Στους Λειψούς η δράση «Aegean Mamas Know Best»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στους Λειψούς το Σάββατο  13 Απριλίου  το  «Aegean Mamas Know Best» – «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» ,  με τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού να έχουν την τιμητική τους

Η δράση  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons» της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019

Το πρόγραμμα επιμελείται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβειρα του τίτλου Νότιο Αιγαίο – γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019,  σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στο γραφικό λιμάνι των Λειψών, όπου παρουσιάστηκε η νησιώτικη γαστρονομία μέσα από τις τοπικές παρασκευές και τα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτει το νησί.

Τα παιδιά συμμετείχαν στην εκδήλωση με το πλάσιμο της ζύμης σε όμορφα σχέδια, ενώ συμβολική ήταν η «συμμετοχή» τους στην κουζίνα με τη μαμά και τη γιαγιά.

Τα παιδιά συμμετείχαν στην εκδήλωση με το πλάσιμο της ζύμης σε όμορφα σχέδια, ενώ συμβολική ήταν η «συμμετοχή» τους στην κουζίνα με τη μαμά και τη γιαγιά.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα με την αφιερωμένη συνταγή στην κόρη ή την εγγονή και τα μυστικά που τη συνοδεύει ενώ τα παιδιά πήραν το σελιδοδείκτη τους.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απεύθυναν ο έπαρχος κ. Γιάννης Θεμέλαρος, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος κ. Βασιλική Μακρή .

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Μάγγος , ενώ το  «παρών» έδωσε και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Σκεμπές

Την οργάνωση και το συντονισμό ανέλαβε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειψών «ο Νόστος» με τη δραστήρια πρόεδρο κα Μαρία Γιαμαίου και τον Δήμο Λειψών.

Στο λιμάνι των Λειψών οι Δωδεκανησιακοί χοροί συρτός και σούστα από τον πολιτιστικό σύλλογο με την παραδοσιακή φορεσιά και φόντο το γραφικό τοπίο, έδωσαν ρυθμό και άνοιξαν την εκδήλωση με πολύ κόσμο.

Η εγκάρδια υποδοχή στη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνοδεύτηκε από την παράθεση του γαστρονομικού πλούτου των Λειψών με μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία.

Η οικονομία του νησιού περιλαμβάνει προϊόντα υψηλής ποιότητας, οινοποιείο, τυροκομείο και παραγωγές σε κάθε σπίτι για τις ανάγκες της οικογένειας.

Η οικονομία του νησιού περιλαμβάνει προϊόντα υψηλής ποιότητας, οινοποιείο, τυροκομείο και παραγωγές σε κάθε σπίτι για τις ανάγκες της οικογένειας.

Μαγείρεψαν:  πουγγιά με αγριολάχανα, φαβοπιτάκια, αυγά με τομάτες η κα Χριστοδούλη Ελένη, χταπόδι με γλυκοπατάτες, τυροπιτάκια λαμπριάτικα, πουγκάκια με χόρτα η κα Γεωργία Κάβουρα, μαρίδες μαρινάτες, καραβόλους γιαχνί, μελιτζανόρυζο η κα Ευαγγελία Κλάψη, καλαμαράκια γεμιστά η κα Ευαγγελία Παντέλου, ντολμαδάκια νηστίσιμα η κα Αντωνία Γιαμαίου, ρεβύθια στη γάστρα, σαλάτες με φρούτα και λαχανικά από τον κήπο αλλά και κεράσματα λικέρ φράουλα, λιμοντσέλο η κα Ελένη Παναή, σουπιά κρασάτη με κριθαράκι, ρόφημα φλισκούνι η κα Έλενα Βουρεξάκη, γεμιστά με σταφίδα, κουκουνάρι, καρότο, αλλά και ελιές ξυδάτες και τουλουμοτύρι η κα Βούλα Γρύλλη, σχινόπιτα η κα Κατίνα Κάβουρα, σουπιά με σπανάκι ο σεφ  σεφ Μανώλης Χήρας. Μελόψωμο με μέλι παραγωγής της παρουσίασε η κα Μαρία Κλάψη, σύκα παραδοσιακά, στιφοράδικο, γλυκά του κουταλιού, λικέρ διάφορα η κα Μαρία Παραδείση Παπαδέλια, παραδοσιακό τυρί λαδοτύρι, μυζήθρα η κα Ισιδώρα Κλάψη, παραδοσιακά γλυφιτζούρια, όπως τα έκανε η μαμά η κα Μαρία Σαρρή.

Μαγείρεψαν:  πουγγιά με αγριολάχανα, φαβοπιτάκια, αυγά με τομάτες η κα Χριστοδούλη Ελένη, χταπόδι με γλυκοπατάτες, τυροπιτάκια λαμπριάτικα, πουγκάκια με χόρτα η κα Γεωργία Κάβουρα, μαρίδες μαρινάτες, καραβόλους γιαχνί, μελιτζανόρυζο η κα Ευαγγελία Κλάψη, καλαμαράκια γεμιστά η κα Ευαγγελία Παντέλου, ντολμαδάκια νηστίσιμα η κα Αντωνία Γιαμαίου, ρεβύθια στη γάστρα, σαλάτες με φρούτα και λαχανικά από τον κήπο αλλά και κεράσματα λικέρ φράουλα, λιμοντσέλο η κα Ελένη Παναή, σουπιά κρασάτη με κριθαράκι, ρόφημα φλισκούνι η κα Έλενα Βουρεξάκη, γεμιστά με σταφίδα, κουκουνάρι, καρότο, αλλά και ελιές ξυδάτες και τουλουμοτύρι η κα Βούλα Γρύλλη, σχινόπιτα η κα Κατίνα Κάβουρα, σουπιά με σπανάκι ο σεφ  σεφ Μανώλης Χήρας. Μελόψωμο με μέλι παραγωγής της παρουσίασε η κα Μαρία Κλάψη, σύκα παραδοσιακά, στιφοράδικο, γλυκά του κουταλιού, λικέρ διάφορα η κα Μαρία Παραδείση Παπαδέλια, παραδοσιακό τυρί λαδοτύρι, μυζήθρα η κα Ισιδώρα Κλάψη, παραδοσιακά γλυφιτζούρια, όπως τα έκανε η μαμά η κα Μαρία Σαρρή.

Το σύγχρονο τυροκομείο Alfa farm πάρουσίασε τυριά μακράς ωρίμασης από βουβαλίσιο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, πικάντικο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι.

Οι Λειψοί διαθέτουν επίσης ένα πρότυπο οινοποιείο «Lipsi winery» γνωστό για την πανάρχαια «γηγενή» ποικιλία «Φωκιανό».

Επί πλέον καλλιεργούνται Ασύρτικο, Αθήρι, Μανδηλαριά και Syrah.

 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται