Λαβιδα

Η λαβιδα ή αλλιώς τσιμπίδα είναι ένα εργαλείο στην κουζίνα που έχει πολλές χρησιμότητες.

Διακρίνεται σε διάφορα είδη. Λαβιδα σερβιρίσματος, λαβίδα γαστρονομίας, λαβίδα μαγειρικής, λαβίδα γενικής χρήσης. Υπάρχουν λοιπόν στην αγορά διαφόρων ειδών λαβίδες για πολύ εξειδικευμένη χρήση και άλλες με λιγότερο εξειδικευμένη. Οι περισσότερες από αυτές είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι. Ανάλογα με τη χρήση τους συναντάμε λαβίδες και από πλαστικό, από ξύλο, ή από σιλικόνη.

Λαβίδα ζάχαρης

Είναι μια μικρή σχετικά λαβιδα που χρησιμοποιείται για τους κύβους ζάχαρης.

Λαβίδα πάγου

Είναι μια λαβιδα που επιτρέπει σε κάποιον να πιάσει τον πάγο με αυτό το εργαλείο και να τον σερβίρει σε ποτήρια.

Λαβίδα για μακαρόνια

Όταν σε ένα τραπέζι σερβίρονται διάφορα είδη ζυμαρικών αυτή η λαβιδα είναι απαραίτητη μιας και κάνει το σερβίρισμά τους παιχνιδάκι.

Λαβίδα για σερβίρισμα ψαριού και λαβίδα για καθάρισμα ψαριού

Και στο καθάρισμα και στο σερβίρισμα ψαριών χρειάζεται η αντίστοιχη λαβιδα. Αρχικά μία λαβίδα που βοηθάει να αφαιρεθούν εύκολα τα κόκαλα και στη συνέχεια μια ειδική λαβίδα σερβιρίσματος όπου θα βοηθήσει στο σερβίρισμα του ψαριού χωρίς να διαλυθεί.

Λαβίδα ψωμιού

Υπάρχει και λαβιδα ψωμιού, προκειμένου να μην το πιάνουμε και το σερβίρουμε με τα χέρια.

Λαβίδα για το σερβίρισμα σαλάτας

Μια από τις λαβίδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά ακόμα και στο οικογενειακό μας τραπέζι.

Λαβίδα για το σερβίρισμα κρέατος

Διευκολύνει το σερβίρισμα του κρέατος, χωρίς αυτό να διαλύεται.

Λαβίδα για μπάρμπεκιου

Η λαβιδα είναι για έναν ψήστη το απαραίτητο εργαλείο μιας και αυτή στο γύρισμα κρεατικών, λαχανικών ή ότι άλλο ψήνει.

Λαβίδα γενικής χρήσης

Τέλος μία λαβιδα γενικής χρήσης είναι απαραίτητη για κάθε κουζίνα. Και αυτό γιατί μια τέτοια λαβίδα βοηθάει στο να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στο γύρισμα του φαγητού μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Στο σοτάρισμα και στο τσιγάρισμα, στο χειρισμό του κρέατος κατά το θωράκισμα, στην μετακίνηση υλικών από και προς το σκεύος μαγειρέματος και σε τόσες άλλες χρήσεις.