Γυάλινα μπολάκια για γλυκά

γυάλινα μπολάκια για γλυκά - γυάλινα μπολ με καπάκι - πλαστικά μπολ - θερμαινόμενο μπολ - πλαστικά μπολάκια για γλυκά

Γυάλινα μπολάκια ή μπολ για γλυκά, με καπάκι, πλαστικά ή θερμαινόμενα,  λίγο πολύ όλοι τα έχουμε στα ράφια του σπιτιού μας. Και πώς δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε αφού όλα αυτά τα μπολ τα χρησιμοποιούμε καθημερινά!

Ιδιαίτερα τα γυάλινα μπολάκια για γλυκά, είναι αγαπητά στη χώρα μας από πολύ παλιότερα. Και αυτό εξαιτίας των γλυκών του κουταλιού. Σε κάθε βιτρίνα, σερβάν ή αλλιώς μπουφέ όπως το λέμε σήμερα υπήρχαν τοποθετημένα πάνω σε χειροποίητα σεμεδάκια, το ένα μέσα στο άλλο, γυάλινα μπολάκια για γλυκά. Με το που έφτανε ο κάθε μουσαφίρης, έβγαιναν από τα ντουλάπια και έπαιρναν θέση. Σε περιποιημένους δίσκους, πλάι στο νερό. 

Πολλές φορές τα ίδια γυάλινα μπολάκια για γλυκά τα χρησιμοποιούσαν όταν ήθελαν να σερβίρουν και άλλες παρασκευές.

Αυτά τα μπολάκια έπαιρναν και τη θέση της φοντανιέρας που μπορεί να έλλειπε από τον εξοπλισμό του σπιτιού. Βλέπετε τότε δεν υπήρχε η πληθώρα των πραγμάτων που έχουμε σήμερα. Γυάλινα μπολ με καπάκι, πλαστικά μπολ, πλαστικά μπολ για γλυκά, θερμαινόμενο μπολ ήταν είδη είτε πολυτελείας, είτε δεν υπήρχαν καν στην ελληνική αγορά.

Έτσι αυτά τα γυάλινα αντί πλαστικά μπολάκια για γλυκά ήταν μπαλαντέρ για το σερβίρισμα και χρησιμοποιούνταν μόνο δε ιδιαίτερες περιστάσεις. Τις περισσότερες φορές είχαν ανάγλυφα σχέδια ή σκαλιστά, πάνω στο γυαλί που πραγματικά τα έκανε μοναδικά. Άλλες φορές το γυαλί ήταν χρωματιστό και άλλες φορές είχε ακόμα και ζωγραφιές πάνω. Ίσως να έχει πάρει το μάτι σας αυτά τα retro γυάλινα μπολάκια για γλυκά με την καραμελέ. Σε μπλε, ή κίτρινη χρωματική απόχρωση είναι τόσο χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 60. Ήταν πραγματικά μοναδικά και αποτελούσαν το θησαυρό και την προίκα του σπιτιού καθώς τα χρησιμοποιούσαν μόνο για ιδιαίτερες περιστάσεις και για καλεσμένους που ήθελαν να περιποιηθούν ιδιαίτερα.

Σήμερα αυτή η μαγεία έχει χαθεί. Ο καταναλωτισμός και ο γρήγορος ρυθμός της ζωής έφεραν μια πληθώρα αντικειμένων στο νοικοκυριό μας αλλά και σε όλη τη ζωή μας. Επιδιώκουμε να έχουμε όμορφα αντικείμενα να μας περιτριγυρίζουν και σίγουρα είναι πιο εύκολο από ότι παλιότερα. Μιας και έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία χρηστικών αντικειμένων που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Έτσι, γυάλινα μπολάκια για γλυκά, γυάλινα μπολ με καπάκι υπάρχουν πάντα. Το ίδιο και πλαστικά μπολάκια για γλυκά, θερμαινόμενο μπολ, λίγο πολύ όλοι τα έχουμε στα ράφια της κουζίνας μας.