Πίσω

Το μενού της εβδομάδας

Φτάνουμε σιγά σιγά σιγά στην καρδιά του καλοκαιριού. Ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τον Ιούλιο! Είναι ο έβδομος μήνας του Ημερολογίου και έχει διάρκεια 31 ημέρες. Πήρε το όνομά του από τον Ιούλιο Καίσαρα, δημιουργό του Ιουλιανού Ημερολογίου. Αρχικά ήταν ο πέμπτος μήνας του Ρωμαϊκού Ημερολογίου, αλλά με την προσθήκη των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, έγινε ο έβδομος μήνας.

Στην Ελλάδα ο Ιούλιος συνηθίζεται να ονομάζεται και με διάφορα άλλα παρατσούκλια γεννημένα από τις συνήθειες των παλιότερων.

◽Δευτερόλης ή Δευτερογιούλης, επειδή είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού.

◽Αηλιάς ή Αηλιάτης, λόγω της γιορτής του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

◽Αλωνάρης, Αλωνιστής, Αλωνητής, Αλωνητής, Αλωνιάτης και Αλωνεύτης, διότι την εποχή αυτή γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών.

◽Στα ορεινά της πατρίδας μας συναντάται και με την ονομασία Θεριστής.

◽Στη Ρόδο τον ονομάζουν και Φουσκομηνά ή Χασκομηνά, επειδή αρχίζουν φουσκώνουν ή να χάσκουν τα σύκα, δηλαδή να ωριμάζουν και να ανοίγουν.

◽Στη Νάξο και τη Χίο ο Ιούλιος αναφέρεται και ως Γυαλιστής, επειδή ωριμάζουν τα σταφύλια και γυαλίζει η ρώγα τους.

Διαφήμιση

Ας δούμε και τι μας φέρνει αυτή η εβδομάδα του Ιουλίου στο τραπέζι μας.

Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού, δεν θέλει πολλές συστάσεις. Το όνομά της και μόνο φτάνει! Σαλάτα με προσούτο και πεπόνι. Μια σαλάτα που μπορεί να ξεκίνησε σαν γκουρμέ αλλά την έχουμε οικειοποιηθεί πια τόσο πολύ, που χαρακτηρίζεται σαν καθημερινή συνήθεια!

Διαφήμιση

Ρύζι και κοτόπουλο σε μια σαλάτα που εκτός από νόστιμη και απολαυστική είναι χορταστική και θα μπορούσε να πάρει τη θέση ενός καθημερινού καλοκαιρινού γεύματος!

Τα μακαρόνια είναι από τα Must του Ιουλίου και αυτή την εβδομάδα γευόμαστε τη διάσημη και απλή ναπολιτάνα. Γιατί αν έχεις ένα πιάτο με μακαρόνια πνιγμένα σε μια καλή σάλτσα ντομάτας και μπόλικο τριμμένο τυρί, δεν θέλεις τίποτα άλλο!

Διαφήμιση

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη θάλασσα αλλά και με τα…κεφτεδάκια. Ιούλιος χωρίς κεφτεδάκια δε γίνεται, και εδώ θα βρείτε να φτιάξετε τα καλύτερα!

Το άρωμα της θάλασσας δεν μπορεί να λείπει και αυτή την εβδομάδα από το τραπέζι μας. Αυτή τη φορά με σουπιές οι οποίες τηγανίζονται και γίνονται ξυδάτες. Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για σουπιές και θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους!

Διαφήμιση

Τώρα που τα κεράσια είναι μεγάλα και τραγανά είναι η ώρα να φτιάξετε την αξεπέραστη μαρμελάδα κεράσι. Φροντίστε να φτιάξετε αρκετή, γιατί θα αναζητάτε τα σφραγισμένα βαζάκια με την κατακόκκινη γλυκιά αμαρτία όποτε θα σκέφτεστε καλοκαίρι.

Όσο οι ζέστες σφίγγουν τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη όταν ανοίγεις το ψυγείο να βρίσκεις μπροστά σου ένα ταψί με ένα ολόδροσο και λαχταριστό γλυκό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν έχει γευτεί γλυκό ψυγείου όταν πέφτει ο ήλιος ή δεν έχει κοιμηθεί στρωματσάδα σε μπαλκόνια και αυλές, δεν έχει ζήσει τον Ιούλιο όπως του αρμοζει!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται