Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει πλέον θέση σε όλες τις κουζίνες και όχι άδικα μιας και είναι μία από τις πιο χρήσιμες ηλεκτρικές συσκευές.
Μαγειρεύει, ζεσταίνει, ξεπαγώνει και ελατώνει πραγματικά στο ελάχιστο αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες. Φούρνος ή φουρνάκι μικροκυμάτων και τι να προσέξω.
Πώς λειτουργούν οι φούρνοι μικροκυμάτων;
Λειτουργούν με ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Αυτά διαχέονται μέσα στη συσκευή, χάρη στο μάγνητρο. Τοποθετώντας το φαγητό μας πάνω στον περιστρεφόμενο δίσκο, τα μαγνητικά κύματα το διαπερνούν και το ζεσταίνουν ομοιόμορφα. Όση ώρα το φαγητό μας ζεσταίνεται μπορούμε να το παρακολουθούμε μέσα στο φουρνάκι μικροκυμάτων χάρη στο λαμπτήρα που ανάβει όσο είναι σε λειτουργία. Στη συνέχεια και αφού έχουμε προηγουμένως ρυθμίσει το χρονοδιακόπτη, ακούγεται η ειδοποίηση ότι ο ζητούμενος χρόνος έχει παρέλθει.
Παρόλη την καθολική αποδοχή του στις κουζίνες όλου του κόσμου, δεν είναι λίγες οι φορές που ο φούρνος μικροκυμάτων έχει δαιμονοποιηθεί και έχουν ακουστεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του.
Τα μικροκύματα δε σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, ούτε τις ακτίνες Χ. Το να χρησιμοποιεί κανείς ένα φούρνο μικροκυμάτων για το φαγητό του δεν φαίνεται να συνδέεται με κινδύνους για την ασφάλειά μας και την υγεία μας, αρκεί φυσικά να χρησιμοποιείται με πολλή προσοχή.
Φούρνος μικροκυμάτων, τι να προσέξω;
Αν λοιπόν αυτό που προέχει στη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι η ασφάλεια αλλά και η καλή συντήρηση της συσκευής, το βασικό είναι να γίνεται σωστή χρήση του φούρνου.
Τι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τα παραπάνω;
Διαβάζουμε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών
Παρόλο που τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά πάνω κάτω έχουν παρόμοια χρήση, καλό είναι να διαβάζουμε το εγχειρίδιο με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Και αυτό γιατί εκεί μέσα θα βρούμε λεπτομερείς οδηγίες για όλες τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσουμε με το μικροκυμάτων. Όπως τους χρόνους, και την ένταση που χρησιμοποιούμε για κάθε φαγώσιμο είδος, ανάλογα με το βάρος του και το τι θέλουμε να πετύχουμε, μαγείρεμα, ξεπάγωμα ή απλά ζέσταμα.
Ο φούρνος μικροκυμάτων και τα μεταλλικά σκεύη
Σε όλα τα εγχειρίδια χρήσης τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Καθόλου μεταλλικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο. Μια τέτοια ενέργεια είναι πολύ επικίνδυνη μιας και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έκρηξη στο φούρνο μικροκυμάτων. Σκεύη από πλαστικό, γυαλί, πορσελάνη, μπορούν να μπουν συνήθως με ασφάλεια στο φούρνο μικροκυμάτων. Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να γνωρίζετε τη χρήση των σκευών σας. Πλέον όλα έχουν περιγραφή της χρήσης τους.
Έλεγχος της ποσότητας
Καλό θα είναι να μην βάζουμε ολόκληρα μέσα στο φουρνάκι ογκώδη και συμπαγή κομμάτια φαγητού. Προτιμότερο είναι να το κόβουμε σε μικρότερα τεμάχια. Με αυτόν τον τρόπο θερμαίνεται πιο ομοιόμορφα.
Σκεύη με καπάκια μέσα στα φουρνάκια μικροκυμάτων
Σαφώς και δεν χρησιμοποιούμε καπάκι σε σκεύος όταν θέτουμε τον φούρνο μικροκυμάτων σε λειτουργία. Είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς δεν μπορούν να διαφύγουν οι υδρατμοί που δημιουργούνται από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του φαγητού. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα σκάσει μέσα , είτε μόλις το βγάλετε υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρού εγκαύματος κατά το άνοιγμα του σκεύους. Χρησιμοποιούμε καπάκι μόνο σε ειδικά σκεύη που επιτρέπουν στον ατμό να διαφεύγει.
Με τη σωστή χρήση του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί κανείς να χαρεί μεγάλη άνεση στην κουζίνα χωρίς κανέναν κίνδυνο.