Πίσω

Λάχανο

Λάχανο, το αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό

Αποτελεί ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο λαχανικό, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών, μαζί με άλλα είδη λαχανικών όπως είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κατσαρό λάχανο. Είναι ένα υλικό με σπουδαία θρεπτική αξία. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφορετικά είδη, όπως το γνωστό σε όλους το κινέζικο. Συνταγές με λάχανο είναι πολλές και αρκετές φέρουν το όνομα του λαχανικού. 

Συντήρηση

Καλό είναι πριν το αποθηκεύσουμε στη συντήρηση του ψυγείου, να αφαιρέσουμε να κατεστραμένα λαχανόφυλλα και να το βάλουμε σε μια σακούλα ή ακόμα καλύτερα να το τυλίξουμε με μια μεμβράνη. Διατηρείται για διάστημα περίπου 12-15 ημερών. Το πλένουμε και κόβουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να διατηρήσει τις βιταμίνες του.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό που καλύπτει το 70% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπου στην συγκεκριμένη βιταμίνη. Η βιταμίνη αυτή, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, δεν μπορεί να ληφθεί με άλλο τρόπο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να την προσλαμβάνουμε με την τροφή μας. Επίσης έχει όλες τις απαραίτητες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. 

Οι λίγες θερμίδες που περιέχει το καθιστούν κατάλληλο για την διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς επίσης συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τέλος παρέχει στον οργανισμό κάλιο καθώς και βιταμίνη Κ, ενισχύοντας τα νευρικό σύστημα.

Συνταγές με λάχανο

Αποτελεί το βασικό υλικό σε πολλές αλμυρές δημιουργίες όπως λαχανόρυζολαχανοντολμάδες, από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Πέρα από την κατανάλωση του μαγειρεμένο στον ατμό, που είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αναδειχθεί η γεύση του. Μπορεί να γίνει και τουρσί, με έντονη όξινη γεύση. Χρειάζεται λίγο μαγείρεμα διαφορετικά αποκτά έντονη οσμή και γεύση. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται