Αφού ξεκουραστεί η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4-6 η 8 κομμάτια ανάλογα τι ζητάει κάθε φορά η συνταγή. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι ζύμη σε στρογγυλό και το ακουμπάμε αλευρωμένη επιφάνεια. Αφού τα πλάσουμε όλα πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια τους τα σκεπάζουμε για 15’ με 30’ Ξεκουράζουμε δηλαδή, ξανά την ζύμη για να ανοίξουμε τα καλύτερα χωριάτικα φύλλα.
Για να ανοίξουμε την ζύμη σε χωριάτικο φύλλο, πασπαλίζουμε μπόλικο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Μην σας τρομάζει αυτό. Το φύλλο στο τέλος θα πάρει συγκεκριμένη ποσότητα όσο δηλαδή χρειάζεται.
Με λεπτό πλάστη-βέργα ανοίγουμε το φύλλο μας με απαλές κινήσεις. Μετά από 2-3 ρολαρίσματα του φύλλου που έχει μεγαλώσει η επιφάνεια του, τυλίγουμε το φύλλο γύρω από την βέργα και όταν φτάσουμε στη μέση του φύλλου, τυλίγουμε και το υπόλοιπο πιέζοντας πολύ απαλά σπρόχνωντας στην ουσία από την μέση προς τα αριστερά και δεξιά και ρολάροντας απαλά την βέργα το φύλλο μεγαλώνει και αποκτάει μεγαλύτερη επιφάνεια.

Προσοχή αν πατάτε δυνατά τα χέρια στον πλάστη τότε το φύλλο θα κολλήσει. Θέλει απαλές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 2-3 φορές μέχρι το φύλλο να γίνει μεγάλο και πολύ λεπτό.
Όσο πιο πολύ ξεκουράζουμε τη ζύμη τόσο πιο ελαστική θα γίνει και πιο ωραίο και βελούδινο φύλλο θα ανοίξουμε.
️Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε φύλλο και βλέπετε ότι το φύλλο μαζεύει τότε ξεκουράστε τη ζύμη για λίγο ακόμα.
Διπλώνουμε το αλευρωμένο φύλλο και το βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Σκεπάζουμε να μην ξεραθεί μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα φύλλα. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε όλα τα φύλλα για την πίτα.