Πίσω

Τα Superfoods της κουζίνας μας: Οι υπερτροφές με Ελληνική καταγωγή-Ποιες είναι, τι προσφέρουν

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος επίσημος επιστημονικός ορισμός για τον όρο υπερτροφές (superfoods), είναι γενικά αποδεκτό ότι αναφέρεται σε τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, των οποίων η περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι μεγάλη. Αυτά μπορεί επίσης να περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοείδή και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν τα κύτταρα του οργανισμού μας κατά της γήρανσης και υπέρ της θωράκισής του από ασθένειες.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τη διαμάχη της επιστημονικής κοινότητας για το κατά πόσο ο όρος αυτός δημιουργήθηκε απλά για να εξυπηρετήσει το μάρκετινγκ, και εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας διατροφή το «παν μέτρον άριστον», τότε μπορούμε πραγματικά να επωφεληθούμε καταναλώνοντας αυτά τα τρόφιμα. Ούτως ή άλλως, όλα τα παρακάτω τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία και την ευεξία μας.

Οι πιο κοινές υπερτροφές (superfoods), που μπορεί να βρίσκονται ήδη στην κουζίνα μας

Φρούτα: Τα μήλα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα, τα ρόδια, τα αβοκάντο, τα γκότζι μπέρι, ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ, το μάνγκο, μπανάνες, βερίκοκα.

Ξηροί καρποί: Ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι  σπόροι κινόα, το σουσάμι, οι σπόροι chia, φιστίκια Αιγίνης.

Βότανα και αρωματικά φυτά: Το τσάι, το τζίντζερ, το σκόρδο, η μέντα, ο βασιλικός.

Λαχανικά: Το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι ντομάτες, τα καρότα, το κάλε, τα λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια.

Μπαχαρικά: Το μαύρο πιπέρι, η κανέλα Κεϋλάνης, ο κρόκος Κοζάνης.

Αν προσθέσουμε σε αυτά, τα ψάρια, το μέλι, το βασιλικό πολτό, το παρθένο ελαιόλαδο, το ξινόγαλο, το κακάο, τη μαύρη σοκολάτα, τη σπιρουλίνα, τις ιπποφαές, τις φακές, το καφέ ρύζι, το κόκκινο κρασί, το αυγοτάραχο, και τη μαστίχα Χίου, τότε θα συμπεράνουμε αφενός, ότι δεν είναι τόσο ασυνήθιστα όσο ασυνήθιστο είναι το άκουσμά τους, και αφετέρου ότι τα περισσότερα από αυτά παράγονται και στην χώρα μας, κάποια δε, αποκλειστικά.

Τα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε Ελληνικά Superfoods

Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε ξεχωριστά σε κάποια από αυτά τα προϊόντα, μιας και η μοναδικότητα της ελληνικής γης τους προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά ανώτερα των ομοειδών τους που παράγονται σε άλλες χώρες.

Μαστίχα Χίου. Η μαστίχα είναι ένα προϊόν που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στη Χίο. Ο σχίνος, το φυτό που παράγει τη μαστίχα, ή δένδρα αυτής της οικογένειας, αποτελούν κύριο στοιχείο της βλάστησης των παραμεσογείων χωρών, αλλά μόνο στην Χίο δένδρο και φύση σε μια μαγική συνταγή, χαρίζουν τα πολύτιμα δάκρυα της μαστίχας. Και αυτό που κάνει την παραγωγή της ακόμα πιο μοναδική είναι ότι, ενώ σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχόχωρα.
Τα οφέλη της μαστίχας για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά. Πέρα από την αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που έχει, συνίσταται και ως μέσο για την ανακούφιση στομαχικών διαταραχών και συνεισφέρει στην υγιεινή του πεπτικού συστήματος, χρησιμοποιούμενη συμπληρωματικά στην καθημερινή μας διατροφή. Επίσης έχει αποδειχτεί, ότι έχει έμμεσες προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά και το κυκλοφορικό. Το αιθέριο έλαιο της μαστίχας Χίου, φαίνεται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι σε βακτήρια καθώς και σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται εκτενώς στην κοσμετολογία, την ποτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία. Σκεύασμα μαστίχας σε κάψουλες, έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ως ειδικό τρόφιμο.

Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε ξεχωριστά σε κάποια από αυτά τα προϊόντα, μιας και η μοναδικότητα της ελληνικής γης τους προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά ανώτερα των ομοειδών τους που παράγονται σε άλλες χώρες.

Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Οι φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες ήταν γνωστές ακόμα από την αρχαιότητα. O κρόκος ή η ελληνική ζαφορά Κοζάνης, όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Καλλιεργείται σε 16 χωριά του νομού Κοζάνης και δεν μπορεί να παραχθεί αλλού. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, ενώ χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ελιξίριο μακροζωίας χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Μειώνει την χοληστερίνη, την πίεση και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση. Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται εκτενώς στην κοσμετολογία, την ποτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία. Σκεύασμα μαστίχας σε κάψουλες, έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ως ειδικό τρόφιμο.

Αβγοτάραχο Μεσολογγίου

Το αυγοτάραχο, είναι τα παστά αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλου ή μπάφας, ένα απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση. Το αβγοτάραχο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού είναι το μοναδικό που έχει αναγνωριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας, λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και φέρει ιδιαίτερη γεύση και θρεπτική αξία.

Περιέχει πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, προλαμβάνουν καρδιαγγειακά και έχουν αντιθρομβωτική δράση.

Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Μειώνει την χοληστερίνη, την πίεση και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση. Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ελαιόλαδο

Η ελιά ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια, και αποτελούσε πάντα σύμβολο ειρήνης, δύναμης γονιμότητας, και εξαγνισμού.  Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια της, και η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το ελαιόλαδο είναι ο χυμός του καρπού της ελιάς και θεωρήθηκε θεραπευτικό μέσο από τους μεγαλύτερους γιατρούς της αρχαιότητας, τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, και τον Διοσκουρίδη.

Κύριο συστατικό της ελληνικής διατροφής, το ελαιόλαδο φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνες Ε και Α, αποτελεί μια κύρια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων. Προστατεύει από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί το στομαχικό έλκος. Επίσης χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική.

Περιέχει πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, προλαμβάνουν καρδιαγγειακά και έχουν αντιθρομβωτική δράση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παραπάνω, πέρα από τη μοναδικότητά τους, έχουν αναγνωριστεί και έχουν καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους όρους Π.Ο.Π (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) ή  Π.Γ.Ε. (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης). Είναι ένα μικρό δείγμα του παραγωγικού πλούτου της χώρας μας, ακόμη και στην κατηγορία των superfoods.

Κύριο συστατικό της ελληνικής διατροφής, το ελαιόλαδο φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνες Ε και Α, αποτελεί μια κύρια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων. Προστατεύει από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί το στομαχικό έλκος. Επίσης χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική.

Εδώ θα βρείτε πολλές συνταγές με πρώτες ύλες ή συνοδευτικά τα superfoods, τις υπερτροφές που έχουν εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης τι είναι οι σπόροι chia και ποια η διατροφική τους αξία.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται