Πίσω

Νεμέα: ο παράδεισος του κρασιού από τον Oινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας

Η περιοχή της Νεμέας

Στην καρδιά της Πελοποννήσου, βρίσκεται η Νεμέα, μία πόλη με ιστορική φήμη και όχι μόνο. Γνωστή από την αρχαιότητα για τους άθλους του Ηρακλή αλλά και για το κρασί της. Το ποικιλόμορφο και γόνιμο έδαφός της, ιδανικό για αμπελοκαλλιέργεια από εκείνα κιόλας τα χρόνια, με πρωτεύουσα ποικιλία το Αγιωργίτικο, την καθιστούν μία από τις πιo σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα η Νεμέα αποτελεί μία από τις πιo σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Στα χώματα της περιοχής έχουν δοκιμαστεί και ευδοκιμήσει πολλές ποικιλίες σταφυλιού. Μία είναι όμως αυτή που ξεχωρίζει, το Αγιωργίτικο. Δεκάδες εκατοντάδες αμπελουργοί καλλιεργούν την περίφημη ποικιλία για να δώσουν στη συνέχεια εξαιρετικούς ερυθρούς οίνους διάσημους πλέον παγκόσμια.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας, στο κέντρο αυτής της περιοχής και έχοντας σήμερα πάνω από 400 μέλη-καλλιεργητές, είναι σήμερα ο πρωτεργάτης της προσπάθειας ανάδειξης των καρπών αυτού του ευλογημένου τόπου.

Το Αγιωργίτικο

Η Νεμέα κατά τη βυζαντινή περίοδο, ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Εξού και η ονομασία της φημισμένης ποικιλίας σταφυλιού.

Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις δύο σημαντικότερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Το Αγιωργίτικο της Νεμέας αποκαλείται και «αίμα του Ηρακλή» εξαιτίας του βαθυκόκκινου χρώματος που έχουν τα παραγόμενα κρασιά αλλά και της σύνδεσης του Ηρακλή με την περιοχή.

Σε υψόμετρο από 200 έως 850 μέτρα και σε μια έκταση μεγαλύτερη από 25.000 στρέμματα τα πυκνόραγα σταφύλια μέτριου μεγέθους, πυκνόραγα με μαλακή σάρκα και παχύ κυανομέλανο φλοιό δίνουν το φημισμένο Αγιωργίτικο Οίνο. Γεγονός που κατατάσσει την Νεμέα την μεγαλύτερη παραγωγό ερυθρών οίνων στην Ελλάδα.

Η αγιωργίτικη ποικιλία είναι μεν παραγωγική, αρκετά ευαίσθητη δε στον περονόσπορο, τον βοτρύτη και το ωίδιο. Ξεκινά την εκβλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο του αμπελώνα. Είναι μια ποικιλία και δίνει οίνους ροζέ, ερυθρούς ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκούς.

Ταξίδι στη Νεμέα 

Και αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε τη Νεμέα, ο κατάλληλος μήνας είναι ο Σεπτέμβρης, ο μήνας του τρύγου. Φτάνοντας στην «Τοσκάνη» της Ελλάδας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα αμπέλια. Όπου και να γυρίσεις το μάτι σου βλέπει παντού αμπέλια. Το Σεπτέμβρη όλο το οροπέδιο της Νεμέας βράζει από το μάζεμα των σταφυλιών. Μικροί και μεγάλοι, μαζεύουν τα σταφύλια και τα εναποθέτουν με προσοχή στα τελάρα για να φτάσει το σταφύλι υγιές και φρέσκο στο οινοποιείο. Τα βαρέλια έτοιμα περιμένουν να δεχτούν τον πολύτιμο χυμό του τρύγου. Όλος ο κάμπος μυρίζει σταφύλι και μούστο. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς ιδιαίτερα αν αγαπάει τα καλά κρασιά και θέλει να δει όλη τη διαδρομή του σταφυλιού από το χωράφι, στο ποτήρι!

Στόχος της "Νεμέας"

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας ιδρύθηκε το 1937. Σήμερα έχει περισσότερους από 400 συνεταίρους και οινοποιεί ετησίως 10.000 τόνους σταφύλι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Ελλάδας.

Πρωταρχικός του στόχος είναι η διαφύλαξη της παράδοσης και η διάδοση του Aγιωργίτικου, της αρχαιότερης ελληνικής ποικιλίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.

O Oινοποιητικός Συνεταιρισμός της Νεμέας, αξιοποιεί τη βαθιά γνώση, τη μεγάλη του εμπειρία και τη δημιουργικότητα των μελών και των στελεχών του. Προσφέρει συνεχώς νέα προϊόντα με άξονα την ποιότητα και την παράδοση.

Στις εγκαταστάσεις του, φιλοξενεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο καθημερινά όλο το χρόνο (κατόπιν συνεννόησης), αναδεικνύοντας τις ετικέτες του οινοποιείου συνοδεία εκλεκτών τοπικών και εποχιακών προϊόντων από τη Νεμέα, στηρίζοντας έτσι τους πυλώνες του τουρισμού και της γαστρονομίας!

Η περιήγησή σας στην Πελοπόννησο επιβάλλει την επίσκεψή σας στην «Τοσκάνη» της Ελλάδας, στη Νεμέα, τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας, ούτε 2 ώρες από την πρωτεύουσα.

Το κόκκινο κρασί άλλωστε, χρησιμοποιείται τόσο σε τεχνικές μαγειρέματος όπως το ντεγκλασάρισμα όσο και σε μαριναρίσματα και σε ντεμί γκλας.

 

σπαλομπριζόλα
Μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα στο φούρνο με σάλτσα ψητού και πουρέ γλυκοπατάτας 

Για να γνωρίσετε καλύτερα τον Oινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, επισκεφθείτε το site τους, www.nemeanwines.gr.

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr .

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται