Από την ξύλινη λεκάνη για ζύμωμα των περασμένων χρόνων, μέχρι των πάσης φύσεως λεκανών που έχουμε σήμερα στην κουζίνα μας, η χρήση της δεν έχει αλλάξει και πολύ! Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνα με καθημερινή χρησιμότητα. Και μπορεί πλέον να μην την ονομάζουμε πάντα λεκάνη, αλλά αυτή θα χρησιμοποιήσουμε όταν θελήσουμε να πλύνουμε τα λαχανικά μας ή τα φρούτα μας, να καθαρίσουμε τα φασολάκια μας, να φτιάξουμε κιμά για μπιφτέκια, να φτιάξουμε ένα ζυμάρι, να φτιάξουμε το μείγμα για τα γλυκά μας κτλ.
Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και σίγουρα έχουμε τουλάχιστον μια μεγάλη στην κουζίνα μας. Συνήθως είναι πλαστικές αλλά υπάρχουν και μεταλλικές. Είναι το ιδανικό σκεύος για την ανάμειξη και ανακάτεμα διαφόρων υλικών, είτε θέλουμε να φτιάξουμε ένα μείγμα είτε όχι.
Είναι ένα σκεύος που μέσα στο χρόνια δεν έχει αλλάξει το σχήμα του και οι ιδιότητές του. Αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα σε σχέση με παλιότερα είναι το μέγεθος. Καθώς οι παλιότεροι καλούνταν μόνοι τους να κάνουν διάφορες παρασκευές όπως να ζυμώσουν ψωμί, να φτιάξουν ελιές κ.α χρειαζόντουσαν μεγάλα σκεύη για να κάνουν τη δουλειά τους εύκολη. Έτσι για το ζύμωμα είχαν μια μεγάλη παραλληλόγραμμη ξύλινη λεκάνη τη γνωστή σκάφη. Είχαν διαφόρων ειδών άλλες ξύλινες λεκάνες που ανάλογα με τη χρήση τους είχαν και άλλες ονομασίες, όπως η καρδάρα που συνέλεγαν το γάλα. Είχαν και τσίγκινες λεκάνες σε διάφορα μεγέθη που χρησιμοποιούσαν καθημερινά στην κουζίνα.
Σήμερα έχουμε πληθώρα πλαστικών λεκανών με χερούλια ή χωρίς, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Τα συνηθέστερα σχήματα είναι το στρογγυλό αλλά και το τετράγωνο. Επίσης πολύ βολικές είναι και οι μεταλλικές ή ανοξείδωτες λεκάνες στην κουζίνα. Αποθηκεύονται εύκολα και καθαρίζονται επίσης, χαρακτηριστικά που τις κάνουν ιδανικές για καθημερινή χρήση. Υπάρχουν λεκάνες και από πιο πρόσφατα υλικά που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, όπως μπαμπού ή μελαμίνη. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη χρήση που κάνετε επιλέξτε τα μεγέθη και το υλικό που θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα.