Πίσω

Σωστή Διατροφή: Θωρακίστε τον οργανισμό σας κατά των ιώσεων!

Μπαίνοντας σιγά σιγά στην καρδιά του χειμώνα και ενώ αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη απειλή του κορονοϊού, θα πρέπει να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας σωστά, μέσα από τη διατροφή, για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στους ιούς της εποχής. Το 2020, δοκίμασε γενικά τις αντοχές μας και το δεύτερο lockdown μας υποχρεώνει να προσέξουμε ακόμα περισσότερο την υγεία μας. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να προστατευτούμε, όπως μας έγινε μάθημα και από την προηγούμενη καραντίνα που περάσαμε, είναι μέσα από την τροφή.

Σίγουρα, η αλλαγή της θερμοκρασίας και η υγρασία κάνουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα πιο ευπαθές, ενώ η συχνή εναλλαγή ζεστού-κρύου, οι χειραψίες, αλλά και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους κάνουν τον οργανισμό μας το πλέον κατάλληλο έδαφος για την προσβολή από ιώσεις. Τι θα λέγατε όμως φέτος να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με τέτοιο τρόπο ώστε το κρυολόγημα και οι ιώσεις να φαντάζουν μακρινές;

Μαζί με τον συνεργάτη μου Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου σας έχουμε όλα τις απαραίτητες πληροφορίες και συνταγές για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας!
Η ισορροπημένη διατροφή ήταν, είναι και θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θυμηθείτε…η ισορροπημένη διατροφή έχει έντονα το μέτρο και την ποικιλία μέσα της, κάτι που σίγουρα χρειάζεται μια μικρή προσπάθεια παραπάνω καθημερινά για να επιτευχθεί.

«Όπλο» #1… Βιταμίνες

Φυσικά όταν μιλάμε για βιταμίνες και ιώσεις είναι μια συγκεκριμένη που σας έρχεται πρώτη στο μυαλό και όχι άδικα. Με τη βιταμίνη C σε πρωταγωνιστικό ρόλο έναντι στις ιώσεις, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) αλλά και λαχανικά όπως η ντομάτα, ο μαϊντανός, το σέλινο, οι πράσινες πιπεριές, είναι σημαντικό να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο χώρο στο τραπέζι μας! Η βιταμίνη C βελτιώνει την «ετοιμότητα» των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.

Εκτός από αυτή, οι  βιταμίνες A και D παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των ιώσεων. Τις βρίσκουμε σε τροφές όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά. Θυμηθείτε… η βιταμίνη D η οποία έχει φανεί ότι συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση του οργανισμού από τις ιώσεις, συνθέτεται κυρίως στο σώμα μας μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο.

Προφανώς από αυτή την κατηγορία δε θα μπορούσε να λείπει η βιταμίνη E. Κυρίως συναντάται στις ελιές, το ελαιόλαδο, τη φυτική μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια και πρόκειται για ένα μικροθρεπτικό συστατικό που «καθαρίζει» τον οργανισμό μας από επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οικογενειακή σαλάτα με ρόδι, πορτοκάλι και κόκκινα φρούτα, γεμάτη φρεσκάδα, χρώματα και γεύση μοναδική! Πάρτι από βιταμίνες σε ένα μόνο πιάτο! Απολαύστε το!

Βρήκα έναν τρόπο να τρώω το συκώτι εκτός από ψητό και τηγανητό. Επειδή το λατρεύω, το παντρεύω µε ντομάτα, πιπεριές και φέτα, και ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ακόμα πιο μεστός σε βιταμίνες!

«Όπλο» #2… Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Εκτός από τις βιταμίνες, σημαντικά συστατικά της διατροφής έναντι των ιώσεων αποτελούν το σελήνιο κι ο ψευδάργυρος. Το πρώτο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς σε έλλειψή του, ευνοείται η προσβολή από ιώσεις. Το βρίσκουμε κυρίως σε θαλασσινά, ψάρια, ξηρούς καρπούς , δημητριακά ολικής αλέσεως. Όσο για τον ψευδάργυρο, είναι δραστικό ιχνοστοιχείο έναντι των ιών και το βρίσκουμε στα ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, όσπρια  κ.λ.π.

