Προσουτο

Το προσουτο (prosciutto) είναι ιταλικό αλλαντικό που προέρχεται από πόδι ή μηρό χοίρου.

Οι χοίροι πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον εννέα μηνών και βάρους 160 κιλών. Οι χοίροι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Μπορεί να παραχθεί κι από άλλα ζώα, π.χ. αρνί. Διαχωρίζεται σε προσουτο κότο (prosciutto cotto), δηλαδή ψημένο και προσουτο κρούντο (prosciutto crudo), δηλαδή άψητο. Έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα και βελούδινη υφή.

Το αυθεντικό προσούτο προέρχεται από την Πάρμα και αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως και το προσουτο San Daniele της περιοχής του Φριούλι. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα γνωστό είναι το προσούτο της Ευρυτανίας. Ιδιαίτερα γνωστό στην Ισπανία είναι το προσούτο Jamon iberico, που παρασκευάζεται από τα πόδια μαύρων χοίρων. Υπάρχει μάλιστα και το Jamon Iberico de Bellota  που προέρχεται από μαύρους χοίρους που τρέφονται αποκλειστικά με βελανίδια. Το προσούτο αυτό ωριμάζει για 1,5 χρόνο.

Προσούτο – Μια ξεχωριστή γεύση

Το προσουτο λοιπόν είναι προϊόν που έχει μια ξεχωριστή υφή και απαλή γεύση και απογειώνει τον ουρανίσκο. Συνδυάζεται υπέροχα με σαλάτες, πίτσες, ζυμαρικά, φρούτα, τυριά, κρασιά  κ.ά.