• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 ώρες & 30 λεπτά
53
  • 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
  • 2 φλ. τραχανά ξυνό
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 2 φλ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη τσούκα Ρόδου

    Η τσούκα Ρόδου,

    είναι μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά στη γάστρα. Παραδοσιακά γίνεται με κατσικάκι, αλλά και με μοσχαράκι γίνεται ένα πεντανόστιμο, διαφορετικό γιουβέτσι.

    • Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
    • Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
    • Τέλος, περιχύνουμε με το νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά.
    • Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό.
    • Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι.
    • Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς °C στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες. Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμα,  μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.

    Η συνταγή αυτή, η τσούκα από την Ρόδο, είναι πραγματικά από τα πιο ωραία και ιδιαίτερα παραδοσιακά φαγητά που δοκίμασα κατά την παραμονή μου το νησί. Η γεύση της είναι μοναδική και η τραγανή κόρα που σχηματίζουν τα υλικά στην επιφάνεια του είναι μοναδική.

    Η παραδοσιακή συνταγή «Τσούκα» από τον Μεσαναγρό της Ρόδου, παίρνει το όνομα της από το παραδοσιακό πήλινο σκεύος όπου ψήνεται.

    Την παραδοσιακή συνταγή έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν στην νότια πλευρά της Ρόδου, τις μεγάλες μέρες. Δηλαδή σε γιορτές, σε γάμους αλλά και όταν έχουν καλεσμένους.

    Παραδοσιακά ψήνεται σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες, σε χαμηλή θερμοκρασία. Πολλές φορές μαγειρευόταν και Σάββατο, που οι νοικοκυρές άναβαν το φούρνο ,για να ψήσουν τα ψωμιά.
    Η τσούκα φτιάχνεται με ντόπιο ξυνό τραχανά και παραμένει στο φούρνο όλη τη νύχτα, ο φούρνος σφραγίζει και το πρωί είναι έτοιμη η Τσούκα.
    Με το πολύωρο σιγανό ψήσιμο στην επιφάνεια σχηματίζεται μια τραγανή πεντανόστιμη κρούστα.Την σπάμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

    τσουκα ροδου μοσχαρι με πλιγουρι και τραχανά στη γαστρα στο πηλινο παραδοσιακη συνταγη ροδος αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Καθολική Καραγιάννη από τη Μεσαναγρό της Ρόδου και την ευχαριστούμε πολύ.

    Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ. Και αν θέλετε περισσότερες νόστιμες παραδοσιακές συνταγές από τη Ρόδο θα τις βρείτε εδώ.

    Εκτός από αυτό το πεντανόστιμο μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά, δοκιμάστε και την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή από τη Ρόδο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται