Ζύμες για Φύλλο

Τη ζύμη για φύλλο πρέπει να τη γνωρίζουμε

Και ένα μικρό θαύμα στην κουζίνα, συνήθως ξεκινάει με μια ζύμη για φύλλο. Τα απλά και γνωστά υλικά ενώνονται μαγικά σε ένα μείγμα που ξυπνάει όλες τις αισθήσεις όταν το μαλάζεις απαλά ανάμεσα στις παλάμες σου. Συνταγές με σφολιάτα ή με φύλλο κρούστας έχουν βάση τη ζύμη για φύλλο.

Την όσφρηση, με τις μοναδικές νότες του αλευριού, που σου κάθεται στη μύτη. Την αφή, που όταν η ζύμη για φύλλο απαλά ζυμώνεται θυμίζει επιδερμίδα μωρού. Την όραση, που το μάτι απολαμβάνει να βλέπει τις ζάρες να εξαφανίζονται σε κάθε δίπλωμα του ζυμαριού.

Και όταν ξεκουραστεί και είναι έτοιμη, αυτή η ζύμη για φύλλο θα συμβάλλει στα μέγιστα στις δημιουργίες σας. Είτε ετοιμάζετε συνταγές με φύλλο κρούστας ή με σφολιάτα, καθημερινό ή εορταστικό, χορτοφαγικό η όχι, παραδοσιακή ή πιο trendy, η ζύμη για φύλλο είναι αυτό που χρειάζεστε. Θα ντύσει μοναδικά την κάθε σας γέμιση, θα την προστατέψει στο ψήσιμο και θα αναδείξει γεύσεις και ευωδιές. 

Τη ζύμη για φύλλο μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους και σε συνταγές με σφολιάτα και φύλλο κρούστας. Ανάλογα με το πώς ανοίγεται. Αν τα φτιάχνετε πολύ λεπτά μπορείτε να φτιάχνετε μια βάση από τρία-τέσσερα το ένα πάνω στο άλλο και εκεί πάνω να αδειάζετε τη γέμιση. Με τον ίδιο τρόπο κλείνετε τη ζύμη για φύλλο φτιάχνοντας ένα καπάκι από τρία-τέσσερα από πάνω. Μπορείτε επίσης να βάζετε και τη γέμιση εναλλάξ στο μαγειρικό σκεύος. Αν είναι χοντρά, πολλές φορές αρκεί και ένα για τη βάση και για το καπάκι της πίτας. Όλα έχουν να κάνουν με το πάχος του φύλλου στο στήσιμο της πίτας προκειμένου να πετύχουμε το τέλειο ψήσιμο, τόσο σε συνταγές με σφολιάτα όσο και με φύλλο κρούστας.

Το μεγάλο μυστικό

Το μυστικό είναι ένα. Αγγίξτε το όπως θα αγγίζατε ένα μωρό και αυτό θα σας ανταμείψει φροντίζοντας να δημιουργήσετε τις ωραιότερες δημιουργίες. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα να γίνεται με προσοχή για να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Όλη η ουσία κρύβεται στο χειρισμό του ζυμαριού.