Μια διαφορετική φασολάδα σούπα με μαυρομάτικα φασόλια. Εξαιρετική επιλογή για τα τις πρώτες κρύες μέρες!

Ψάρι στο φούρνο με πατάτες, σε σάλτσα ντομάτας και μυρωδικών. Τα κρεμμύδια, η ντομάτα και τα μυρωδικά του δίνουν γεύση μοναδική και γίνεται λουκούμι!

«Όπλο» #3… Αντιοξειδωτικά

Κάπου εδώ μάλλον ήρθε η ώρα να ξεσκονίσουμε λίγο τις γνώσεις μας στα αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για ουσίες που κατά βάση καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμπλέκονται σε διάφορων τύπων φλεγμονές του οργανισμού. Tα πρωταρχικά αντιοξειδωτικά είναι μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη E, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, το σελήνιο. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει και τον σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο διαφόρων φυτοχημικών ουσιών, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Μάλιστα φαίνεται ότι βασικός «εκπρόσωπος» των πολυφαινολών είναι ο καφές. Χρόνια τώρα ο καφές ξεχωρίζει για τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες και τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καφέδες όπως ο ελληνικός και ο στιγμιαίος, που καταναλώνουμε κατά κόρον στην Ελλάδα καθημερινά, περιέχουν ένα εντυπωσιακό αριθμό βιοδραστικών πολυφαινολών. Μάλιστα, πολλά δεδομένα δείχνουν ότι ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή διατροφή συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ομάδα τροφίμων αναλογικά πάντα και με την ποσότητα κατανάλωσής του.

Αντιοξειδωτικό smoothie για ευεξία ενέργεια και απόλαυση. Χτυπήστε το και πάρτε την ενέργεια του!

«Όπλο» #4… Ενυδάτωση

Το επόμενο δυνατό «όπλο» σ’ αυτή τη μάχη με τις ιώσεις είναι τα υγρά. Τι γίνεται όμως όταν το χειμώνα οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τη δίψα μας και επομένως την πρόσληψη νερού; Μην αγχώνεστε, να θυμάστε ότι το σώμα μας ενυδατώνεται και από άλλες πηγές όπως φρούτα και λαχανικά καθώς και από μη αλκοολούχα ροφήματα όπως ο καφές, οι φυσικοί χυμοί, το γάλα κτλ.

Ωστόσο, ένας ακόμα τρόπος ενυδάτωσης και «άμυνας» τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι οι σούπες και ειδικά όταν συνδυάζονται με ποικιλία λαχανικών και πρωτεΐνη όπως π.χ. σούπα με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Οι ζωικές πρωτεΐνες συμβάλλουν στην ακέραιη δομή των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση ιώσεων. Ο συνδυασμός αυτός, «φορτίζει» τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά και υγρά, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα δυνατό οργανισμό.

Παραδοσιακό βραστό μοσχάρι σούπα με λαχανικά χειμωνιάτικα, θρεπτικό, δυναμωτικό και πάρα πολύ νόστιμο και υγιεινό. Η μοσχαρόσουπα είναι από τα φαγητά που σε πάνε κατευθείαν στο σπίτι και στην μαμά. Ιδανικό για παιδιά, αλλά και μεγάλους!

Για να βγείτε νικητές λοιπόν στη μάχη με τα «μικρόβια», βάλτε στην καθημερινότητά σας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και μάλιστα πολύχρωμων, καταναλώστε 2 φορές/εβδομάδα ψάρι με προτίμηση λιπαρό, και ξεκινήστε την ημέρα σας με το καθημερινό σας καφεδάκι!

Ευχαριστούμε πολύ τον Αναστάσιος Παπαλαζάρου για τις πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες του.

Ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος και Διδάκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται