Η ταρτιέρα είναι το απαραίτητο εργαλείο για την παρασκευή αλλά και για την επιτυχία μιας τάρτας.
Οι τάρτες πρωτοεμφανίστηκαν το μεσαίωνα και θα λέγαμε ότι ουσιαστικά αποτελούν πίτες…ξεσκέπαστες.
Με τις αλμυρές και γλυκές τάρτες στους μάγειρες του 14ου αιώνα δόθηκε η ευκαιρία να ξετυλίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και να παρουσιάσουν πολύ εντυπωσιακά και περίτεχνα πιάτα στους ευγενείς της εποχής. Τότε πρωτοπαρουσιάστηκε και ο όρος σε βιβλίο μαγειρικής. Και επειδή μια ευπαρουσίαστη τάρτα ήταν πάντα ο στόχος, το βάρος εκτός από τη γέμιση έπεσε και στο ζυμάρι. Έτσι άλλοτε το χρωμάτιζαν με διάφορα υλικά οπως σπανάκι, σαφράν ή ξερά φρούτα αλλά και του έδιναν περίτεχνο σχήμα στις άκρες, όπως και το δαντελωτό σχήμα που δίνει το ψήσιμο σε ταρτιέρα.
Η ταρτιέρα είναι ένα σκεύος, ένα όχι τόσο βαθύ αντικολλητικό ταψί με δαντελωτό τελείωμα που δίνει στην τάρτα το χαρακτηριστικό σχήμα της. Η ταρτιέρα σήμερα μπορεί να είναι μεταλλική αντικολλητική με αποσπώμενη βάση ή χωρίς. Μπορεί να είναι φτιαγμένη από πορσελάνη αλλά και από πυρίμαχο γυαλί. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταρτιέρα από σιλικόνη. Από όποιο υλικό και να είναι φτιαγμένη η ταρτιέρα σας είναι διασφαλισμένο το καλό ψήσιμο της τάρτας σας καθώς όλα αυτά τα υλικά είναι πιστοποιημένα για τη χρήση αυτή και το ψήσιμο στο φούρνο.
Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να διαλέξουμε την ταρτιέρα που μας εξυπηρετεί καλύτερα. Το σχήμα τους συνήθως είναι το στρογγυλό και έρχονται σε διάφορα μεγέθη. Αρκετά πιο δύσκολα μπορούμε να βρούμε ταρτιέρες και σε άλλα σχήματα όπως τετράγωνη, με το χαρακτηριστικό πάντα δαντελωτό τελείωμα στην περίμετρο.
Και επειδή η τάρτα μπορεί να αποτελέσει κόσμημα για το τραπέζι, πολύ συχνά χρησιμοποιείται ακόμα ένα σκεύος ταρτιέρας για το σερβίρισμά της. Μοιάζει με αυτό της τουρτιέρας, είναι μια επιφάνεια συνήθως γυάλινη ή πορσελάνινη πάνω σε ένα πόδι. Με την ταρτιέρα με πόδι η τάρτα καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε κάθε παρουσίαση.