Μελομακάρονα της μαμάς μου, της Χριστίνας Βέρρα

Μελομακάρονα της μαμάς μου, της Χριστίνας Βέρρα

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Νο2 μαλακό,
2 ποτήρια ελαιόλαδο,
1 ποτήρι ζάχαρη,
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι,
1 + 1/2 κ.γ. κανέλα,
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο,
λίγο κονιάκ,
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού,
2 + 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη,
3 ποτήρια νερό,
3 κουταλιές της σούπας μέλι


Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε με το χέρι για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το υλικό.

Ρίχνουμε και το ξύσμα και πάλι ανακατεύουμε για λίγο. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ενώνουμε το μείγμα του αλευριού σιγά σιγά στο άλλο μείγμα με το λάδι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο κλασικό τους σχήμα (δεν τα παιδεύουμε καθόλου στο πλάσιμο!).

Τα βάζουμε στη λαμαρίνα με αντικολλητική κόλλα και τα τρυπάμε από πάνω με το πιρούνι για να τραβήξουν το σιρόπι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 20΄. Βράζουμε το σιρόπι για λίγα λεπτά.

Για το μέλωμα, πρέπει να είναι χλιαρά τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι. Τα βουτάμε μέσα για λίγα δευτερόλεπτα και από τις δυο μεριές, ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε.

Καλή επιτυχία!