Αλλάζουμε!
Το argiro.gr ανανεώνεται.
Πιο φρέσκο, πιο πλούσιο, πιο νόστιμο από ποτέ.
Με ακόμα περισσότερες συνταγές, νέα και γεύσεις.
Μείνετε συντονισμένοι, σύντομα στην οθόνη σας!

Γιουβέτσι

Αποστολή
Κάποτε σε μια συνέντευξη σε ιταλικό περιοδικό με ρώτησαν ποιο φαγητό μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Τους απάντησα το γιουβέτσι και το ίδιο βράδυ τους κάλεσα στο εστιατόριό μου στην Πάρο. Έφαγαν γιουβέτσι και απλά χειροκρότησαν.
Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος, περίπου 8΄-10΄. Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο, κι αφήνουμε να λαδωθούν. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Τα αδειάζουμε σε ταψί (φούρνου). Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας. Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (αν δεν έχουν λιώσει) και περιχύνουμε το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Εάν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό, προσθέτουμε ζεστό νερό, 2 δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40΄. Προς το τέλος του ψησίματος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή μυζήθρα και αφήνουμε για 10΄ στο φούρνο.


Mερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά

Υλικά συνταγής


  • 1.200 γραμμ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (σπάλα)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο έξτρα
  • 1 κρεμμύδι μικρό ολόκληρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κομμάτι πράσο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 500 γραμμ. κριθαράκι χοντρό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξινομυζήθρα τριμμένη