Δίσκος σερβιρίσματος ακούει κανείς και από τις πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό είναι αυτή από προηγούμενες δεκαετίες.
Περίτεχνος μεταλλικός δίσκος σερβιρίσματος, προσεκτικά στρωμένος με κάτασπρο κεντητό σεμεδάκι. Και πάνω του ένα φλιτζάνι με το πιατάκι του, γεμάτο με μοσχομυριστό ελληνικό καφέ με μπόλικο καϊμάκι. Δίπλα ένα ποτήρι γυάλινο γεμάτο με νερό. Αυτό ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα καλωσορίσματα που δεχόταν κανείς σε επίσκεψη σε φιλικό σπίτι. Η φιλόξενη διάθεση του οικοδεσπότη έβρισκε διέξοδο στην περιποίηση του καλεσμένου. Και αυτό γινόταν με κάθε τρόπο. Ακόμα και με τον τρόπο που του σερβίριζαν το κέρασμα.
Όταν έβγαινε ο καλός ο δίσκος ένα πράγμα μόνο σήμαινε. Ότι αναμενόταν μουσαφιρέοι. Ο δίσκος σερβιρίσματος ήταν αυτός που έδινε την επιπλέον πινελιά στην περιποίηση του καλεσμένου δίνοντας έναν αέρα πολυτέλειας.
Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει μαζί και οι συνήθειές μας. Αυτό που μας χαρακτηρίζει όμως και παραμένει είναι το πνεύμα της φιλοξενίας που σε πληθώρα διαθέτουμε σαν λαός. Ο δίσκος σερβιρίσματος μπορεί να μην χρησιμοποιείται πια με τον ίδιο ενθουσιασμό ή την ίδια ιερή τελεστία, αλλά εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του.
Που χρησιμοποιείται ο δίσκος;
Το σερβίρισμα των γλυκών, του καφέ και των ποτών ακόμα και σήμερα πολλοί συνεχίζουν στο σπίτι τους να το κάνουν με δίσκο. Ο δίσκος επίσης χρησιμοποιείται σαν βοηθητικό εργαλείο όταν θέλουμε να στρώσουμε ένα τραπέζι. Θα μας βοηθήσει να μεταφέρουμε τα πιάτα και τα ποτήρια χωρίς να κάνουμε δρομολόγια. Επίσης ο δίσκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος απόθεσης των ποτηριών για να μπορεί να σερβιριστεί κανείς μόνος του. Σε δίσκο μπορεί να σερβιριστεί πρωινό στο κρεβάτι, ή ένα κολατσιό για το μαθητή που διαβάζει στο γραφείο του.
Και μπορεί στο σπίτι ο δίσκος να μην έχει την τόσο συχνή χρήση, στον επαγγελματικό χώρο της εστίασης όμως ο δίσκος σερβιρίσματος μεσουρανεί καθώς αποτελεί το απαραίτητο αξεσουάρ του κάθε σερβιτόρου. Με μεγάλη μαεστρία που θα ζήλευαν πολλοί μεταφέρουν δίσκους χιλιοφορτωμένους με ποτά και φαγητά στους θαμώνες.
Διάφορα μεγέθη, σχήματα, σχέδια και υλικά κατασκευής έχουν οι δίσκοι σερβιρίσματος. Στρογγυλοί, τετράγωνοι, μακρόστενοι, οβάλ ή και με πιο περίτεχνα σχέδια. Με γείσο ή χωρίς. Μεταλλικοί, ανοξείδωτοι, ασημένιοι, πλαστικοί, μπαμπού και ξύλινοι, βαμμένοι ή όχι, η ποικιλία είναι τεράστια.