Πίσω

Συκώτι μοσχαρίσιο: γαστρονομικό ταξίδι

Το συκώτι είναι ζωτικό όργανο σε ανθρώπους και ζώα. Αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή σιδήρου, για τον άνθρωπο. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, που το καθιστούν την πολυτιμότερη τροφή στη διατροφική μας ιστορία  και γι’ αυτό  χαρακτηρίζεται ως superfood φαγητό.

Το γαστρονομικό του ταξίδι ξεκινά από την εποχή που ο άνθρωπος είναι κυνηγός – τροφοσυλλέκτης & συνεχίζεται μέχρι σήμερα κατατάσσοντας το μοσχαρίσιο συκώτι, ως απαραίτητη τροφή στο εβδομαδιαίο, διατροφικό μας πρόγραμμα.

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ιερή τροφή με κυρίαρχο ρόλο στη γαστρονομική κληρονομιά πολλών λαών. Στην Κίνα σερβίρεται στους γάμους.  Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, γνώστες των ευεργετικών ωφελειών του μοσχαρίσιου συκωτιού το κατανάλωναν μια φορά την εβδομάδα. Δίκαια θεωρείται μια φυσική διατροφική πολυβιταμίνη  με πολλαπλά οφέλη. 

Το μοσχαρίσιο συκώτι έχει μια μοναδική, ιδιαίτερη γεύση, την οποία μερικοί την αγαπούν και άλλοι δεν την προτιμούν. Παρόλο που είναι η σημαντικότερη πηγή βιταμινών και ένα από τα πιο θρεπτικά  τρόφιμα στον πλανήτη, ξεπερνώντας πολλά φρούτα και λαχανικά, δε θεωρείται τόσο δημοφιλής επιλογή και δεν έχει μεγάλη γαστρονομική δημοτικότητα στις προτιμήσεις του κόσμου.

Το μοσχαρίσιο συκώτι θεωρείται  εκλεκτός μεζές  και αγαπημένο φαγητό πολλών. Είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ιδιαίτερο υλικό της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας. Το μοσχαρίσιο συκώτι μπορούμε να το γευτούμε με διάφορους τρόπους. Αποθεώνεται γευστικά, όταν τηγανίζεται και είναι ένας καταπληκτικός καμβάς, για να συνδυάσεις δίπλα του ανατολίτικα μπαχαρικά και φρεσκότατα λαχανικά. Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ιδιαίτερα εύγεστο και ζουμερό αν το ψήσουμε στη σχάρα, για να αποκτήσει την υπέροχη κρούστα του συνοδευόμενο με πουρέ πατάτας. Μια καλή μαγειρική επιλογή είναι το μοσχαρίσιο συκώτι ψητό στον φούρνο έχοντας δίπλα του άσπρο ρύζι, δημιουργώντας μια μοναδική πανδαισία νοστιμιάς.

Το μοσχαρίσιο συκώτι πρέπει να κατέχει υψηλή θέση στις διατροφικές μας επιλογές  όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται