Γιορτές

Οι γιορτές μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη

βίος ἀνεόρταστος μακρὴ ὁδὸς ἀπανδόκευτος είχε πει κάποτε ο Δημόκριτος, εκείνος ο σπουδαίος προσωκρατικός φιλόσοφος. “Είναι δρόμος μεγάλος η ζωή, χωρίς ξεκούραση, αν τη περνά κανείς χωρίς γιορτές” θα λέγαμε πιο ελεύθερα σε σημερινά ελληνικά. Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση; Όλοι μας περιμένουμε τις γιορτές για να ξεκουραστούμε, και να περάσουμε καλά με όσους αγαπάμε. Κι έχουμε πολλών λογιών γιορτές, θρησκευτικές, εθνικές, εργατικές, ονομαστικές ή και γενεθλίων. Τέτοια είναι η ανάγκη του ανθρώπου για χαρά που ευκολά υιοθετούμε ακόμη και τις ξένες. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με το Halloween ή το Saint Patrick’s day. Στην Ελλάδα, υπάρχουν συνταγές που σχετίζονται με αυτές τις ξεχωριστές μέρες.

Οι γιορτές αποτελούν ευκαιρία να θυμηθούμε.

Να θυμηθούμε όσους αγαπάμε και να τους πάρουμε τηλέφωνο εκείνη τη ξεχωριστή μέρα. Να θυμηθούμε την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας κατά τις εθνικές γιορτές. Να θυμηθούμε τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων στα οικογενειακά τραπέζια. Και το πιο σπουδαίο από όλα να θυμηθούμε τους πιο αδύναμους, αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη έρανος σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη εορτή.

Η μέτρηση του χρόνου καθορίζεται από τις γιορτές.

Όταν ήμασταν μικροί μετρούσαμε τις μέρες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανυπομονώντας να κλείσουν τα σχολεία και να πάρουμε τα δώρα μας. Όπως μας λεν οι λαογράφοι, στα χωριά ο χρόνος καθορίζονταν από τις θρησκευτικές γιορτές, κι οι πιο σπουδαίες από αυτές σχετίζονταν με τη θέση του ήλιου. Του Σταυρού με την φθινοπωρινή ισημερία, των Χριστουγέννων με το χειμερινό ηλιοστάσιο, η Λαμπρή με την εαρινή ισημερία και του Αη Γιάννη με το θερινό ηλιοστάσιο. Με βάση άλλωστε αυτές τις γιορτές προγραμμάτιζαν οι παλιοί τις αγροτικές τους εργασίες. Κι οι αρχαίοι, άλλωστε, για να ορίζουνε τον χρόνο χρησιμοποιούσανε τις Ολυμπιάδες, τις πιο σπουδαίες γιορτές του Δία.

Η μνήμη και ο χρόνος, λοιπόν, συνδέονται στενά με τις γιορτές.

Τα έθιμα και οι τελετουργίες μας συνδέουν με το παρελθόν. Πολλές φορές προέρχονται από τόσο παλιά που δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε. Ταυτόχρονα μέσα από αυτά τα πανάρχαια έθιμα επιχειρούμε να δαμάσουμε το μέλλον και να φέρουμε καλοτυχία στο σπιτικό μας. Δεν γίνεται να μην στολίσουμε δέντρο, να μην βάψουμε αυγά, να μην κρεμάσουμε μαγιάτικο στεφάνι, για το καλό. Ακόμα και κάποιες συνταγές ή φαγητά έχουν ταυτιστεί με ορισμένες γιορτές. Είτε γιατί αυτό ορίζει η θρησκεία μας είτε γιατί απλά έγιναν συνήθειες.

Η ζωή μας χωρίς τις γιορτές θα ήταν αφόρητη, κάτι που όλοι καταλάβαμε καλά τη χρονιά της πανδημίας που τις στερηθήκαμε. Μακάρι να μην στερηθούμε ποτέ ξανά όλα αυτά που μας θυμίζουνε ποιοι είμαστε κι αυτούς που αγαπάμε.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: