Πίσω

Θράψαλο και καλαμάρι διαφορές

Τόσο το θράψαλο όσο και το καλαμάρι ανήκουν στην κατηγορία των μαλάκιων.

Στην ελληνική κουζίνα τα συναντάμε πλέον ιδιαιτέρως συχνά μιας και είναι αρκετά αγαπητά από τους καταναλωτές, αλλά κυρίως την περίοδο της Σαρακοστής. Τα θράψαλα και τα καλαμάρια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να δώσουν πεντανόστιμες συνταγές. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν, ωστόσο να τα ξεχωρίσουν, μιας και είναι σχεδόν ίδια, με μικρές διαφορές.

Θράψαλο ή καλαμάρι

Η αλήθεια είναι, ότι όσοι δεν ασχολούνται με το ψάρεμα, δύσκολα θα μπορέσουν να τα ξεχωρίσουν. Καταρχάς, το καλαμάρι, κυρίως στις ελληνικές θάλασσες, είναι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος συγκριτικά με το θράψαλο. Το σώμα του είναι πιο πεπλατυσμένο και φέρει τριγωνικά μικρά πτερύγια στο κατώτερο άκρο του. Αντιθέτως στο καλαμάρι, τα πτερύγιά του καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο στο σώμα του. Το χρώμα του καθενός δεν αποτελεί τις περισσότερες φορές δείκτη που μπορεί να βοηθήσει στον διαχωρισμό τους.

Μία διαφορά, η οποία όμως είναι εμφανής μόνο αν δούμε στο εσωτερικό τους, είναι πως το θράψαλο δεν έχει εσωτερικό κόκαλο όπως έχει το καλαμάρι. Πολλοί επισημαίνουν ότι καθένα το συναντάμε σε διαφορετική εποχή, με το καλαμάρι να είναι χειμωνιάτικο ενώ το θράψαλο κυρίως καλοκαιρινό μαλάκιο. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί κανόνα, καθώς πλέον είναι διαθέσιμα και τα δύο καθόλη την διάρκεια του χρόνου.

Εξαιτίας της μεγάλης ομοιότητάς τους, πολλοί συχνά πωλούν τα θράψαλα ως καλαμάρια, μιας και η τιμή των πρώτων είναι σαφώς χαμηλότερη. Επίσης, τα θράψαλα είναι ποιοτικά υποδεέστερα από τα καλαμάρια, ένα γεγονός που μαρτυρά το συμφέρον της παραπάνω ενέργειας.

Μαγειρικές Διαφορές

Όσο για το μαγειρικό μέρος, και τα δύο είδη μπορούν να μαγειρευτούν με παρόμοιους τρόπους. Μπορούν να γίνουν ψητά στο φούρνο, τηγανητά ή στα κάρβουνα. Η σάρκα, ωστόσο, των θράψαλων είναι εμφανώς πιο σκληρή. Αν δε, τα συγκρίνουμε και γευστικά, τότε μάλλον το καλαμάρι έχει την πρωτιά, καθώς έχει πιο ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση. Πριν μαγειρευτούν αυτά τα θαλασσινά θα πρέπει να ξέρουμε πως συντηρούνται αλλά και πως καθαρίζονται. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για το σωστό καθάρισμα και συντήρηση των θαλασσινών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται