Το ραβδομπλέντερ είναι ένα μικρό και πολύ εύχρηστο εργαλείο πολτοποίησης που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.
Πρόκειται για μια ηλεκτρική συσκευή, πολύ πρακτική, σχετικά μικρή, ελαφριά και εύχρηστη. Αποτελείται από μια ράβδο, στην κορυφή της οποίας περιέχεται ένα μοτέρ ενώ στην κάτω μεταλλική συνήθως άκρη της έχει μια δυνατή περιστρεφόμενη λεπίδα. Αυτή η άκρη με την περιστρεφόμενη λεπίδα είναι αυτή που βυθίζεται μέσα στο υλικό που θέλουμε να επεξεργαστούμε. Με το πάτημα του κουμπιού η κοφτερή λεπίδα αρχίζει να περιστρέφεται και πολτοποιεί σε λίγα δευτερόλεπτα τα υλικά μας.
Τα ραβδομπλέντερ έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας της λεπίδας έως και με 20 διαφορετικές επιλογές. Επίσης, κατά την αγορά του ραβδομπλέντερ πολλές φορές παρέχονται και κάποια αξεσουάρ. Όπως μίνι κοπτήριο, μπολ ανάμειξης, αυγοδάρτης και εξάρτημα μαγιονέζας.
Ουσιαστικά όμως το απλό ραβδομπλέντερ είναι ένα κοπτικό μηχάνημα το οποίο δεν έχει δικό του κάδο. Αυτό είναι πολύ πρακτικό, γιατί πολτοποιούμε τα υλικά στο σκεύος στο οποίο ήδη βρίσκονται κατά την παρασκευή της εκάστοτε συνταγής. Έτσι αποφεύγοντας τη χρήση άλλου κάδου όπως στο κλασικό μπλέντερ, γλυτώνουμε αρκετό χρόνο και κόπο αφού δεν χρειάζεται να τα καθαρίσουμε.
Επιπλέον το ραβδομπλέντερ λόγω της απλότητάς του χωρίς επιπλέον εξαρτήματα όπως δοχείο, καπάκι, κουμπιά κτλ είναι πολύ εύκολο στο καθάρισμα. Μια απλή βύθιση της κεφαλής του σε σαπουνόνερο αρκεί για να καθαρίσει από τα υπολείμματα τροφών. Μάλιστα υπάρχουν και κάποια ραβδομπλέντερ με αποσπώμενη κεφαλή που σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πλυθεί άφοβα στο πλυντήριο πιάτων κάνοντας την καθαριότητά του ακόμα πιο εύκολη.
Το ραβδομπλέντερ είναι ιδανικό εργαλείο για χρήση σε μικρές ποσότητες υλικού και το must have αν κάνετε συχνά σούπες βελουτέ. Είναι ιδανικό για τη ρευστοποίηση, πολτοποίηση και ομογενοποίηση υλικών κατά το μαγείρεμα. Το μικρό του πρακτικό μέγεθος το καθιστά την καλύτερη συσκευή για τα μικρά νοικοκυριά των εργένηδων ή φοιτητών που δεν έχουν την ανάγκη ενός μεγάλου μπλέντερ.
Χρήσεις του ραβδομπλέντερ
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ραβδομπλέντερ για να ομογενοποιήσετε μαγιονέζα, πολτοποιήσετε σούπα μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε (όπως κολοκυθόσουπα), να φτιάξετε ντιπ (όπως χούμους, γουακαμόλε), να φτιάξετε πηχτές σάλτσες (όπως πέστο), κρέμες για μωρά, smoothies, πουρέδες και να τεμαχίσετε φρέσκα μυρωδικά.