

Τέλος, προσθέτουμε τα ρεσό στο εσωτερικό της κολοκύθας και κλείνουμε το καπάκι που αφαιρέσαμε στην αρχή. Η τρομακτική, πλέον, κολοκύθα μας είναι έτοιμη!

Με βασικό συστατικό την κολοκύθα και τα μήλα, στην Αγγλία και την Αμερική συνηθίζουν να δημιουργούν εύκολες συνταγές για “ντύσουν” γευστικά το Halloween. Μπορείτε να πάρετε μία γεύση με τις συνταγές που σας έχω εδώ και φυσικά αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει γιατί όσο πιο τρομακτική θα είναι η διακόσμηση τόσο πιο πετυχημένη η συνταγή για το Halloween!

Μπισκότα Halloween!

Με την συνταγή μου για μπισκότα βουτύρου και λίγη λιωμένη σοκολάτα φτιάξε μπισκότα αράχνη!

Δείτε τη συνταγή

Λουκανικόπιτες!

Πάρε ένα φύλλο σφολιάτας, κόψε λεπτές λωρίδες με ροδάκι ζύμης, γέμισε με λουκάνικο και λίγη κέτσαπ και φτιάξε Halloween λουκανικόπιτες μούμια!

 

Μήλα με δόντια!

Κόψε φέτες πράσινο και κόκκινο μήλο, δώσε σχήμα για στόμα όπως στη φωτογραφία και γέμισε με λίγο φυστικοβούτυρο. Κόλλησε πάνω κουκουνάρια για δόντια και με ζαχαρόπαστα λευκή και μαύρη ή καραμελάκια, φτιάξε μάτια που θα τα κολλήσεις με φυστικοβούτυρο και είναι έτοιμα τα Τέρατα Μήλου!

 

 

Ghost muffins!

Με την συνταγή μου για νόστιμα muffins λίγο τυρί κρέμα και λίγα κομμάτια ελιάς φτιάξε πεντανόστιμα ghost muffins!

Δείτε τη συνταγή

Spooky brain cupcakes!

Με την συνταγή μου για cupcakes φτιάξε spooky brain cupcakes! Ρίξε από πάνω λίγο σιρόπι βύσσινο για πιο spooky αποτέλεσμα!

Δείτε τη συνταγή

Ghost cookies!

Με την συνταγή μου για μπισκότα gingerbread και λίγο λευκό γλάσο φτιάξε στα γρήγορα ghost cookies!

Δείτε τη συνταγή

Πίτσα αράχνη!

Με μια έτοιμη ζύμη για πίτσα λίγη σάλτσα ντομάτας τυρί και ελιές φτιάξε spooky spider pizza!

Δείτε τη συνταγή

Μαρέγκες φάντασμα!

Με την συνταγή μου τραγανές μαρέγκες φτιάξε φαντάσματα και ό,τι άλλο σου αρέσει. Διακόσμησε τα με royal icing χρωματιστό!

Δείτε τη συνταγή

Cupcakes

Διακόσμησε τα cupcakes με χρωματιστό γλάσο για πιο τρομακτικό αποτέλεσμα!

Δείτε τη συνταγή

Cake pops

Με λίγη ζαχαρόπαστα χρωματιστή φτιάξε την συνταγή μου για cake pops και δώσε Halloween ατμόσφαιρα!

Δείτε τη συνταγή

Ματωμένη σφολιάτα φράουλα

Με μια σφολιάτα και μαρμελάδα φράουλα φτιάξε το πιο spooky γλυκό!

Hotdog δάχτυλα μάγισσας!

Φτιάξε το πιο ανατριχιαστικό στην όψη hotdog σκαλίζοντας τα λουκάνικα σε δάχτυλα!

Μπανάνες φάντασμα

Παίξε με μπανάνες και σοκολάτα και φτιάξε φαντάσματα!

Σφολιάτα φάντασμα

Με 1 φύλλο σφολιάτα και λίγη μαρμελάδα έτοιμα τα γλυκά φαντάσματα!

Μπισκότα τέρας!

Με μπισκότα μερέντα και λίγα μαρσμελόου φτιάξε τα πιο γλυκά τερατάκια!

Τι είναι όμως το Halloween και γιατί γιορτάζεται;

Η ιστορία μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στην Ιρλανδία, όταν σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ ο τσιγκούνης, όταν πέθανε, δεν είχε γίνει δεκτός ούτε από την Κόλαση ούτε από τον Παράδεισο. Ο Τζακ στην προσπάθειά του να ξεγελάσει το διάβολο, τού απέσπασε την υπόσχεση να τον αφήσει ελεύθερο και να μην τον ξανά ενοχλήσει.  Το αποτέλεσμα ήταν ο Τζακ να βρίσκει κλειστές τις πόρτες του Παραδείσου αλλά και τις πύλες της Κόλασης γιατί ακριβώς ο διάβολος θυμόταν την υπόσχεση που είχε δώσει στο Τζακ. Αντ’ αυτού, του πέταξε ένα κομμάτι κάρβουνο, το οποίο ο Τζακ χρησιμοποίησε βάζοντας το μέσα σε μία κολοκύθα για να του φωτίζει το δρόμο, όσο εκείνος περιπλανιόταν και ακόμα περιπλανιέται στη γη. Κάπως έτσι, ξεκίνησε το έθιμο με την κολοκύθα που μεταφέρθηκε αργότερα με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στην Αμερική, όπου έγινε πολύ δημοφιλής.

Για την Αμερική μάλιστα, μιλάμε για μία από τις πιο εμπορικές -μαζί με τα Χριστούγεννα- εποχές του έτους.

Πηγαίνοντας όμως πιο πίσω στο χρόνο, θα δούμε πως για πολλούς η γιορτή αυτή προέρχεται από την κέλτικη παράδοση όπου γιόρταζαν το τέλος του καλοκαιριού. Παράλληλα όμως είχε ξεκινήσει και από τους καθολικούς η παράδοση τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 31 Οκτωβρίου, να γιορτάζουν την ημέρα που ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με τα πνεύματα και τους νεκρούς. Εξού και το ότι πορτοκαλί και το μαύρο είναι τα χρώματα του Halloween, αφού το πορτοκαλί μας φέρνει στο μυαλό το φθινόπωρο, ενώ το μαύρο τον άλλον κόσμο, σύμφωνα με τις παραδόσεις.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Halloween ρίξτε μια ματιά και στο παρακάτω κείμενο!

https://www.argiro.gr/2020/10/pos-na-ftiaksoume-kolokytha-gia-halloween/