Πίσω

Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Στη χώρα μας, την έναρξη του καλοκαιριού, σηματοδοτεί μεταξύ άλλων, η στιγμή που γευόμαστε το πρώτο καρπούζι της σεζόν. Εκτός από φρούτο το απολαμβάνουμε και σε συνταγές όπως η κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα και η σαλάτα με καρπούζι. Έχει όμως περάσει περίπου ένας χρόνος από την τελευταία φορά που αγοράσαμε καρπούζι. Θυμόμαστε πώς διαλέγουμε το τέλειο καρπούζι; Ή ποια ήταν η συμβουλή που μας είχαν δώσει;  Ξέρουμε όντως ή νομίζουμε ότι ξέρουμε;

Το σίγουρο είναι ότι τα καρπούζια που φτάνουν στον πάγκο του μανάβη είναι τις περισσότερες φορές αρκετά ώριμα διότι οι παραγωγοί ξέρουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα κόψουν. Επίσης ο μανάβης σας γνωρίζει την ποιότητα των προϊόντων του, γι’ αυτό αν έχετε απορίες, μπορείτε να τον ρωτήσετε.

Η σωστή επιλογή είναι τέχνη και όπως όλες οι τέχνες θέλει εξάσκηση, γι’ αυτό μην περιμένετε να τη μάθετε αμέσως. Με λίγη επιμονή, πολύ σύντομα, θα μάθετε να διαλέγετε κάθε φορά υπέροχα καρπούζια. Το μυστικό; Ένα γερό χαστούκι και μία αγκαλιά!

Δείτε παρακάτω, όλα όσα πρέπει να προσέξετε ώστε να εντοπίσετε το πιο τέλειο, το πιο ζουμερό και το πιο λαχταριστό καρπούζι.

Μάθετε πως να διαλέγετε κάθε φορά το καλύτερο καρπούζι

Ζυγίστε το καρπούζι με τα χέρια σας!

Ό,τι μέγεθος και να πάρετε θα πρέπει να σας φαίνεται βαρύ για το μέγεθός  του όταν το σηκώνετε. Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους.

Δείτε την κοιλιά του

D:\RUNNING DATA\Desktop\111.jpg

Είναι το μέρος του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να κοπεί. Στα “γινομένα” καρπούζια, αυτό το σημείο έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινο”. Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο.

Χαστουκίστε το

Το γυρνάτε ανάποδα και του δίνετε ένα χαστούκι στο κίτρινο σημάδι. Γιατί; Ένα ώριμο καρπούζι θα είναι γεμάτο υγρά και θα έχει ένα βαθύ κούφιο ήχο. Στα καρπούζια που δεν είναι ακόμα ώριμα ή είναι υπερβολικά ώριμα, ο ήχος αυτός θα ακούγεται θαμπός.

Ψάξτε για καφέ σημάδια σαν αυτά

D:\RUNNING DATA\Desktop\222.jpg

Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι.

Ξεχωρίστε τα «αρσενικά» από τα «θηλυκά» καρπούζια

D:\RUNNING DATA\Desktop\333.jpg

Τα «αγόρια» είναι πιο μεγάλα και μακρόστενα και πολύ πιο ζουμερά. Ενώ τα «κορίτσια» είναι στρογγυλά πολύ γλυκά.

Δώστε σημασία στο κοτσάνι

D:\RUNNING DATA\Desktop\tips-how-to-pick-best-watermelon-stem_zps6zqo3kur.jpg

Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι γινωμένο. Αν το κοτσάνι είναι πρασινωπό, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι.

Διαβάστε στα  παρακάτω άρθρα τι πρέπει να προσέχεις στις καλοκαιρινές τροφές; και τις εναλλακτικές λύσεις ενυδάτωσης για το καλοκαίρι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται