Καπνιστος Σολομος

Ένα από τα πιο διάσημα είδη σολομού είναι ο καπνιστος σολομος.

Ο καπνιστος σολομος προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κυρίως από τη Νορβηγία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τον Καναδά. Είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα. O καπνιστός σολομός ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Ο καπνιστός σολομός καπνίζεται με ζεστό ή κρύο καπνό. Κάθε μέθοδος καπνίσματος δίνει ξεχωριστή και μοναδική γεύση. Έχει υπέροχη γεύση και ελαφρύ άρωμα καπνού και βουτύρου. Χρησιμοποιείται για ξεχωριστές συνταγές.

Καπνιστός σολομός – Οφέλη

Ο καπνιστος σολομος με τη λεπτή και μαλακή του υφή αποτελεί ένα εκλεκτό έδεσμα. Συσκευάζεται σε ασηπτική συσκευασία για να διασφαλιστεί το προϊόν. Ο καπνιστος σολομος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γκουρμέ γεύματα. Αν δεν τηγανιστεί αποτελεί ιδανικό τρόφιμο για όσους θέλουν να χάσουν βάρους, αφού αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάπνισμα καπνιστού σολομού

Το κάπνισμα του σολομού γίνεται για λόγους συντήρησης για να μην υποστεί αλλοίωση από τους μικροοργανισμούς. Ο ζεστός καπνιστος σολομος καπνίζεται συνήθως στους 50-80 °C και ο κρύος καπνιστός σολομός στους 25-40 °C σε ειδικούς θαλάμους με αλάτι. Με το θερμό κάπνισμα ψήνεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Συνήθως χρησιμοποιείται το κάπνισμα του σολομού με κρύο αέρα στους 37 °C, πράγμα που του δίνει μία ντελικάτη υφή. Ο καπνιστος σολομος πριν καπνιστεί διατηρείται σε άλμη έως μία ημέρα.

Χημική σύσταση

Στα 100g ο καπνιστός σολομός αποδίδει 117g θερμίδες. Περιέχει ακόμα 18g πρωτεΐνες, 4g λιπαρά (καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων), 1g υδατάνθρακες. Περιέχει ακόμα κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, χολίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β6, Β12, D, E.