Πίσω

Καύσωνας, διατροφή και συνταγές για υψηλές θερμοκρασίες

Διατροφή και καύσωνας

Το θερμόμετρο χτυπάει σαραντάρια και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνιχτική! Κατά την διάρκεια του καύσωνα το μόνο που θέλω είναι να πίνω κρύο νερό και να δροσίζομαι με καρπούζι. Όμως έρχεται και η στιγμή που θέλεις να φας κάτι ελαφρύ και νόστιμο. Εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω τον καύσωνα και την αφόρητη ζέστη με τις υψηλές θερμοκρασίες δροσίζοντας τον οργανισμό μου με τι άλλο, με δροσερές τροφές και εύκολες καλοκαιρινές συνταγές.
Υπάρχουν συνταγές με ελάχιστο μαγείρεμα καθώς και συνταγές χωρίς μαγείρεμα. Ελαφριές, υγιεινές, δροσερές, χορταστικές και νόστιμες, ενάντια στις καυτές θερμοκρασίες που επικρατούν στους μεγάλους καύσωνες.

Smoothie για τον καύσωνα

Η ενυδάτωση στον καύσωνα είναι απαραίτητη. Όπως σας έχω ξαναπεί ένα smoothie φρούτων και λαχανικών είναι ευπρόσδεκτο κάθε ώρα της ημέρας. Με γεμίζει ενέργεια, είναι δροσερό, εύπεπτο και μπορεί να γίνει ένα πλήρες ελαφρύ γεύμα τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού.

Τα smoothies εκτός των άλλων βοηθούν στην απώλεια σωματικού βάρους. Φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και υπερτραφές, φυτικό γάλα αμυγδάλου ή βρώμης, γιαούρτι,  συνθέτουν υγιεινά smoothies. Είναι εύπεπτα, αντιοξειδωτικά, μας χορταίνουν, μας ενυδατώνουν στον καύσωνα και δεν έχουν καμία δυσκολία στην παρασκευή τους. Άνοιξε το ψυγείο σου και φτιάξε το δικό σου smoothie σύμφωνα με τα υλικά που έχεις. Πάρε εδώ ιδέες για συνταγές smoothie με φρούτα και λαχανικά.

Φρούτα και λαχανικά για τον καύσωνα

Φρούτα και λαχανικά για τον καύσωνα
Τα πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, χτίζουν σαλάτες πολύχρωμες, γεμάτες νοστιμιά και υγεία. Συνοδεύω με σπιτικά παξιμάδια και κάποιο τυρί συνήθως το αλειφωτό σπιτικό τυρί που έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο μου.
Το καρπούζι δεν λείπει ποτέ τους καλοκαιρινούς μήνες από το ψυγείο μου. Το απολαμβάνω όλες τις ώρες της ημέρας ακόμα και σε σαλάτα με φέτα.

Δροσερές συνταγές

Τζατζίκι δροσερό όλο το καλοκαίρι, έχω πάντα στο ψυγείο. Με δυο κριτσίνια ή υγιεινά κράκερ έχω ένα γεύμα δροσερό πεντανόστιμο με καλά λιπαρά και λίγες θερμίδες. Κρύες σούπες όπως η παγωμένη ντοματόσουπα Gaspazzo αλλά η κρύα σούπα αγγούρι είναι ιδανική λύση για ελαφρύ γεύμα μέσα στον καύσωνα. Και για γλυκό σας έχω πει πολλές φορές ότι στην ζέστη του καλοκαιριού απολαμβάνω εύκολο παγωτό χωρίς ζάχαρη που γίνεται μέσα σε 5’ με ότι φρούτα υπάρχουν στο ψυγείο.

Το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μου, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και όλο τον χρόνο. Θέλεις η γεύση του, που εμένα προσωπικά μου ταιριάζει απόλυτα, θέλεις η δροσιά και η φρεσκάδα που δίνει σε όποια συνταγή κι αν το προσθέσεις, ή μήπως η κρεμώδης υφή του που αναμιγνύεται σωστά σε όλα τα φαγητά, αυτά με έχουν κερδίσει.
Νομίζω όλα μαζί είναι αυτά που κάνουν τον συνδυασμό του γιαουρτιού με τα φαγητά πραγματικά ακαταμάχητο. Μια κουτάλια του μόνο απογειώνει τα γεμιστά τα ντολμαδάκια ακόμα και τα μακαρόνια με κιμά.

Όμως ας έρθουμε στις δροσερές συνταγές για τον καύσωνα. Μια σκέτη συνταγή μελιτζανοσαλάτα να φτιάξεις και να προσθέσεις λίγο στραγγιστό γιαούρτι, αμέσως την μετατρέπει σε ένα πλήρες νόστιμο, ελαφρύ γεύμα, με λίγες θερμίδες, με πρωτεΐνη που θα σε χορτάσει και θα σε ικανοποιήσει γευστικά με νοστιμιά που δεν περιμένεις. Για να μην αναφέρω την παντζαροσαλάτα με γιαούρτι η οποία τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες, σκέτη απολαυστική και δροσερή.

Κι αν παρόλα αυτά θέλεις να φτιάξεις κι ένα κλασικό καλοκαιρινό φαγητό τότε μπριάμγεμιστά, φασολάκια, ή χόρτα τσιγαριαστά που φωνάζουν καλοκαίρι από μακριά, σε περιμένουν στο Argiro.gr με όλα τα μυστικά αλλά και βίντεο, για να έχεις πάντα σίγουρη επιτυχία στα μαγειρέματα σου.
Καλό και δροσερό καλοκαίρι.

Δείτε διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας το καλοκαίρι, από τον διαιτολόγο Τάσο Παπαλαζάρου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται