Η λαβίδα ή αλλιώς τσιμπίδα είναι ένα εργαλείο στην κουζίνα που έχει πολλές χρησιμότητες.
Διακρίνεται σε διάφορα είδη. Λαβίδα σερβιρίσματος, γαστρονομίας, μαγειρικής και γενικής χρήσης. Υπάρχουν λοιπόν στην αγορά διαφόρων ειδών για πολύ εξειδικευμένη χρήση και άλλες με λιγότερο εξειδικευμένη. Οι περισσότερες από αυτές είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι. Ανάλογα με τη χρήση τους, είναι φτιαγμένες από πλαστικό, ξύλο, ή σιλικόνη.
Λαβίδα ζάχαρης – πάγου
Είναι σχετικά μικρή που χρησιμοποιείται για τους κύβους ζάχαρης ή πάγου. Είναι εκείνη που επιτρέπει σε κάποιον να πιάσει τον πάγο και να τον σερβίρει σε ποτήρια.
Λαβίδα μακαρονιών
Όταν σε ένα τραπέζι σερβίρονται διάφορα είδη ζυμαρικών αυτή είναι η απαραίτητη μιας και κάνει το σερβίρισμά τους παιχνιδάκι.
Για σερβίρισμα και καθάρισμα ψαριού
Και στο καθάρισμα και στο σερβίρισμα ψαριών χρειάζεται η αντίστοιχη λαβίδα. Αρχικά χρειαζόμαστε μια που θα μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε εύκολα τα κόκαλα και στη συνέχεια μια ειδική για σερβίρισμα, όπου θα βοηθήσει μην να διαλυθεί.
Για το σερβίρισμα σαλατών
Μια από τις λαβίδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά ακόμα και στο οικογενειακό μας τραπέζι.
Για το σερβίρισμα κρέατος
Διευκολύνει το σερβίρισμα του κρέατος, χωρίς αυτό να διαλύεται.
Για μπάρμπεκιου
Η λαβίδα είναι για έναν ψήστη το απαραίτητο εργαλείο μιας και αυτή στο γύρισμα κρεατικών, λαχανικών ή ότι άλλο ψήνει.
Γενικής χρήσης
Τέλος, μία λαβίδα γενικής χρήσης είναι απαραίτητη για κάθε νοικοκυριό. Και αυτό γιατί αυτή βοηθάει στο να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στο γύρισμα του φαγητού μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Στο σοτάρισμα και στο τσιγάρισμα, στο χειρισμό του κρέατος κατά το θωράκισμα, στην μετακίνηση υλικών από και προς το σκεύος μαγειρέματος και σε τόσες άλλες χρήσεις.