Παρόλο που ο Λεονάρντο ντα Βίντσι πιστώνεται αρκετά συχνά την εφεύρεση του ψαλιδιού, η χρήση του έχει ξεκινήσει πολλούς αιώνες νωρίτερα. Το ψαλίδι πλέον είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και δύσκολα να βρεθεί ένα νοικοκυριό που δεν έχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η χρήση του έχει γίνει απαραίτητη και στην κουζίνα. Πώς όμως έφτασε το ψαλίδι στα συρτάρια μας;
Η ιστορία του ψαλιδιού
Πρώτες αναφορές για τη χρήση του ψαλιδιού έχουμε στην Αρχαία Αίγυπτο το 1500 π.Χ. Το πρώτο ψαλίδι έμοιαζε αρκετά με το σημερινό και ήταν φτιαγμένο από χαλκό, διαμορφωμένο σε δύο λεπίδες που ελέγχονταν από μια μεταλλική ταινία. Η μεταλλική ταινία κρατούσε τις λεπίδες χωρισμένες και όταν αυτή συμπιεζόταν έκλειναν και οι λεπίδες του ψαλιδιού. Μέσω του εμπορίου το ψαλίδι ταξίδεψε και διαδόθηκε η χρήση του πέρα από την Αίγυπτο, σε άλλα μέρη του κόσμου.
Οι Ρωμαίοι παίρνοντας το ψαλίδι των Αιγυπτίων το 100 μ.Χ. το εξέλιξαν, δημιουργώντας περιστρεφόμενα ή εγκάρσια ψαλίδια που μοιάζουν περισσότερο με τα σημερινά. Το υλικό που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για τα ψαλίδια τους ήταν ο χαλκός αλλά και ο σίδηρος. Αυτά τα πρώτα ψαλίδια χρειάζονταν αρκετά συχνά ακόνισμα.
Πολύ αργότερα και στο Σέφιλντ της Αγγλίας του 1761, παράχθηκαν μαζικά ψαλίδια από χάλυβα από τον Robert Hinchliffe. Από τότε μέχρι σήμερα η κατασκευή του ψαλιδιού έχει βιομηχανοποιηθεί και υπάρχουν ψαλίδια σε πολλά μεγέθη και για διάφορες χρήσεις. Υπάρχουν ψαλίδια που χρησιμοποιούνται για κοπή νυχιών, μαλλιών, υφασμάτων, κλαδιών, μετάλλων, χαρτιού, πλαστικού κλπ. Κάποια από αυτά τα ψαλίδια χρησιμοποιούν επαγγελματίες όπως αισθητικοί, κομμωτές, ράπτες, κηπουροί, χειρουργοί κλπ. Και βέβαια ένα τέτοιο εργαλείο δεν θα μπορούσε παρά να αρχίσει να χρησιμοποιείται και στην κουζίνα όπου το κόψιμο είναι μια διαδικασία που γίνεται σχεδόν σε κάθε παρασκευή. Τι καλύτερο λοιπόν από το να υπάρχουν ψαλίδια που κάνουν τη δουλειά με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια.
Ψαλίδια κουζίνας
Ψαλίδι λαχανικών
Πρόκειται για ένα ψαλίδι που έχει περισσότερες από 2 λεπίδες, συνήθως 5 και χρησιμοποιείται για το λεπτό κόψιμο και τεμαχισμό των λαχανικών.
Ψαλίδι για οστρακοειδή
Είναι ένα ψαλίδι με κυρτές λεπίδες κατάλληλο για οστρακοειδή με σκληρό ή μαλακό κέλυφος, καβούρια, γαρίδες, αστακό κ.α. Συνήθως έχει οδοντωτές λεπίδες και μια εγκοπή στις λαβές για το άνοιγμα ή σπάσιμο των κελυφών των θαλασσινών.
Ψαλίδι πουλερικών
Πρόκειται για ένα δυνατό ψαλίδι κουζίνας αφού προορίζεται για το κόψιμο πουλερικών. Μπορεί εύκολα να κόψει λεπτά κόκκαλα, τένοντες και σάρκα από το κοτόπουλο. Οι λάμες συνήθως για μεγαλύτερη ευκολία είναι κυρτές.
Ψαλίδι ψαριών
Επειδή το καθάρισμα των ψαριών πολλές φορές μπορεί να γίνει και δύσκολο, ένα καλό κοφτερό ψαλίδι κάνει τη δουλειά πιο εύκολη.
Ψαλίδι κουζίνας για όλες τις χρήσεις
Πέρα από τα πιο εξειδικευμένα ψαλίδια για την κουζίνα υπάρχουν αυτά που προορίζονται για όλες τις χρήσεις και διευκολύνουν τις εργασίες στην κουζίνα μας.