Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ειδοποιώ γνωστούς και φίλους που έχουν περγαμόντο και ζητάω επειγόντως το… μερίδιό µου. Από τα ωραιότερα γλυκά του...

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ειδοποιώ γνωστούς και φίλους που έχουν περγαμόντο και ζητάω επειγόντως το… μερίδιό µου. Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού, ίσως µε την μεγαλύτερη επίγευση. Το άρωμά του μένει στο στόμα για πάρα πολλή ώρα!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
432

Για το γλυκό κουταλιού περγαμόντο

  • 8 μεγάλα περγαμόντα
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1/2 lt νερό
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

    Για να κάνουμε το γλυκό περγαμόντο, πλένουμε πρώτα πολύ καλά τα φρούτα και τα ξύνουμε ελαφρά στο ψιλό μέρος του τρίφτη.

    Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω και το κάτω μέρος).

    Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα εάν είναι μεγάλα τα φρούτα ή στα τρία αν είναι μικρότερα. Χρειαζόμαστε 32 φλούδες.

    Για να κάνουμε καρουλάκι γλυκό κουταλιού περγαμόντο, χρειαζόμαστε βελόνα και κλωστή ή οδοντογλυφίδες.

    Με χοντρή βελόνα και κλωστή φτιάχνουμε καρουλάκια (γιρλάντες) τις φλούδες ή τσιμπάμε κάθε φλούδα με οδοντογλυφίδα ώστε να γίνει καρουλάκι.

    Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε τις φλούδες όπως το κυδώνι.

    Σε νερό που βράζει βουτάμε τις φλούδες για 4΄-5΄. Το ζεμάτισμα είναι απαραίτητο για να ξεπικρίσει το φρούτο.

    Βγάζουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για λίγο.

    Ξεπικρίζω μία φορά το περγαμόντο γιατί θέλω να κρατήσω όλο το μαγικό άρωμά του. Μπορείτε όμως να κάνετε περισσότερα ξεπικρίσματα, 2 ή 3 στο σύνολο, σε καθαρό νερό.

    Αφαιρούμε την κλωστή.

    Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη µε το νερό και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις για λίγα λεπτά.

    Τότε προσθέτουμε τις φλούδες περγαμόντου και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

    Καλύτερα είναι να δέσουμε 30΄ το γλυκό την πρώτη φορά. Να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως και αν χρειάζεται το ξαναδένουμε λίγα λεπτά ακόμα.

    Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

    Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως στην κατσαρόλα. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε για πάνω από ένα χρόνο σε δροσερό, σκοτεινό σημείο.

    Το ξύσμα που περισσεύει από το καθάρισμα του περγαμόντου το κάνουμε λικέρ περγαμόντο!

    Ποιο άλλο γλυκό του κουταλιού θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται