Πίσω

Τι ξέρετε για τα κάστανα;

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο και ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα.

Στην Ελλάδα ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά, τη φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασσική.

Ξέρετε ότι:

  • Τα κάστανα όταν πέσουν απ’ το δένδρο περιέχουν 50% νερό. Όταν είναι έτοιμα προς κατανάλωση έχουν αποξηρανθεί και η υγρασία αυτή πρέπει να έχει πέσει στο 7%-8%.
  • Κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης γλυκαίνουν και παίρνουν τη γεύση που τόσο αγαπάμε.
  • Για να γλυκάνουν, σημαντικό ρόλο πέρα από την ποικιλία τους, έχει η θερμοκρασία κι η υγρασία του περιβάλλοντος. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 21 C° κι υγρασία 60%-70%. Θα πρέπει να μείνουν 2 – 4 μέρες  σ’ αυτές τις συνθήκες.

Φρέσκα κάστανα πως διατηρούνται και που αποθηκεύονται. 

  • Τα φρέσκα κάστανα μπορείτε να τα έχετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 10 ημέρες με 2 εβδομάδες, προσέχοντας να μην έρθουν καθόλου σε επαφή με υγρασία. Το κάστανο αγαπάει τα ξηρά μέρη, γι αυτό αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με το νερό και μην τα έχετε κοντά στα μάτια της κουζίνας που δημιουργούνται υδρατμοί με το μαγείρεμα.
  • Διατηρήστε τα τα κάστανα στο ψυγείο για περισσότερες ημέρες. Αν θέλετε να διατηρήσετε τα κάστανα για πολλές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες σιγουρευτείτε ότι είναι τελείως στεγνά. Για την ακρίβεια μην τα βρέχετε καθόλου. Τοποθετήστε τα μέσα σε σακουλάκι τροφίμων. Βάλτε ανάμεσα ένα κομμάτι  χαρτί κουζίνας. Τρυπήσετε την σακούλα σε δυο τρία σημεία ώστε να στεγνώνει τυχόν υγρασία ψυγείου. Αφήστε στο συρτάρι του ψυγείο για μερικές εβδομάδες.
  • Πως συντηρώ τα βρασμένα κάστανα;  Από τη στιγμή που ψήσετε, βράσετε και καθαρίσετε τα κάστανα αμέσως μειώνεται ο χρόνος συντήρησης τους. Δεν θα συντηρηθούν σωστά στο ψυγείο για πάνω από μερικές ημέρες. Γι αυτό μπορείτε όπως είναι καθαρισμένα, αφού σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία πάνω τους, να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκια τροφίμων ερμητικά κλειστά στην κατάψυξη. Έτσι θα συντηρηθούν για πάρα πολλούς μήνες.

Δείτε στο παρακάτω άρθρο, ακόμα περισσότερες πληροφορίες για να καθαρίσετε και να μαγειρέψετε τα κάστανα

κάστανα βραστα συντηρηση ψητα βρασιμο πως βραζουμε καστανα πως διατηρουνται πως καθαριζονται
Οδηγίες χρήσης για κάστανα

Είναι το κάστανο και ήταν τόσο συνυφασμένο με την καθημερινότητα του Έλληνα που δεν λείπουν οι παροιμίες και γνωμικά με κάστανα, όπως οι παρακάτω.

Δε χαρίζει κάστανα… (δεν αστειεύεται)

Δεν τρέχει κάστανο… (δε συμβαίνει τίποτα)

Έβγαλε τα κάστανα απ’ τη φωτιά. (έβγαλε σε πέρας δύσκολες αποστολές)

Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι κι η όμορφη θέλει φιλί, πρωί και μεσημέρι (κατάλληλα μέσα)

Χοροπηδά σαν κάστανο…

Λάδι βρέχει κάστανα χιονίζει (αδιαφορία για τα πάντα)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται