Πίσω

Τζάκι και μαγείρεμα! Πιο επίκαιρο από ποτέ

Η αρχαιότερη τεχνική μαγειρικής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω της «Ελπίδας»

Η «Ελπίδα», που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας,  έκανε επέλαση και οι χαμηλές θερμοκρασίες με τη σταθερή χιονόπτωση από χτες έχουν παγώσει όλη τη χώρα. Ο Ιανουάριος που διανύουμε μάς είχε πολλές εκπλήξεις και σφοδρή κακοκαιρία. Η αρχαιότερη τεχνική μαγειρικής, το μαγείρεμα στη φωτιά, στο τζάκι, είναι πιο επίκαιρη πάρα ποτέ.

Τζάκι έχετε στο σπίτι σας ;

Εκτός από την θαλπωρή που σκορπάει και την ζεστή παρέα που μας κρατάει, το τζάκι είναι ιδανικό για μαγείρεμα. Η μαγειρική στο τζάκι είναι αυτή που δίνει τέτοια νοστιμιά σε ό,τι βάζεις στην φωτιά και στην χόβολη που δεν θα το πιστεύεις.
Αν έχεις τζάκι λοιπόν στο σπίτι σου χρησιμοποίησε το σαν πυροστιά. Όπως ακριβώς μαγείρευαν οι αρχαίοι Έλληνες κι όπως ακριβώς μαγειρεύουν στην επαρχία ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Χρησιμοποίησε το τζάκι σου σαν εστία μαγειρέματος, σαν φούρνο ψησίματος ,σαν γκριλ σχάρα για ψήσιμο.
Ακόμα και οι πίτες με φύλλο στο τζάκι έχουν αξεπέραστη νοστιμιά.
Σε πολλές περιοχές ίσως να έχει κοπεί το ρεύμα, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί και σίγουρα κάποιοι συμπολίτες μας έχουν σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης αλλά και μαγειρέματος. Όταν είσαι στο σπίτι μόνος σου είναι αλλιώς κι όταν έχεις όλη την οικογένεια τριγύρω τότε σίγουρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Πάμε λοιπόν παρέα να μαγειρέψουμε στο τζάκι!

Το μαγείρεμα στα ξύλα στο τζάκι, μαγείρεμα στην ανοιχτή φωτιά είναι μεγάλη τάση σε όλη την εστίαση παγκοσμίως.
Τάση που έγινε μόδα και ξεκίνησε εδώ και μια πενταετία. Βρήκε ένθερμους υποστηρικτές και κατέκτησε το κοινό σε όλο τον κόσμο πολύ γρήγορα. Όλα ξεκίνησαν από την Σκανδιναβία με την ιδέα να την έχει ο chef του εστιατορίου Noma, έναν από τους σπουδαιότερους γαστρονομικούς ναούς του κόσμου. Το εστιατόριο “Noma” πολλές φορές δημιούργησε παγκόσμιες τάσεις στο γαστρονομικό στερέωμα. Τάσεις που συζητήθηκαν πολύ και έγιναν μόδα στα περισσότερα σημεία του πλανήτη.
Οι chef Niklas Ekstedt και René Redzepi του ομώνυμου εστιατορίου στην Στοκχόλμη, χρησιμοποίησαν τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος των Σουηδών και η ιδέα τούς δικαίωσε. Συζητήθηκε, αγκαλιάστηκε και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα; Η πενταετία που πέρασε μετάτρεψε τις κουζίνες πολλών διάσημων εστιατορίων στον κόσμο, σε κουζίνες με φωτιά ξύλου .Έτσι, έκανε το μαγείρεμα και ψήσιμο στην φωτιά ίσως την μεγαλύτερη τάση μετά την μοριακή γαστρονομία που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια φανατικά.
Εμείς σαν Έλληνες όμως έχουμε το μαγείρεμα στη φωτιά στην κουλτούρα μας, καθώς από την αρχαιότητα και μέχρι πριν από 150 χρόνια περίπου το μαγείρεμα γινόταν μόνο στην φωτιά.
Ακόμα και σήμερα όμως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στην επαρχία κυρίως, το μαγείρεμα στο τζάκι και στη φωτιά, είναι ο καθημερινός τρόπος μαγειρέματος.
Ειλικρινά θέλω εντυπώσεις μετά την δοκιμή. Το μαγείρεμα σε ανοιχτή φωτιά και ιδιαίτερα το μαγείρεμα στο τζάκι απογειώνει ακόμα και τα πιο απλά υλικά.

Πάμε να δούμε παρέα τι μπορούμε να μαγειρέψουμε στο τζάκι του σπιτιού μας ή στο bbq με ανοιχτή φωτιά που έχουμε στην αυλή μας.

Τα πάντα μπορείς να μαγειρέψεις σε ανοιχτή φωτιά. Ακόμα όμως και στην χόβολη του τζακιού μπορείς να μαγειρέψεις εκπληκτικές συνταγές. Αφού δηλαδή «χωνέψει» η φωτιά και τα πυρ μένα κάρβουνα καταλαγιάσουν όνειρο η ιδανική φωλιά για να μαγειρέψεις συνταγές.
Καταρχάς, για να μαγειρέψεις στη φωτιά στο τζάκι χρειάζεσαι σκεύη μαγειρικής που δεν έχουν ξύλινα ή πλαστικά εξαρτήματα στις λαβές και στο καπάκι. Ένα μαντεμένιο σκεύος με βαρύ καπάκι είναι ιδανικό για μαγείρεμα στη φωτιά.
Χρησιμοποίησε το τζάκι σου σαν εστία για μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Τώρα που κάνει κρύο και χιονίζει, οι συνταγές που φέρνουν θαλπωρή όπως σούπες, βραστό κρέας, φασολάδα, ρεβυθάδα κοκκινιστή, τραχανάς, αλλά και όλες οι συνταγές κατσαρόλας γίνονται στην ανοιχτή φωτιά του τζακιού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βάλετε πάνω στη φωτιά ένα τρίποδο, ώστε να στερεώσετε το σκεύος. Το καπάκι είναι απαραίτητο ώστε να μην πετάγονται ξύλα που σκάνε και στάχτη τζακιού.
Το μαγείρεμα στο τηγάνι γίνεται παιχνίδι στο τζάκι, αφού ομολογουμένως η γεύση που παίρνουν τα φαγητά τηγανιού στο τζάκι είναι 10 φορές καλύτερη.
Φτιάξε μια ομελέτα με πατάτες και λουκάνικο ή ένα σπετσοφάι. Μια μανιταροτηγανιά είναι ιδανική για την φωτιά του τζακιού.
Παστίτσιο στο τηγάνι έχεις φτιάξει ποτέ ; Δοκίμασε το και δεν θα το πιστεύεις.
Χρησιμοποίησε την φλόγα του τζακιού, για να ψήσεις στην σχάρα όλα τα ψητά σου. Κρέας, μπριζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα, ψητά λαχανικά. Φτιάξε τηγανόψωμα στο τζάκι να τρελαθούν όλοι!
Στην χόβολη του τζακιού, είναι το ιδανικό σημείο για να ψήσεις πατάτες και γλυκοπατάτες, ρεβυθάδα, ροδίτικη Τσούκα. Αλλά και φαγητά στη λαδόκολλα, όπως μπουγιουρντί με φέτα, χταπόδι στο αλουμινόχαρτο, κλέφτικο.
Διαλέξτε ένα λεπτό ταψί, με ρηχό χείλος και φτιάξε μια χορτόπιτα, τυρόπιτα ή ποια από τις υπέροχες πίτες και ψήσε την στο τζάκι, σιγά σιγά γυρίζοντας γύρω το ταψί. Και στο τέλος, αφού η πίτα ψηθεί καλά από κάτω και ξεκολλάει από το ταψί, αναποδογύρισε την σε δεύτερο ταψί να ψηθεί σωστά κι από την άλλη πλευρά.
Ακόμα και γλυκά φτιάχνεις στο τζάκι. Δοκίμασες τα περίφημα κερκυραϊκά τζαλέτια, τις τηγανίτες μήλου ή και τα κυδώνια ψητά;
Παίξε με την μαγειρική στη φωτιά και στο τζάκι και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει πλήρως.

Καλή επιτυχία, να μένετε σπίτι και να προσέχετε. Και αυτό θα περάσει!

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται