Η Lena Howard μπήκε στην ζωή μου εντελώς τυχαία πριν από μερικά χρόνια.
Μας ένωσε η αγάπη και το πάθος της μαγειρικής. Όμως, από εκεί και μετά, πιστεύω οτι η Λένα είναι από αυτά τα δώρα που σου στέλνει ο Θεός. Αν και ζει μόνιμα στην Νέα Υόρκη και ταξιδεύει πολύ είναι πάντα πλάι μου για να με νοιάζεται, να με αγαπάει, να με φροντίζει, να με συμβουλεύει, να με προστατεύει και… τελειωμό αυτό δεν έχει!
Η Lena, εκτός των υπολοίπων, είναι ένας πολίτης του κόσμου, ένας ταξιδευτής, που κάθε φορά που συναντιόμαστε μου μεταφέρει όσα είδε, γεύτηκε, μύρισε και απόλαυσε σε κάθε μέρος της γης που ταξίδεψε. Είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να ταξιδέψεις μέσα από τα μάτια του και τις αισθήσεις του και να πιστεύεις ότι μόλις γύρισες κι εσύ από αυτό το ταξίδι. Πάμε λοιπόν μαζί της στην Ινδία, την τελευταία στάση της, και ας απολαύσουμε όσα έζησε μέσα από το κείμενο και τις μαγικές εικόνες που μοιράστηκε μαζί μου και με τη σειρά μου τα μοιράζομαι μαζί σας.
Λένα μου σε αγαπώ και σε περιμένω στην Ελλάδα.
Η Lena Howard γράφει για το ταξίδι της στην Ινδία…
“Το ταξίδι στην Ινδία ήταν για μένα όνειρο ζωής. Φαντάζομαι, όμως, πως το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους ανθρώπους. Ένας συγγενής μου, που είχε ζήσει στην Ινδία για αρκετά χρόνια ήταν εκείνος που με έφερε σε επαφή με αυτή την εξωτική χώρα, τις εικόνες, τις μυρωδιές και τους ήχους της. Είχα δει σε φωτογραφίες τα αξιοθέατά της με την υπέροχη αρχιτεκτονική τους. Την εξωτική χλωρίδα και την απίστευτη πανίδα που δεν συναντάς πουθενά αλλού: πίθηκους με τεράστιες μακριές ουρές, αγριογούρουνα, κόμπρες, γαζέλες, πολύχρωμα πουλιά, ακόμα και τίγρεις.
Φέτος τον Ιανουάριο τα έζησα όλα από κοντά, “ένιωσα” τις εικόνες, μύρισα τις μυρωδιές και κράτησα για πάντα αποτυπωμένες τις εμπειρίες, που ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κρατάει το φαγητό της Ινδίας. Κατάφερα να επισκεφθώ πολλές πόλεις και να γευτώ την ιδιαίτερη κουζίνα σε πολλά διαφορετικά εστιατόρια. Δείπνησα ακόμα κι εν πλω, πάνω σε μία βασιλική φορτηγίδα κοντά στην πόλη Udaipur. Η μνήμη μου σφραγίστηκε με έντονα χρώματα και πεντανόστιμα πικάντικα φαγητά.
Κάθε περιοχή, ακόμα και κάθε πόλη, έχει συνεισφέρει με τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητά της στην εμπειρία που λέγεται “Ινδική κουζίνα”. Όταν επισκέπτεσαι την Άγρα και το Ταζ Μαχάλ, δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις το τοπικό φαστ φουντ του δρόμου, το chaat. Και αν αυτές οι γεύσεις είναι για κάποιους πολύ καυτερές και έντονες, μπορούν παντού να βρουν το lassi, το ποτό με βάση το γιαούρτι, και τη raita τη σάλτσα με γιαούρτι. Αυτά είναι τα… αντίδοτα για τα πολύ καυτερά φαγητά! Εκπληκτικό και πρέπει οπωσδήποτε να το γευτεί όποιος επισκεφθεί την Ινδία, είναι το παγωτό τους, το εκπληκτικό kulfi, που μοιάζει με το παγωτό που φτιάχνουμε στην Ελλάδα με γάλα εβαπορέ.
Τα τσάτνεϊ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ινδικής κουζίνας, με απερίγραπτη ποικιλία, όπως και οι γεύσεις τους και τα χρώματά τους. Σε αυτή τη χώρα αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει μία διαφορετική τσάτνεϊ για κάθε φαγητό της. Όσες κι αν δοκιμάσεις, πάντα η τελευταία σού φαίνεται η πιο νόστιμη!
Ιδιαίτερο και εξαιρετικό είναι το ψωμί. Το πιο διαδεδομένο είναι το naan, πραγματικά απολαυστικό όπου και να στο σερβίρουν.
Το σερβίρουν σκέτο, με το δικό τους βούτυρο ghee ή και απλά με σκόρδο.
Λέτε να ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος εκείνος που τους έμαθε να τρώνε το ψωμί τους με σκόρδο; Όπως και να έχει είναι τόσο νόστιμο, που έστω και μία μπουκιά να φας, σου γίνεται εθισμός!
Η Ινδία είναι ένα σταυροδρόμι που συναντιούνται ο πολιτισμός της Ανατολής με της Δύσης. Σερβίρεται και ψωμί και ρύζι και είναι και τα δύο εκπληκτικά. Εκτός από το naan φτιάχνουν και άλλους τύπους ψωμιού, εξίσου νόστιμους. Ο τύπος ρυζιού που χρησιμοποιούν είναι ένας, αλλά είναι πολλοί οι τρόποι που το μαγειρεύουν και οι παραλλαγές τους.
Το πιο γνωστό πιάτο με ρύζι είναι ίσως το Biryani στο οποίο μπορείς να επιλέξεις με τι λαχανικά και με τι κρέας το προτιμάς.
Πολύ γνωστό είναι και το Kheer ένα επιδόρπιο με ρύζι που θυμίζει ρυζόγαλο.
Σε όλα τα φαγητά ο καθένας, και ανάλογα σε ποια πόλη είναι, χρησιμοποιεί διαφορετικά μπαχαρικά από την πληθώρα που έχουν διαθέσιμα, και αλλάζει τόσο πολύ η τελική γεύση και το άρωμα του φαγητού, που καταλήγεις να νομίζεις ότι πρόκειται και για διαφορετική συνταγή- στην ουσία δεν είναι. Βέβαια, εκεί η κάθε γιαγιά έχει και τη δική της μοναδική συνταγή για γλυκό, οπότε μπορείτε να φανταστείτε την πληθώρα των γεύσεων και την πολυπλοκότητα που μπορούν να τους δώσουν τα μαγευτικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούν.
Σε μία τόσο πολυπολιτισμική χώρα, όπου οι Ινδουιστές κατά κανόνα δεν τρώνε το μοσχάρι και οι μουσουλμάνοι το χοιρινό, υπάρχουν και δεκάδες εκατομμύρια χορτοφάγοι. Όποιες κι αν είναι οι διατροφικές σας συνήθειες και τα γούστα σας, η Ινδία είναι ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός. Ένα ταξίδι σε αυτή, έστω και για λίγες μέρες, θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες στη γεύση”.