Η γκριλιέρα είναι σκεύος για το καλύτερο ψήσιμο σε κουζίνα.
Η γκριλιέρα είναι ένα σκεύος ή και ολόκληρη ηλεκτρική συσκευή πολλές φορές που μας δίνει τη δυνατότητα να ψήσουμε χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο, το γκριλ ή το μπάρμπεκιου.
Γκριλιέρα – σχαροτήγανο
Η γκριλιέρα μπορεί να είναι είτε ένα σχαροτήγανο, ένα τηγάνι δηλαδή με πάτο που μοιάζει με σχάρα, λόγω των ραβδώσεων που σχηματίζονται στην εσωτερική επιφάνειά του. Η ιδιαίτερη αυτή επιφάνεια στη γκριλιέρα τηγάνι, του δίνει τη δυνατότητα να ψήνει χωρίς να ακουμπάει το φαγητό που ψήνουμε εξολοκλήρου πάνω στην επιφάνεια του τηγανιού. Το κρέας ή τα λαχανικά που ψήνουμε ακουμπάνε πάνω στις ραβδώσεις και αποκτούν την χαρακτηριστική όψη φαγητού που ψήνεται στη σχάρα. Το εσωτερικό της γκριλιέρας τις περισσότερες φορές είναι περασμένο με αντικολλητική επίστρωση έτσι ώστε να μην κολλάει το φαγητό.
Η χρήση του σχαροτήγανου είναι πολύ απλή, καθώς προορίζεται μόνο για ψήσιμο και μάλιστα χωρίς σχεδόν καθόλου λιπαρή ουσία. Για μεγαλύτερη αντικολλητική προστασία μπορούμε πριν τη χρήση να περάσουμε το εσωτερικό του με ένα χαρτί με λίγο λάδι. Στη συνέχεια το τοποθετούμε πάνω σε ζεστό και δυνατό μάτι και το αφήνουμε να κάψει. Όταν κάψει ακουμπάμε το κρεατικό, τα λαχανικά ή ότι άλλο έχουμε για ψήσιμο μέσα στη γκριλιέρα. Ανάλογα με το τι ψήνουμε, λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά αρκούν. Το σχαροτήγανο προσφέρει γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα και είναι ένα σκεύος που πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε φοιτητικά αλλά και εργένικα σπίτια, όπου το μαγείρεμα συνήθως χρειάζεται να μην είναι χρονοβόρο.
Γκριλιέρα ως ηλεκτρική συσκευή
Η γκριλιέρα όμως μπορεί να είναι και ολόκληρη ηλεκτρική συσκευή. Να περιλαμβάνει δηλαδή και το σκεύος μαγειρέματος αλλά και την ηλεκτρική συσκευή που δίνει την ενέργεια. Αυτές οι συσκευές συνήθως έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος από το αντίστοιχο σχαροτήγανο. Επίσης πολλές φορές έχουν και καπάκι, όπου περιορίζει την απώλεια θερμοκρασίας και ως αποτέλεσμα το ψήσιμο γίνεται γρηγορότερα. Αυτές οι γκριλιέρες προορίζονται για νοικοκυριά με περισσότερα άτομα καθώς επιτρέπουν το ταυτόχρονο μαγείρεμα μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού. Το αρνητικό τους είναι ότι τις περισσότερες φορές το καθάρισμά τους είναι λίγο μπελαλίδικο.