• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
7
  • 200 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 50 γραμμ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • Για τη γέμιση
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 400 γραμμ. κρεμώδες τυρί (κατίκι
  • τσαλαφούτι
  • ξινομυζήθρα ή άλλο τυρί κρέμα)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό πατάτες φρέσκες καθαρισμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες στον κόφτη που κόβουμε το λάχανο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κρεµμυδοπατατόπιτα

    Ξεκινάμε τη κρεµμυδοπατατόπιτα µε φύλλο τυριού

    • Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο και με τ’ ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα.
    • Προσθέτουμε το τυρί και λίγο λίγο το νερό, ανακατεύοντας τη ζύμη με τη λάμα ενός μαχαιριού.
    • Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.
    • Σ’ ένα μπολ βάζουμε το κρεμώδες τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κατά βούληση.
    • Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
    • Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα και αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις λεπτοκομμένης πατάτας, σκορπίζοντας λίγο μείγμα τυριού εδώ κι εκεί.
    • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
    • Αλείφουμε με λίγο γάλα το χείλος της ζύμης.
    • Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.
    • Τσιμπάμε τις ενώσεις του επάνω και κάτω ζυμαριού με τα χέρια να κολλήσουν.
    • Αλείφουμε με λίγο γάλα την πίτα και ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά στους 180° C, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.

    Αν σας άρεσε η κρεμμυδοπατατόπιτα με φύλλο τυριού, δείτε και τη παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται