Μοσχομύρισε ο χειμώνας, μανταρίνι, πορτοκάλι, περγαμόντο και λεμόνι!

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γλυκολέμονα, περγαμόντα, κουμκουάτ, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονα, νεράτζια κίτρα, φράπες. Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα παράλια μέρη και νησιά.

Μεγάλες φυτείες εσπεριδοειδών υπάρχουν στην Άρτα, το Βόλο, Αττική, Άργος, Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου. Το κλίμα που τα ευνοεί είναι το ζεστό, με κάποια υγρασία και το παραθαλάσσιο.

Ιστορία

Δεν υπάρχουν πληροφορίες πως οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τα εσπεριδοειδή. Τα γνώριζαν ίσως μόνο όσοι ταξίδευαν σε μακρινούς τόπους και ο μύθος των Εσπερίδων φαίνεται πως συμβολίζει την επιθυμία των Ελλήνων ν’ αποκτήσουν τους γλυκόχυμους και νόστιμους αυτούς καρπούς, που καλλιεργούνταν στην Ασία, ο οποίος είναι και ο τόπος καταγωγής αυτών των δέντρων.

Ποικιλίες

Ο χρόνος ωρίμανσης και συγκομιδής των εσπεριδοειδών εξαρτάται από το είδος και την ποικιλία. Στα περισσότερα είδη και τις ποικιλίες τους, η συγκομιδή στη χώρα μας, γίνεται ανάμεσα στους μήνες Οκτώβριο και Ιούνιο.

Για το βασιλιά των εσπεριδοειδών το πορτοκάλι, υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες και οι πιο σημαντικές που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:

Βαλέντσια: Ξενική ποικιλία που ωριμάζει από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και έτσι επιτρέπει στους παραγωγούς να εφοδιάζουν την αγορά με πορτοκάλια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών, δίνοντας εύγευστα πορτοκάλια πολύ καλής ποιότητας.

Πορτοκαλιά Χίου: Δίνει μικρούς καρπούς και ωριμάζει από τα μέσα Νοεμβρίου. Ο καρπός της έχει πολλά σπόρια, λίγο χυμό και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη μεταφορά.

Πορτοκαλιά Άρτας: Οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι σφαιρικοί, έχουν υπόξινη γεύση και είναι εξαιρετικά αρωματικοί. Η ωρίμανση τους γίνεται κατά τον Ιανουάριο.

Πορτοκαλιά Μέρλιν: Γνωστή ποικιλία με πολύ εύγευστους, αρωματικούς και χυμώδεις καρπούς, που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στη χώρα μας αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της ελληνικής παραγωγής.

Σαγκουίνι: Λέγεται και αιματόσαρκος ποικιλία εξαιτίας της κόκκινης σάρκας των καρπών της. Είναι ξενικής προέλευσης με πολύ εύγευστους και χυμώδεις καρπούς που δίνουν χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες. Το Σαγκουίνι συλλέγεται το Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα για το μανταρίνι συναντά κανείς κλημεντίνες, νόβα, πέιτζ.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα φρούτα αυτά αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τα φλαβονοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και φυλλικό οξύ και κάλιο. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Χρειάζεται επίσης για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στην επούλωση των πληγών και βοηθά στη συγκράτηση των αιμοφόρων αγγείων, των τενόντων, των συνδέσμων και των οστών. Επίσης, ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.

Το κάλιο είναι ένα ορυκτό και ηλεκτρολύτης που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των νεύρων, τη συστολή της καρδιάς και ορισμένων ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Διάφορες έρευνες έχουν διεξαχθεί για τα οφέλη των εσπεριδοειδών και πολλές από αυτές έχουν αποδείξει ότι καταπολεμούν την αύξηση του σωματικού βάρους, μειώνουν το άγχος, βοηθάνε στο να μειωθεί η δοσολογία σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Μάθετε περισσότερα για το πώς θα τα επιλέξετε και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε παρακάτω

Οδηγίες χρήσης για εσπεριδοειδή

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε