Ο μύλος μπαχαρικών είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην μαγειρική μας.
Όταν μιλάμε για μύλο μπαχαρικών συνήθως αναφερόμαστε σε μύλο πιπεριού και μύλο αλατιού. Μετατρέπει τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού σε τριμμένο. Και τις αντίστοιχες χοντρές νιφάδες αλατιού σε πιο ψηλό.
Γιατί να τον χρησιμοποιούμε;
Υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση. Τα τρίμματα πιπεριού που εκείνη την ώρα τρίβεται έχουν πολύ πιο έντονο άρωμα και γεύση από εκείνο που είναι ήδη σε μορφή σκόνης. Έτσι, με τη χρήση του μύλου μπαχαρικών, προμηθευόμαστε φρεσκοτριμμένο οποιοδήποτε είδος πιπεριού με έντονα αρώματα και γεύση που στη συνέχεια απογειώνουν τη γεύση και τα αρώματα του φαγητού μας.
Τη διαφορά του φρεσκοτριμμένου πιπεριού την καταλαβαίνει κανείς πιο έντονα όταν το τρίβει κατευθείαν. Είναι πραγματικά συγκλονιστικές οι τόσες νότες ευωδιάς που απελευθερώνονται με μιας.
Ο μύλος μπαχαρικών συναντάται είτε ως απλός χειροκίνητος είτε τα τελευταία χρόνια ηλεκτρικός. Και τα δύο είδη κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά και είναι θέμα γούστου ποιον θα αποκτήσει κανείς.
Όσο για την ερώτηση “τι μύλο να διαλέξω”;
Από τους κλασικούς ξύλινους μέχρι τους πιο μοντέρνους από ίνοξ, από γυαλί από πλεξιγκλάς ή πλαστικό από ότι και να είναι φτιαγμένοι όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό που πρέπει σίγουρα να προσέξετε είναι να έχουν καλό μηχανισμό. Ίσως αν προτιμήσετε μια εταιρία κατασκευής που έχει παράδοση σε κουζινικά είδη αποδειχθεί καλύτερη επιλογή μακροπρόθεσμα.
Επίσης κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι ο μύλος αλατιού δεν πρέπει να έχει μεταλλικά μέρη καθώς αυτό το είδος μπαχαρικού οξειδώνεται. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για το μύλο μπαχαρικών είναι το μέγεθός του. Σίγουρα θα έχετε δει ότι πολλοί προτιμούν τεράστιους μύλους πιπεριού. Μεγαλύτερος δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερος. Ο καλύτερος μύλος μπαχαρικών για εσάς είναι αυτός που σας βολεύει σε μέγεθος, σας ικανοποιεί οπτικά και δεν ζορίζει το βαλάντιό σας.