Πίσω

Πάσχα, η γιορτή της προετοιμασίας και πασχαλινές συνταγές

Η Μεγάλη Εβδομάδα είμαι μια γιορτή προετοιμασίας.

Όλες οι πασχαλινές συνταγές με λίγες εξαιρέσεις παρασκευάζονται την Μεγάλη Εβδομάδα.

Παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές

Πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, κόκκινα πασχαλινά αυγά, λαμπροκουλούρα, μαγειρίτσα, αρνί και κοκορέτσι, όλα τα πασχαλινά καλούδια που είναι δεμένα με την παράδοση του τόπου μας.

 

 

Λαμπροκουλούρα

Η Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο λέγεται αλλιώς και γαλακτερό ψωμί. Λέγεται έτσι εξαιτίας της μεγάλης γαλακτοφορίας κατά την πασχαλινή περίοδο. Γάλα και γιαούρτι αντικαθιστούν ποσότητα νερού σε αυτό το Λαμπρόψωμο.

Άλλες φορές η Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο, έχει σχήμα κουλούρας στρογγυλό, άλλες φορές είναι πλεκτό κι άλλες φορές έχει σχήμα από μεγάλο στρογγυλό ψωμί με το σήμα του σταυρού στην μέση και κόκκινα πασχαλινά αυγά. Πολλές φορές, κυρίως στα Δωδεκάνησα, έχει σχήμα φιδιού με ένα αυγό κόκκινο στο στόμα.

Περίτεχνες Λαμπροκουλούρες γίνονται σε όλη την Ελλάδα στολισμένες με αγάπη, μεράκι και σεβασμό στην παράδοση. Σε κάποιες περιοχές όπως στην Πελοπόννησο, αποτελούν έργα τέχνης με τα μικρά σχέδια ζύμης να κεντούν το πασχαλινό ψωμί και να γυαλίζονται με αυγό.

Ποια διαφορά κάνει ο τόνος στις δυο αυτές παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές; Η λαμπροκουλούρα είναι ένα αρωματικό πασχαλινό ψωμί που συνοδεύει το πασχαλινό τραπέζι
Τα λαμπροκούλουρα είναι αρωματικά πασχαλινά κουλουράκια που φτιάχνουμε σε όλα τα σπίτια την Λαμπρή. Αυτήν την ονομασία την συναντάμε κυρίως στα νησιά όπου το Πάσχα ονομάζεται και Λαμπρή.

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα όλα τα σπίτια μοσχοβολούν βούτυρο, μαστίχα και μαχλέπι. Μυρωδιές που μεγαλώσαμε μαζί τους και γεύσεις αξέχαστες που όλοι αποζητούμε. Οι πασχαλινές γεύσεις και μυρωδιές μας ταξιδεύουν νοερά στον τόπο που γεννηθήκαμε, ξυπνούν μνήμες από αγαπημένα πρόσωπα και μας θυμίζουν στιγμές που έχουν χαραχτεί για πάντα στην ψυχή μας.
Καλό Πάσχα!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται