Πίσω

Καλαντα Χριστουγεννων

Καλαντα Χριστουγεννων είναι το έθιμο που λατρεύουν τα παιδιά.

Για ευχες Χριστουγεννων είναι καλά μόνο όταν ακούμε τα καλαντα και παράλληλα τα δωρα των Χριστουγεννων! Καλύτερα, όμως, γίνονται με τα δωρα χριστουγέννων. Όλοι τα περιμένουμε πώς και πώς κάθε χρόνο!

“Θα μας ανοίξετε να πούμε τα καλαντα” ρωτούσαν οι μικροί ψάλτες των Χριστουγεννων. “Μας τα είπανε, μας τα είπανε παιδιά μου” αποκρινόταν εκείνη πίσω από την κλειστή πόρτα με γλυκερή φωνή, και τους ευχόταν Καλα Χριστουγεννα. Φροντίζοντας να μη φωνάζει δυνατά και της ξυπνήσουν τα τρία της κουτσούβελα. Εκείνα κοιμόντουσαν γαλήνια, βλέποντας στο όνειρό τους πως ξυπνούσαν σε ένα σπίτι γεμάτο δωρα Χριστουγέννων. Γεμάτο κόσμο που αντάλλασσε ευχές. Κυρίως, γεμάτο μυρωδιές και αρώματα από τα φαγητά που θα στόλιζαν το γιορτινό τους τραπέζι. Ούτε αυτή τη χρονιά, όμως, θα πραγματοποιούνταν τα όνειρα τους.

Ευχες Χριστουγεννων

Όλη η παραμονή περνούσε έτσι, με δικαιολογίες κάθε φορά που της χτυπούσαν την πόρτα. Άλλοτε φεύγοντας από το σπίτι για να μη χρειαστεί να αποφύγει για άλλη μία φορά. Κι όμως, κανείς δεν της είχε τραγουδήσει τα καλαντα των Χριστουγεννων. Κανένα παιδί μελωδικά δεν της είχε ευχηθεί χρόνια πολλά στο σπιτικό της. Πώς να ξέρουν και τι να καταλάβουν τα παιδιά από ανέχεια. Πώς να φανταστούν ότι αυτή η καλοσυνάτη γυναίκα τους έλεγε ψέματα, γιατί δεν της περίσσευε ούτε ένα πενηντάλεπτο να φιλέψει τους δωρητές των ευχών για πολυχρονία, ευκαρπία και ευλογία. Πώς να νιώσουν τα παιδιά ότι αυτή η φωνή “μας τα είπανε, μας τα είπανε” ήταν γλυκιά μεν, αλλά πικραμένη από βάσανα και καημούς πολλών ετών.

Πέρασαν κάμποσα χρόνια, η οικογένεια ξέφυγε από την ανείπωτη φτώχεια. Ήρθαν καλόγνωμοι χρόνοι…..και από τότε έχει πάντα ορθάνοιχτη την πόρτα από τα ξημερώματα. Κι έτσι γενναιόδωρη που είναι, τώρα πια δεν περιμένει να της χτυπήσουν. Αλλά κυνηγάει η ίδια τα πιτσιρίκια στην γειτονιά. Να της ψάλλουν τα καλαντα των Χριστουγεννων και να πάρουν τα δωρα των Χριστουγέννων και τις ευχες της. 

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα

Με αγάπη Αργυρω.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται