Το ξύλο κοπής τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αναδειχτεί στον πρωταθλητή της κουζίνας μας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με το μαγείρεμα να έχει αναχθεί στη νέα μόδα, έχει γίνει και ένα από τα πιο μοδάτα και πιο αγαπημένα αξεσουάρ-εργαλεία στην κουζίνα.
Τι είναι όμως το ξύλο κοπής και πώς το χρησιμοποιούμε;
Το ξύλο κοπής είναι μια ξύλινη επιφάνεια την οποία χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κόψουμε, να ψιλοκόψουμε ή να τεμαχίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο ένα υλικό. Το κρέας, το κοτόπουλο και τα λαχανικά κόβονται πολύ πιο εύκολα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε λιγότερο χρόνο αν διαθέτει κανείς ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα καλό ξύλο κοπής.
Τι μέγεθος χρειάζεται να έχει το ξύλο κοπής;
Το μέγεθος του ξύλου κοπής έχει να κάνει με τη χρήση του. Έτσι αν συνηθίζετε να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες, τότε χρειάζεστε και ένα μεγάλο σε μέγεθος ξύλο κοπής για να κόβετε εύκολα τα υλικά σας. Καλό θα είναι να διαθέτετε παραπάνω από δύο μεγέθη, προκειμένου ανάλογα με την περίσταση να χρησιμοποιείτε αυτό που σας διευκολύνει καλύτερα.
Από τι υλικό πρέπει να είναι το ξύλο κοπής;
Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα καλό ξύλο κοπής, επενδύστε στην καλή ποιότητα, επιλέγοντας μια χοντρή και βαριά επιφάνεια από σκληρό ξύλο. Παλιότερα ο σφένδαμος είχε τη φήμη του καλύτερου ξύλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σανίδα κοπής. Πολύ καλής ποιότητας ξύλα κοπής δίνουν και το πεύκο ή η βελανιδιά. Ακόμη ένα υλικό ήρθε να προστεθεί στα παραπάνω, το τικ, το οποίο για τη συγκεκριμένη χρήση είναι πολύ αποδοτικό.
Καθάρισμα και συντήρηση του ξύλου κοπής
Αρχικά καλό είναι να αναφερθεί ότι επιφάνειες κοπής υπάρχουν από διάφορα υλικά. Οι πιο διαδεδομένες είναι οι πλαστικές και οι ξύλινες. Και ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ξύλα κοπής καθαρίζονται δυσκολότερα από τις πλαστικές επιφάνειες κοπής. Παρόλο που δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων, το ξύλο κοπής είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολο να καθαριστεί από τις περισσότερες πλαστικές επιφάνειες κοπής. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πλαστική επιφάνεια κοπής αποκτά με τη χρήση βαθιές αυλακώσεις οι οποίες δεν διορθώνονται και αποτελούν την εστία μόλυνσης στην πλάκα κοπής.
Μάλιστα, μία μελέτη του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν απέδειξε ότι τα επικίνδυνα βακτήρια ζουν και βασιλεύουν στο πλαστικό και μάλιστα πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Αντίθετα, στο ξύλο η σαλμονέλα και η λιστέρια δεν επιβιώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό λόγω κάποιων ιδιοτήτων που έχει το πριονίδι του ξύλου.
Για την καθημερινή φροντίδα μια ξύλινη επιφάνεια κοπής χρειάζεται μετά τη χρήση πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Χωρίς μούλιασμα, και χωρίς τη χρήση χοντρού σύρματος που μπορεί να τραυματίσει το ξύλο. Στη συνέχεια οπωσδήποτε κάθετο στράγγισμα και τέλος σκούπισμα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς είναι το καλό στέγνωμα πριν την αποθήκευση.
Για την αφαίρεση λεκέδων όπως αλάτι ή σόδα και λεμόνι μπορούν να κάνουν θαύματα με λίγο τρίψιμο.
Για την απομάκρυνση μυρωδιών το λευκό ξύδι είναι η λύση.
Για έναν καλύτερο καθαρισμό μια στο τόσο ιδανικό είναι το πίλινγκ με χοντρό αλάτι και μια λεμονόκουπα.
Τέλος, ένα πέρασμα με λάδι μετά από ένα καλό καθάρισμα θα διατηρήσει το ξύλο κοπής σας σε άριστη κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Άλλες συμβουλές για τα ξύλα κοπής
Πάντα να θυμάστε ότι για λόγους υγιεινής, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια επιφάνεια αφού κόψετε κρέας, ψάρι ή πουλερικό για να κόψετε φρούτα ή λαχανικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι αφού κόψετε πρώτα το ένα ή το άλλο, να γυρίσετε το ξύλο από την άλλη πλευρά ή να χρησιμοποιήσετε μια άλλη επιφάνεια κοπής.