Βραδινο φαγητο

βραδινο φαγητο - ιδεεσ για βραδινο φαγητο - καλύτερο βραδινό φαγητό - γρηγορα φαγητα για βραδυ

Η δύσκολη ώρα για το βραδινο φαγητο

Και τώρα τι κάνουμε; Αν ένα πρόσωπο μνημονεύουμε τα βράδια, αυτός είναι ο εμπνευστής του τοστ. Είναι σίγουρα μία ασφαλής και χορταστική λύση, στην οποία καταφεύγει τόσο ο μοναχικός εργένης όσο και η αγχωμένη μαμά που έχει στερέψει από ιδεες για το βραδινο φαγητο των παιδιών. Η άλλη σκέψη είναι να καταφύγεις στο ντελίβερι. Επειδή όμως και το έχεις παρακάνει με τα έτοιμα και επειδή γρηγορα φαγητα για βραδυ υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι, μπορείς μέσα στο επόμενο τέταρτο το πολύ να έχεις έτοιμο στο πιάτο σου το καλύτερο βραδινό φαγητό. Και να κεράσεις και μια μπουκιά τον διπλανό σου που δήθεν δεν πεινούσε καθόλου!

Άντεξες κι αυτή τη μέρα. Άντεξες ως το βράδυ. Μαζεύεις το κουράγιο σου. Καθαρίζεις λίγο το μυαλό. Χαλαρώνεις το σφίξιμο των δοντιών και γυρνάς σπίτι. Κατάκοπη από την κούραση της ημέρας, βγάζεις παπούτσια και ρούχα, χαμογελάς στα παιδιά ή τον σύντροφο σου και τότε έρχεσαι αντιμέτωπη με την άδεια κατσαρόλα. 

Η φιλοσοφία του βραδινού φαγητού

Η αλήθεια είναι πως το βραδινο φαγητο έχει τη δική του φιλοσοφία. Έρχεται να μας τονώσει μετά από μία κουραστική μέρα. Για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, πρέπει όμως και να μη μας βαρύνει πολύ το στομάχι, καθώς δε μεσολαβούν πολλές ώρες μέχρι τον βραδινό ύπνο. Για όλους αυτούς τους λόγους ίσως αποτελεί το πιο δύσκολο γεύμα της ημέρας. Ειδικά τις καθημερινές, όταν ο χρόνος μας είναι λιγότερος και η κούραση πολλαπλάσια. Οι ιδεες για βραδινο φαγητο εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες εκτός από τον διαθέσιμο χρόνο. Όλοι ψάχνουμε γρηγορα φαγητα για βραδυ. Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος κάνουν συχνά το λάθος να παραλείψουν το βραδινο φαγητο. Υπάρχει αντίληψη πως οι θερμίδες που καταναλώνουμε το βράδυ δεν “καίγονται” εύκολα.

Πράγματι, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες δεν αποτελεί υγιεινή συνήθεια. Όλοι γνωρίζουμε το ρητό: “Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν φτωχός και το βράδυ σαν ζητιάνος”. Η πρακτική του να μένεις νηστικός όλη μέρα και να καταναλώνεις ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ είναι μεν διαδεδομένη, κυρίως για τους εργαζόμενους που βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ισορροπημένη. Μετά από την αφαγία μίας ολόκληρης ημέρας, η πείνα γίνεται ανεξέλεγκτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε υπερδιπλάσιες ποσότητες και να καταφεύγουμε σε επιλογές που είναι μεν γρήγορες αλλά είναι και επιβλαβείς για τον οργανισμός μας. Επιπλέον, ειδικά στη χώρα μας, επικρατεί η συνήθεια να βγαίνουμε για βραδινό φαγητό μετά π.χ. τις 10 μ.μ. Πρόκειται για μια συνήθεια προβληματική. Τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να ξαπλώνουμε με φουσκωμένο στομάχι, υπονομεύοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου μας.

Τα υπέρ για το βραδινο φαγητο

Αν εξαιρέσουμε, ωστόσο, αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, το βραδινο φαγητο είναι κι αυτό ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η ώρα που το καταναλώνουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, π.χ. από την ώρα κατάκλισης. Αν πρόκειται να κοιμηθούμε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και φάμε το τελευταίο μας γεύμα νωρίς το απόγευμα, το πιθανότερο είναι πως δε θα αποφύγουμε τις νυχτερινές εφόδους στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο. Επίσης, είναι σημαντικό να διαφοροποιούμε τα συστατικά που προσλαμβάνουμε το βράδυ σε σχέση με την υπόλοιπη μέρα. .

Η Μεσογειακή διατροφή δίνει πολλές ιδεες για βραδινο φαγητο που δεν επιβαρύνουν το στομάχι. Επιπλέον, δεν υπερφορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες. Το βραδινό μας μπορεί να γίνει απλό και ελαφρύ και ταυτόχρονα και νόστιμο. Άλλωστε, τι πιο καθησυχαστικό, εκεί γύρω στις οχτώ το βράδυ, από το να ακούς στον φωταγωγό της πολυκατοικίας ήχους από μαγειρικά σκεύη και πιατικά να έρχονται από τα γύρω διαμερίσματα; Να βεβαιώνεσαι ότι και αυτή τη μέρα όλοι επέστρεψαν με ασφάλεια στα σπίτια τους και τώρα θα μαζευτούν γύρω από το βραδινό τραπέζι για να μοιραστούν τα νέα της ημέρας τους. Οκ, όχι πάντα γύρω από το τραπέζι. Οι περισσότεροι θα καταλήξουμε με έναν δίσκο με το καλύτερο βραδινό φαγητό μπροστά από την τηλεόραση. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!