Μυστικά για τη σωστή επιλογή-συντήρηση-μαγείρεμα του κιμά

-Όταν αγοράζουμε κιμά, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα κιμά χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα.

Δεν σας συνιστώ να κρατάτε τον κιμά στην συντήρηση του ψυγείου για πάνω από 24 ώρες, γιατί είναι ευαίσθητο προϊόν και αλλοιώνεται γρήγορα.

-Μόλις φτάνουμε στο σπίτι από το κρεοπωλείο, η πρώτη μας δουλεία είναι να βγάζουμε τον κιμά από τη συσκευασία του και να τον τοποθετούμε σε ανοξείδωτο σκεύος, εάν είναι δυνατόν με σχάρα, για να στραγγίζουν τα υγρά του.

-Τον φυλάμε πάντα στο ράφι του ψυγείου με την πιο δυνατή θερμοκρασία, μακριά από ανοιχτά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.

Συντήρηση και κανόνες υγιεινής για κρέατα, πουλερικά και κιμάδες

Απολυμαίνουμε κάθε επιφάνεια που ακουμπάμε τον κιμά πολύ καλά και δεν ζυμώνουμε ποτέ τον κιμά και ταυτόχρονα πιάνουμε αλατιέρα και πιπερόμυλο γιατί μεταφέρουμε βακτηρία.

Ο κιμάς που περισσεύει, καλό είναι να καταψύχεται αμέσως αφού τον τυλίξουμε πολύ καλά με σακούλα τροφίμων.

Μην αφήνετε  πολύ καιρό στην κατάψυξη τον κιμά γιατί αφυδατώνεται με την ψύξη και χάνει την υγρασία του. Αντίθετα όσο καιρό μένει στην κατάψυξη δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου ανάμεσα στον κιμά. Θα έχετε προσέξετε ότι όταν μαγειρεύετε ξεπαγωμένο κιμά, έχει άλλη συμπεριφορά στην κατσαρόλα από τον φρέσκο κι αυτό γιατί λιώνουν οι κρύσταλλοι πάγου και νερουλιάζει ο κιμάς αντί να ψήνεται σωστά.

Ποτέ δεν αποψύχουμε ένα προϊόν και ιδιαίτερα τον κιμά και μετά το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Όταν κάτι το βγάλουμε από την κατάψυξη, κατ’ αρχήν το αφήνουμε να ξεπαγώσει στην συντήρηση του ψυγείου και όχι σε μπολ με ζεστό νερό και δεύτερον πρέπει να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί την ιδία ημέρα. Ποτέ δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη κάτι που έχουμε αποψύξει έστω και σε μαγειρεμένη μορφή.

Ένα μείγμα κιμά για μπιφτέκι, κεφτέ, ρολό μπορεί να σταθεί σκεπασμένο καλά μέχρι και μια νύχτα.  Έτσι θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα τα φαγητά σας.

Όταν φτιάχνουμε μείγμα κιμά για ρολό, φροντίζουμε να έχει λίγο λίπος ο κιμάς για να ενυδατώνεται το ρολό και να μην σκάει στην επιφάνεια. Έτσι το ρολό σας θα είναι ζουμερό και καλοψημένο.

-Αν θέλω να φτιάξω σάλτσα κιμά και είναι πολύ λιπαρός, τον ροδίζω σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λιπαρή ουσία και τον αφήνω να στραγγίσει σε σουρωτήρι το λίπος του ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Δοκιμάστε να ψιλοκόψετε μονοί σας με υπομονή κρέας ή πουλερικό για κιμά έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι είναι και πιο νόστιμο.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μου, γιατί τα νόστιμα μαγειρέματα απαιτούν σωστά διαλεγμένη, σωστά συντηρημένη και τέλος σωστά μαγειρεμένη πρώτη ύλη!

Καλή επιτυχία, είμαι πάντα δίπλα σας, με αγάπη

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε