Πίσω

Καύσωνας, έξυπνες λύσεις για να αντέξουμε την ζέστη του καλοκαιριού στην κουζίνα

Μαγειρική και καύσωνας

Ο καύσωνας αυτό το καλοκαίρι είναι μια καυτή ανάσα μακριά. Έρχεται ένα δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες και αφόρητη ζέστη. Αυτό που σίγουρα θέλουμε όλοι σε ημέρες με καύσωνα, είναι να μην περνάμε πολύ χρόνο μέσα σε μια ζεστή κουζίνα με αναμμένους φούρνους και κατσαρόλες στην φωτιά, που βράζουν για αρκετή ώρα.

Συνταγές νόστιμες κι ελαφριές με λίγο ή καθόλου μαγείρεμα θα γεμίσουν το μεσημεριανό τραπέζι του καύσωνα, για να γευτούμε και να αντέξουμε την καυτή θερμοκρασία. Ξεκινάμε όμως αρχικά με έξυπνες λύσεις που θα δώσουν σκιερή ατμόσφαιρα στο σπίτι και αίσθηση δροσιάς στην κουζίνα.

5 μυστικά για δροσερή κουζίνα

Θα σας πω τι κάνω εγώ για να αντιμετωπίσω τον καύσωνα αν βρίσκομαι στην πόλη κι όχι δίπλα στο κύμα κάνοντας διακοπές. Πολλοί δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις καυτές ημέρες του καύσωνα στην πόλη γιατί οι ανάγκες της δουλειάς μας δεν το επιτρέπουν.

Γιατί αν βρίσκεσαι στον νησί πλάι στο κύμα κάτω από παχιά σκιά, τότε τα πράγματα είναι απλά. Αν όμως έχει περάσει το 40αρι στο θερμόμετρο και η οικογένεια περιμένει φαγητό το μεσημέρι τότε τα πράγματα θέλουν τρόπο όχι κόπο. Κι εγώ πάντα σας έχω έξυπνες λύσεις και μυστικά μαγειρικής για να αντιμετωπίσετε την καυτή θερμοκρασία της λάβας του καλοκαιριού.

Πρωινό μαγείρεμα στον καύσωνα

Ξυπνάω πάντα πολύ νωρίς το νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία ακόμα είναι σχετικά χαμηλή και οργανώνω την κουζίνα μου, ώστε το καθημερινό μαγείρεμα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού να είναι πολύ εύκολο.

Για παράδειγμα αποφεύγω τα πολύωρα ψησίματα στον φούρνο και στην γάστρα. Προτιμώ φαγητά εύκολα που έχουν ελάχιστο μαγείρεμα η ελάχιστη προετοιμασία.
Δηλαδή μια ομελέτα φουσκωτή ή ομελέτα με κολοκυθάκια, τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου. Έχεις λοιπόν όλα τα υλικά και πρωί πρωί ετοιμάζεις μέσα σε 10’ μια φουσκωτή ομελέτα που θα την σερβίρεις στην διάρκεια της ημέρας με μια χωριάτικη σαλάτα. Έτσι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι και το κυριότερο κανείς δεν θα παραπονιέται.

Πριν ξεκινήσω όμως οποιοδήποτε μαγείρεμα, από νωρίς το πρωί τις ημέρες του καύσωνα, σκιάζω όλο το σπίτι. Κλείνω παντζούρια και κουρτίνες κρατώντας όλο το δυνατό φως του ηλίου έξω και δημιουργώντας μια σκιερή ατμόσφαιρα δροσιάς. Κατεβάζω τις τέντες και κρατάω τις καυτές ακτίνες του ηλίου μακριά από το τις βεράντες και το εσωτερικό του σπιτιού.
Έτσι στην σκιερή ατμόσφαιρα του σπιτιού και ειδικά της κουζίνας ετοιμάζω εύκολες συνταγές χωρίς πολλές προετοιμασίες και πολύωρο μαγείρεμα.

Δροσιά και υγεία όλη την ημέρα

Smoothie με λαχανικά και φρούτα είναι ιδανικά για να σε χορτάσουν να σε ξεδιψάσουμε να σου δώσουν ενέργεια και ευεξία όλες τις ώρες της ημέρας. Ξεκινώντας από το πρωί με smoothie για πρωινό ή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Θα ανακαλύψετε πολλούς και γευστικούς συνδυασμούς.

Καύσωνας και πολλά λαχανικά

Τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού και στις ζεστές ημέρες του καύσωνα, είναι η ώρα να απολαύσουμε τα τρυφερά λαχανικά με εύκολες συνταγές και ελάχιστη προετοιμασία. Τα φασολάκια είναι μια καλή λύση γιατί τα ετοιμάζεις αργά το βράδυ της προηγούμενης η πολύ νωρίς το πρωί και τα σερβίρεις σε θερμοκρασία δωματίου με φέτα και ψωμί.

Φτιάξε καθημερινά και μια διαφορετική σαλάτα γεύμα για όλη την οικογένεια. Δηλαδή μια μακαρονοσαλάτα, ρυζοσαλάτα  η σαλάτα με πλιγούρι είναι πάντα η καλύτερη λύση για τον καύσωνα. Ένα δροσερό μπολ σαλάτας στο ψυγείο σου είναι θρεπτικό, χορταστικό και πεντανόστιμο, ιδανικό για ελαφρύ γεύμα για όλη την οικογένεια.
Ακόμα και γεμιστά μπορείς να φτιάξεις από το προηγούμενο βράδυ ή και γεμιστά του 5 λεπτού με ελάχιστη προετοιμασία και να τα ψήσεις πρωί πρωί πριν πιάσει η πολλή ζέστη. Άλλωστε τα καλύτερα γεμιστά είναι τα γεμιστά της επόμενης ημέρας που γίνονται διπλά νόστιμα όταν μείνουν λίγες ώρες.

Ψητές γαρίδες με σαλάτα είναι μια συνταγή με ελάχιστο μαγείρεμα και λίγες θερμίδες. Έχουν πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά κι ελάχιστες θερμίδες. Χόρτα εποχής, με γαύρο μαρινάτο ή χταπόδι σαλάτα είναι πρόταση για ελαφρύ γεύμα τις καυτές ημέρες του καύσωνα. Κι αν αγαπάς τα αφράτα μπιφτέκια αλλά δεν θέλεις να ανάψεις φούρνο, εδώ σου συνταγή για μπιφτέκια λεμονάτα που ψήνονται σε ένα τηγάνι σε 10’μόνο, μέσα σε λεμονάτη ελαφριά σάλτσα. Γεύση που σου μένει αξέχαστη.

Αυγά με ντομάτα για πολλές βουτιές συνταγή στραπατσάδα είναι πάντα καλοδεχούμενη ακόμα κι όταν έχει κρυώσει. Πολλές τέτοιες ιδέες σας έχω μέσα στο Argiro.gr με συνταγές για το καλοκαίρι.

Air fryer

Αν έχεις air fryer στο σπίτι περισσότερο από ποτέ τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις γρήγορα μια εύκολη συνταγή.
Τα κεφτεδάκια που είναι αγαπημένο φαγητό για όλους, θα τα ζυμώσεις γρήγορα γρήγορα και θα τα διατηρήσεις στο ψυγείο. Όταν έρθει ώρα φαγητού πλάσε τα και χωρίς αλεύρωμα ψήσε τα για λίγα λεπτά στο air fryer. Φτιάξε και ένα δροσερό τζατζίκι  με σαλάτα εποχής και έτοιμο το γεύμα για την οικογένεια σε λιγότερο από 30’!

Τι να αποφύγω στην διατροφή μου στον καύσωνα

Σίγουρα ο καύσωνας θέλει ειδική διατροφή, με εύπεπτα φαγητά κι ελαφριές συνταγές για να νιώθουμε ανάλαφροι. Φαγητά με λίγο ή καθόλου μαγείρεμα, με πολλά λαχανικά και δροσερές σαλάτες είναι ιδανικά για να χορτάσουν όλοι, χωρίς να βαρύνουν και να ναρκωθούν από πλούσιες γεύσεις και λιπαρά υλικά. Να αποφύγεις λοιπόν τις βαριές σάλτσες, τα πολλά λιπαρά, τα τηγανητά, τις συνταγές με μεγάλη προετοιμασία και πολύωρο μαγείρεμα. Υπομονή καύσωνας είναι θα περάσει.

Καλοκαίρι και η ζέστη αγαπάει τις σαλάτες που είναι πλήρη γεύματα, σου προτείνω τις πιο γευστικές συνταγές!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται