Πίσω

Μυστικά για: Το χωριάτικο φύλλο σαν της γιαγιάς

Μυστικά: Χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ

Το χωριατικο φυλλο έχει μικρά μυστικά που όμως κάνουν την διαφορά στο αποτέλεσμα

Διαλέξτε ένα καλό αλεύρι σκληρό από σιτάρι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αν το αλεύρι είναι από μικρό παραγωγό και είναι χοντρόκοκοκκο τότε κοσκινήστε το για να μπορέσει να ζυμωθεί σωστά και να ανοίξει εύκολα σε λεπτό φύλλο.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κάνει πολύ καλό φυλλο χωριατικο και υπάρχει σε όλα τα σπίτια.

Μπορείτε στο αλεύρι να βάλετε σε αναλογία ένα προς τρία 1:3 κάποιο αλεύρι όπως σίκαλης, κριθαριού, βρώμης, καλαμποκιού ή ολικής άλεσης ώστε να δώσετε αρώματα και περισσότερη γεύση στο  χωριατικο φυλλο.

Στην ζυμη για πιτα, ξύδι, λεμόνι, τσίπουρο ή ρακή, κάνει αφράτο το φύλλο και στο ψήσιμο φουσκώνει και κάνει φουσκαλίτσες. Το αποτέλεσμα είναι τελειο χωριατικο φυλλο τριφτό και τραγανό.

Χλιαρό νερό στο ζύμωμα του,θα ομογενοποιήσει πιο σωστά το ζυμάρι, ειδικά αν το ζυμώσετε στο χέρι.

Χωριατικο φυλλο σαν της γιαγιας;

Ναι και είναι το τελειο χωριατικο φυλλο.

Γι αυτό αν έχετε τον χρόνο ακολουθήστε το μυστικό. Ραντίστε το αλεύρι με το ελαιόλαδο.

Τρίψτε το με τις παλάμες κι αφήστε το λίγο να σταθεί και να βρέξει τους κόκκους του αλευριού.

Όσο πιο πολύ αφήσετε το αλεύρι να ρουφήξει το ελαιόλαδο,τόσο πιο τραγανό θα βγει το χωριατικο φυλλο.

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για χωριατικο φυλλο σαν της γιαγιας.

φυλλο για πιτα  φύλλο για πίτα  φυλλο για πιτα αργυρω  φυλλο πιτασ  φυλλο για τυροπιτα σπιτικο φυλλο  χοντρο φυλλο για πιτα 

Πως ανοίγουμε φύλλο χωριάτικο;

Για να ανοίξουμε χωριάτικο φύλλο, παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι και πασπαλίζουμε μπόλικο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Μην σας τρομάζει αυτό. Το φύλλο στο τέλος θα πάρει συγκεκριμένη ποσότητα,όσο αλεύρι δηλαδή χρειάζεται.

Με λεπτό πλάστη-βέργα ανοίγουμε το φύλλο με απαλές κινήσεις.

Μετά από 2-3 ρολαρίσματα του φύλλου που έχει μεγαλώσει η επιφάνεια του, τυλίγουμε το φύλλο γύρω από την βέργα και όταν φτάσουμε στη μέση του φύλλου, τυλίγουμε και το υπόλοιπο πιέζοντας πολύ απαλά.

φυλλο για πιτα  φύλλο για πίτα  φυλλο για πιτα αργυρω φυλλο πιτασ  φυλλο για τυροπιτα  σπιτικο φυλλο  χοντρο φυλλο για πιτα 

Στην ουσία θα το πετύχετε, σπρώχνοντας με μαλακές κινήσεις με τα δάχτυλα από την μέση προς τα αριστερά και δεξιά με τα δυο χέρια και ρολάροντας απαλά την βέργα. Έτσι το φύλλο μεγαλώνει και αποκτάει μεγαλύτερη επιφάνεια. Για να ανοίξει εύκολα,πρέπει πρώτα να έχεις ξεκουράσει το ζυμάρι.

Προσοχή αν πατάτε δυνατά τα χέρια στον πλάστη τότε το φύλλο θα κολλήσει. Θέλει απαλές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 3-4 φορές μέχρι το φύλλο να γίνει μεγάλο και πολύ λεπτό.

Διπλώνουμε το αλευρωμένο φύλλο και το βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα ή επιφάνεια.

Σκεπάζουμε να μην ξεραθεί μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα.

Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε ένα ένα χωριατικο φυλλο,μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα και να βάλουμε την γέμιση της αρεσκείας μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται