Κέικ αλμυρό με γιαούρτι και μπρόκολο θα σας ξετρελάνει όλους, ακόμα και αυτούς που δεν τρώνε εύκολα το μπρόκολο! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Κέικ αλμυρό με γιαούρτι και μπρόκολο θα σας ξετρελάνει όλους, ακόμα και αυτούς που δεν τρώνε εύκολα το μπρόκολο! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
69
  • 1 ¼ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φλ. αλεύρι σκληρό
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 ½ φλ. κεφαλογραβιέρα (κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια)
  • 300 γραμ. μπρόκολο (μόνο φούντες-πολύ ψιλοκομμένο)
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ¼ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι 0% (όχι στραγγιστό)
  • 3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή μπόλικο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο)
  • 1 κ.σ. σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το αλμυρό κέικ

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ ή στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα 23 εκ.

    Για να φτιάξουμε αυτή την συνταγή θα πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Καθαρίζουμε το μπρόκολο από τις ίνες και κρατάμε το τρυφερό μέρος.

    Ζεματάμε το μπρόκολο για 3 λεπτά σε βραστό νερό και το στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

    Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και καλά στραγγισμένο μπρόκολο.

    Αφού στεγνώσουμε καλά το μπρόκολο, το ψιλοκόβουμε.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη πάπρικα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το τυρί και το μπρόκολο κι ανακατεύουμε καλά να ντυθούν τα υλικά με αλεύρι.

    Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το ξινόγαλο ή το γιαούρτι.

    Τα χτυπάμε με ένα σύρμα ώστε να ενωθεί καλά ο χυλός.

    Ρίχνουμε τα υγρά στο μπολ με τα στερεά υλικά.

    Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε απαλά τα υλικά να ενωθούν.

    Η ζύμη θα είναι λίγο περίεργη και κολλώδης.

    Αδειάζουμε τη ζύμη μας μέσα στη φόρμα του κέικ.

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σουσάμι.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα από το μαχαίρι.

    Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 15 λεπτά στη φόρμα του κέικ ώστε να σταθεροποιηθεί και έπειτα ξεφορμάρετε σε σχάρα για να μη νοτίσει.

    Διαβάστε οπωσδήποτε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.

    Μετά τη συνταγή για κέικ αλμυρό με γιαούρτι, φτιάξτε και την παρακάτω συνταγή:

    αλμυρό κέικ
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται