Το Χριστόψωμο, ψωμί που τρώμε αποκλειστικά την ημέρα των Χριστουγέννων, φτιάχνεται στις ημέρες μας από λίγες παραδοσιακές νοικοκυρές. Το Ψωμί είναι διακοσμημένο με μικρά επιμέρους κομματάκια ψωμί που ονομάζονται “αρνάκια” και συμβολίζουν τα ζώα των κτηνοτρόφων καθώς επίσης και με σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδια που είναι οι καρποί της γης. Το κόβει με το κεφάλι του “ο επικεφαλής” της οικογένειας και παλιότερα ανάλογα με το αν κοβόταν το ψωμί περισσότερο από την αριστερή ή την δεξιά πλευρά σήμαινε αντίστοιχα ότι η σοδειά της επικείμενης χρονιάς θα ήταν περισσότερο κριθάρι ή σιτάρι. Τώρα πια αυτό είναι ένα νοσταλγικό έθιμο μιας και σχεδόν καμία οικογένεια δεν παράγει δικό της σιτάρι ή κριθάρι.
Το Χριστόψωμο ή αλλιώς κουλούρα θεωρείται λοιπόν μεγάλης σημασίας. Η παρασκευή του χριστόψωμου είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Γι’ αυτό είτε είναι ένα σκέτο ψωμί είτε έχει μυρωδικά ή είναι ένα γλυκό ψωμί με βούτυρο ή ελαιόλαδο, ξύσματα εσπεριδοειδών, μπαχαρικά κ.α., πάντα παρασκευάζεται με τα καλύτερα υλικά και ζυμώνεται με προσοχή.
Το σχήμα του ποικίλει, άλλοτε είναι καρβέλι άλλοτε κουλούρα ανοιχτή ή κλειστή και άλλες φορές ψήνεται σε ταψί. Πάντα όμως έχει στολίσματα και σύμβολα. Αν στις μέρες μας έχουν περιοριστεί στο σταυρό και στα μισοφέγγαρα, παλιότερα ήταν ανάλογα των ειδικών δραστηριοτήτων κάθε οικογένειας και των εθίμων της περιοχής. Γεωργικά εργαλεία, στάχυα, πρόβατα, βοσκοί εμφανίζονταν ανάλογα με την περίπτωση ως πλουμίδια ζύμης πάνω στο ψωμί.