Άνοιξη

Άνοιξη, η πιο όμορφη εποχή.

Η άνοιξη δίχως αμφιβολία είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Οι μέρες πλέον μεγαλώνουν, κυριαρχεί το φως και οι ωραίες μυρωδιές. Τα φαγητά αποκτούν χρώμα το ίδιο και η διάθεσή μας. Ακόμα και στις συνταγές παρατηρούμε ότι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται άλλα υλικά, καθώς τότε η γη ανθοφορεί.

Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν έαρ, μια λέξη που θα βρούμε παρόμοια σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Έτσι, η άνοιξή λέγεται Ver στα γαλλικά και primavera στα ιταλικά. Μα στα ελληνικά επικράτησε να τη λέμε άνοιξη. Όνομα καθόλα ταιριαστό μια και αυτή την εποχή τα πάντα ανοίγουν. Ο καιρός, τα φύλλα των δέντρων μα κυριότερα ανοίγει η καρδιά μας. Αυτή την αναγέννηση της φύσης, άλλωστε, συμβολίζει και η μεγαλύτερη γιορτή της άνοιξης, το Πάσχα.

Την άνοιξη οι ουρανοί γεμίζουν με πουλιά.

Μα ένα πουλί χαρακτηρίζει την άνοιξη, το Χελιδόνι. Για τους αρχαίους το χελιδόνι συμβόλιζε την έναρξη της εποχής. “Δείτε ένα χελιδόνι” λέει ένας νέος στη ζωγραφιά ενός αρχαίου αγγείου, “Μα τον Ηρακλή ήρθε η άνοιξη” αναφωνεί ένας ηλικιωμένος. Έτσι τα παιδιά της αρχαιότητας την καλωσόριζαν τραγουδώντας, από σπίτι σε σπίτι, ένα όμορφο τραγουδάκι, κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά κάλαντα:

Ήλθε το χελιδόνι ήλθε φέρνει τις καλοκαιριές και χαρούμενες χρονιές, κάτασπρη έχει την κοιλιά, μαύρη την ουρά. Ρίξε συκοπιταρίδα από το αρχοντικό σου, φέρε κύπελλο κρασί και κανίστρι με τυρί. Και το ξεροκόμματο, μα και το αυγόψωμο αγαπά το χελιδόνι.

Η άνοιξη αρχίζει τυπικά αρχίζει στις 20 ή 21 Μαρτίου με την εαρινή ισημερία.

Πολλοί λαοί γιορτάζουν την αρχή του χρόνου την άνοιξη. Έτσι, κάνουν σήμερα οι Κινέζοι και έκαναν οι Βαβυλώνιοι και οι Ρωμαίοι. Μα κι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολλές γιορτές εκείνη τη περίοδο. Οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Μεγάλα Διονυσία, κι εκεί προς τιμή του θεού της χαράς και του κρασιού ανέβαιναν θεατρικές παραστάσεις. Άλλη μεγάλη ανοιξιάτική γιορτή ήταν τα Ανθεστήρια, κάτι αντίστοιχο με τη σημερινή πρωτομαγιά.
Για την πατρίδα μας έχει μεγάλη σημασία, αφού τότε ξεκίνησε η επανάστασή. Άνοιξη οι ελεύθεροι πολιορκημένοι στο Μεσολόγγι έκαναν την έξοδο. Κι η πράξη τους ήταν διπλά ηρωική μας λέει ο Σολωμός. Οι Μεσολογγίτες είχαν εκτός από τη δύναμη να αντέξουν τις κακουχίες και τη δύναμη να απαρνηθούν την ομορφιά της ζωής στην καλύτερή της ώρα.

Η άνοιξη γεμίζει από χρώματα, αρώματα και γεύσεις.

Και θα ασχοληθούμε με αυτά πιο αναλυτικά σε άλλα άρθρα της σελίδας μας. Ακολουθήστε τις συνταγές που σας προτείνουμε για αυτήν την εποχή και θα ξετρελαθείτε!